🚦Traffic

Ashghal Opens 2 New Intersections on Industrial Area Streets 41 and 1110

“أشغال” تفتتح تقاطعين جديدين على شارعي 41 و1110 في المنطقة الصناعية

 

The Public Works Authority ‘Ashghal’ has opened two new intersections on Industrial Area Streets 41 and 1110 and the South Collector Road on the East Industrial Street, to create easy access for traffic between Industrial Area, Industrial Area Road, G Ring Road and Hamad Port Road in coordination with the General Directorate of Traffic.

The opening of the signalized junction linking Street 41 with East Industrial Street will streamline movement towards Industrial Area from Industrial Area Road and Salwa Road, especially after upgrading 180m of Street 41 as well.   

The other signal-controlled intersection connecting Street 1110 with the East Industrial Street will enhance traffic in the area, particularly from East 33 Interchange on Industrial Area Road towards Aba Seleel Interchange on G Ring Road.

The two new intersections will serve as major access points under the main bridge, linking Industrial Area and its local roads directly with East Industrial Street, Industrial Area Road, G Ring Road along with Asian Town, Labour City and key and vital businesses and facilities around.

The South Service Road will also enhance traffic between Hamad Port Road, G-Ring Road, the Industrial Area Road heading towards Salwa Road and Furousiya Street.

Eng. Nasser Dalmouk, of the Highway Projects Department in Ashghal, emphasized that the East Industrial Street Extension Upgrade Project is a vital link between road users coming from southern areas such as Mesaieed, Al Wakrah and Al Wukair to directly reach the Industrial Area and up to Salwa Road and Al Furousiya Street to Al Rayyan and Al Gharrafa.

He also pointed out that the new openings complement the achievements Ashghal has accomplished on this vital project. With these openings, the East Industrial Street Extension Upgrade Project’s percentage of completion reaches up to 92%, where the project is expected to be completed by mid-2020.

Project Features:
The project is located between East Street 33 Interchange and Aba Al Seleel Interchange on G-Ring Road with a length of 2.5 km, to integrate with other important projects such as G-Ring Road and Hamad Port Road. As well as the Industrial Area Road to Salwa Road and Al Furousiya Street, which connects the south of the country with Doha west directly without the need to pass from the heart of Doha

The road importance lies in improving the movement of products and goods between Hamad Port or Hamad International Airport and the Industrial Area, as well as many surrounding economic facilities such as the Asian Town, commercial centres, Free Zone and others. 

Project works included expanding the road, which consisted of two lanes in each direction to three and four lanes in each direction, the existing roundabout and a substitution of three traffic interchanges was established, over which a main bridge crossed by three lanes in each direction. In addition to the collectors adjacent to the road to accommodate more than 12000 Vehicles per hour in both directions. 

Upon completion, the project provides pedestrian and cycle paths of approximately 10 km, as well as a pedestrian tunnel that facilitates transportation between Asian Town and Industrial Area.

The project also includes the creation of afforestation and landscape works, as area of landscaping using solid materials such as gravel amounted to 116 thousand square meters, while landscaping area includes trees, shrubs, flowers and herbs with space to 77 thousand square meters, the project also includes landscaping and  an irrigation network for all landscaping sites.

Upon project works completion, about 70% of local material has been used. The project includes the implementation of infrastructure services with a length of 9,464-meter, the use of 87,854 M³ Concrete, 52,597 tons of Rebar used and rainwater drainage tunnels with a length of 1885 meters. In addition to 89,269 tons of Asphalt along with the installation of 567 street light poles and 270 directional signs, as well as the construction of two electrical substations.

 

افتتحت هيئة الأشغال العامة “أشغال” تقاطعين جديدين على شارعي 41 و1110 في المنطقة الصناعية وطريق الخدمات الجنوبي على شارع الصناعية الشرقي لتسهيل الحركة المرورية بين المنطقة الصناعية وطريق المنطقة الصناعية والطريق الدائري السابع وطريق ميناء حمد، وذلك بالتنسيق مع الإدارة العامة للمرور.

وسيعمل فتح التقاطع الضوئي الذي يربط شارع 41 مع شارع الصناعية الشرقي على سهولة الوصول إلى المنطقة الصناعية أمام القادمين من طريق المنطقة الصناعية وطريق سلوى خصوصاً بعد تطوير أجزاء من شارع 41 ضمن أعمال التقاطع الجديد بطول 180 متراً. 

