👮‍♂️ Government

Cabinet approves draft law on consumer protection

مجلس الوزراء يوافق على مشروع قانون بشأن حماية المستهلك

QNA
The Cabinet yesterday approved a draft law on consumer protection. The meeting was chaired by the Prime Minister and Interior Minister, H E Sheikh Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani.

Following the meeting, the Minister of Justice and Acting Minister of State for Cabinet Affairs, H E Dr. Issa bin Saad Al Jafali Al Nuaimi, stated that the Cabinet reviewed topics on its meeting’s agenda. The Cabinet also approved a draft decision of the Minister of Commerce and Industry issuing the executive regulation of the Consumer Protection Law.

The Ministry of Commerce and Industry has prepared the draft law to replace Law No. 8 of 2008 on consumer protection and in the context of updating the legislation to keep pace with the development of economic and trade conditions and working with best international practices in this regard.

The Cabinet also approved a draft decision of the Minister of Commerce and Industry issuing the executive regulation of Law No. 2 of 2019 on supporting the competitiveness of national products and combating harmful practices to them in international trade.

The Cabinet also reviewed preparation of the draft decision to implement the provisions of Law No. 2 of 2019. The draft includes provisions relating to the organization of the work of the committee for the support of competitiveness of national products provided for by law, organization of the procedures for filing and deciding on a complaint, and the conditions, controls and procedures for the investigation of harmful practices in international trade and interim and final measures and price undertakings on such practices.

The Cabinet also took the necessary measures to ratify Memorandum of Understanding (MoU) on the establishment of the Qatari-Pakistani Joint Working Group on Trade and Investment between the Ministry of Commerce and Industry of the State of Qatar and the Ministry of Commerce and Textiles of the Islamic Republic of Pakistan, and a MoU for cooperation in the fields of tourism and business activities between the Government of the State of Qatar and the Government of the Islamic Republic of Pakistan.

It approved a draft agreement on visa exemptions for holders of diplomatic, private and official passports between the Government of Qatar and the Government of the Philippines, a draft agreement on cooperation in the field of higher education and scientific research between the Government of Qatar and the Government of Nicaragua and a draft memorandum of understanding for cooperation in the fields of youth and sports between the Government of Qatar and the Government of Nicaragua.

The Cabinet also listened to a presentation by the President of Ashghal about the Authority’s preparations for the rainy season.

ترأس معالي الشيخ عبدالله بن ناصر بن خليفة آل ثاني، رئيس مجلس الوزراء الاجتماع العادي الذي عقده المجلس صباح اليوم بمقره في الديوان الأميري.

وعقب الاجتماع أدلى سعادة الدكتور/ عيسى بن سعد الجفالي النعيمي، وزير العدل والقائم بأعمال وزير الدولة لشؤون مجلس الوزراء بما يلي :

نظر المجلس في الموضوعات المدرجة على جدول الأعمال على النحو التالي:

أولاً- الموافقة على:

أ- مشروع قانون بشأن حماية المستهلك.

ب- مشروع قرار وزير التجارة والصناعة بإصدار اللائحة التنفيذية لقانون حماية المستهلك.

وقد أعدت وزارة التجارة والصناعة مشروع القانون ليحل محل القانون رقم (8) لسنة 2008 بشأن حماية المستهلك، وفي إطار تحديث التشريعات لمواكبة تطور الأوضاع الاقتصادية والتجارية، والعمل بأفضل الممارسات العالمية في هذا الشأن.

ثانياً- الموافقة على مشروع قرار وزير التجارة والصناعة بإصدار اللائحة التنفيذية للقانون رقم (2) لسنة 2019 بشأن دعم تنافسية المنتجات الوطنية ومكافحة الممارسات الضارة بها في التجارة الدولية.

ويأتي إعداد مشروع القرار لتنفيذ أحكام القانون رقم (2) لسنة 2019 المشار إليه، وقد تتضمن المشروع أحكاماً تتعلق بتنظيم عمل لجنة دعم تنافسية المنتجات الوطنية المنصوص عليها في القانون، وتنظيم إجراءات تقديم الشكوى والبت فيها ، والشروط والضوابط والإجراءات الخاصة بالتحقيق في الممارسات الضارة في التجارة الدولية، واتخاذ التدابير المؤقتة والنهائية والتعهدات السعرية بشأن تلك الممارسات.

ثالثاً- اتخاذ الإجراءات اللازمة للتصديق على:

1- مذكرة تفاهم بشأن تأسيس مجموعة العمل القطرية الباكستانية المشتركة المعنية بالتجارة والاستثمار بين وزارة التجارة والصناعة في دولة قطر ووزارة التجارة والمنسوجات في جمهورية باكستان الإسلامية.

2- مذكرة تفاهم للتعاون في المجالين السياحي وفعاليات الأعمال بين حكومة دولة قطر وحكومة باكستان الإسلامية.

رابعاً- الموافقة على :

1- مشروع اتفاقية بشأن الإعفاء من متطلبات التأشيرة لحاملي جوازات السفر الدبلوماسية والخاصة والرسمية بين حكومة دولة قطر وحكومة جمهورية الفلبين.

2- مشروع اتفاقية للتعاون في مجال التعليم العالي والبحث العلمي بين حكومة دولة قطر وحكومة جمهورية نيكاراغوا.

3- مشروع مذكرة تفاهم للتعاون في مجالي الشباب والرياضة بين حكومة دولة قطر وحكومة جمهورية نيكاراغوا.

خامساً- استعرض مجلس الوزراء التقرير (44) للجنة الوطنية لحظر الأسلحة عن الفترة من 5/1 إلى 2019/8/31 واتخذ بشأنه القرار المناسب.

سادساً- استمع مجلس الوزراء خلال الاجتماع إلى عرض قدمه سعادة رئيس هيئة الأشغال العامة ، بمناسبة استعدادات الهيئة لموسم الأمطار، وتحدث سعادته عن الوضع الحالي والإجراءات التي تم تنفيذها خلال الفترة من 2018 إلى 2019 . وسلط الضوء على المشاريع الرئيسية التي ستنفذها الهيئة خلال الفترة من 2019 إلى 2022.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X