كما سيعزز فتح التقاطع الضوئي الذي يربط شارع 1110 مع شارع الصناعية الشرقي الحركة المرورية في المنطقة لاسيما القادمة من تقاطع 33 الشرقي على طريق المنطقة الصناعية في اتجاه تقاطع أبا الصليل على الطريق الدائري السابع. 

وسيصبح التقاطعان الجديدان بمثابة نقاط توزيع حيوية أسفل الجسر الرئيسي للطريق، مما ستعمل على ربط المنطقة الصناعية والشوارع المحلية بشكل مباشر مع شارع الصناعية الشرقي وطريق المنطقة الصناعية والطريق الدائري السابع من جهة ومع المدينة الأسيوية ومدينة العمال والمرافق الحيوية والاقتصادية المحيطة من جهة أخرى.

كما سيعمل طريق الخدمات الجنوبي على تعزيز الحركة المرورية بين كل من طريق ميناء حمد، والطريق الدائري السابع، وطريق المنطقة الصناعية وصولاً لطريق سلوى وشارع الفروسية.

من جهته، أكد المهندس ناصر دلموك من إدارة مشاريع الطرق السريعة في أشغال أن مشروع امتداد شارع الصناعية الشرقي هو حلقة وصل حيوية بين القادمين من المناطق الجنوبية مثل مسيعيد والوكرة والوكير للوصول مباشرة إلى المنطقة الصناعية ووصولاً إلى طريق سلوى وشارع الفروسية حتى الريان والغرافة.

وأوضح أن الافتتاحات الجديدة تستكمل ما بدأتها الهيئة في المشروع الحيوي من إنجازات، لافتاً إلى بتلك الافتتاحات تصل نسبة انجاز مشروع تطوير امتداد شارع الصناعية الشرقي نحو 92% حيث من المتوقع الانتهاء من أعمال المشروع منتصف عام 2020.

مزايا المشروع

يقع المشروع بين تقاطع شارع 33 الشرقي على طريق المنطقة الصناعية وتقاطع أبا الصليل على الطريق الدائري السابع بطول أعمال 2.5 كيلومتر، ليتكامل مع مشاريع أخرى مهمة مثل الطريق الدائري السابع وطريق ميناء حمد وكذلك طريق المنطقة الصناعية وصولا لطريق سلوى وشارع الفروسية وهو ما يربط جنوب البلاد بغرب الدوحة بشكل مباشر دون الحاجة للمرور من قلب الدوحة.

وتكمن أهمية الطريق في تحسين حركة السلع والبضائع بين ميناء حمد أو مطار حمد الدولي والمنطقة الصناعية، فضلاً عن العديد من المرافق الاقتصادية المحيطة مثل المدينة الآسيوية والمراكز التجارية والمنطقة الحرة وغيرها.

وتضمنت أعمال المشروع توسعة الطريق الذي كان يتألف من مسارين في كل اتجاه إلى ثلاثة وأربعة مسارات في كل اتجاه وإلغاء الدوارات القائمة وإنشاء ثلاثة تقاطعات ضوئية بدلا منها يمر فوقها جسر رئيسي من ثلاثة مسارات في كل اتجاه، بالإضافة إلى الطرق الخدمية المحاذية للطريق ليستوعب المشروع نحو أكثر من 1200 مركبة في الساعة في الاتجاهين.

ويوفر المشروع عند اكتماله مسارات للمشاة والدراجات الهوائية بطول نحو 10 كيلومترات وكذلك نفقا للمشاة يسهل الانتقال بين المدينة الآسيوية والمنطقة الصناعية.

كما يتضمن المشروع إنشاء أعمال تشجير، حيث تبلغ مساحة المسطحات الخضراء باستخدام مواد صلبة مثل الحصى 116 ألف متر مربع، بينما تشمل مساحة المسطحات الخضراء للأشجار والشجيرات والزهور والأعشاب مساحة 77 ألف متر مربع، ويشتمل المشروع أيضا على أعمال تنسيق الحدائق، وإنشاء شبكة ري لجميع المناطق الخضراء.

ومع اكتمال أعمال المشروع سيكون قد تم استخدام نحو 70 بالمئة مواد محلية الصنع، حيث سيتضمن المشروع تنفيذ خدمات للبنية التحتية بطول 9 آلاف و464 مترا، واستخدام 87 ألفا و854 متراً مكعباً من الخرسانة 52 ألفا و597 طن حديد تسليح وحفر أنفاق تصريف مياه الأمطار بطول 1885 مترا واستخدام 89269 طنا من الإسفلت إلى جانب تركيب 567 من أضواء الشوارع الكهربائية و270 حامل لافتات مرورية وكذلك إنشاء محطتين كهربائيتين فرعيتين

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close