😎 LifeStyle

‘Summer in Qatar’ to boost tourism and economy

الصيف في قطر يدعم مسيرة تطوير الاقتصاد وصناعة السياحة

Doha: The ongoing Summer in Qatar (SiQ) programme provides fillip to the country’s tourism and economy with various entertainment events and summer activities coupled with enticing shopping and hospitality promotions.

The annual summer festival, which runs till August 16, is aimed at supporting domestic tourism, revitalising the country’s economy and supporting the various tourism sector partners by stimulating retail sales and increasing occupancy rates in hotels and restaurant reservations.

Summer in Qatar festival this year is characterised by a variety of indoor and outdoor activities that meet the aspirations of the whole family. It features stars and artistes from both inside and outside Qatar, in addition to the accompanying sports and educational activities. and shopping and hospitality offers. Thanks to the collaborative efforts by partners in public and private sectors, SiQ offers visitors all kinds of tourism experiences, including cultural tours and various forms of entertainment including a variety of new products and activities that suit all ages, interests and budgets and further develop Qatar as a year-round tourism destination. To ensure the success of the festival, QNTC has brought together more than 30 partners from the public and private sectors, including the Ministry of Commerce and Industry, Ministry of Municipality and Environment, Qatar Museums, Qatar Airways, Katara Cultural Village, Qatar Foundation and the Private Engineering Office.

The aviation and tourism sectors are working hard to enhance their cooperation to ensure the success of this season by offering discounts on flights, launching travel promotions and offering exceptional travel experiences at Hamad International Airport. Qatar Airways is offering discount of 25 percent on all flights to Doha from more than 160 destinations worldwide until August 16. A wide range of hotels and hotel apartments are offering discounts of up to 25 percent, valid for stays between June 4 to August 16 along with several additional incentives and promotions.

Doha: The ongoing Summer in Qatar (SiQ) programme provides fillip to the country’s tourism and economy with various entertainment events and summer activities coupled with enticing shopping and hospitality promotions.

The annual summer festival, which runs till August 16, is aimed at supporting domestic tourism, revitalising the country’s economy and supporting the various tourism sector partners by stimulating retail sales and increasing occupancy rates in hotels and restaurant reservations.

Summer in Qatar festival this year is characterised by a variety of indoor and outdoor activities that meet the aspirations of the whole family. It features stars and artistes from both inside and outside Qatar, in addition to the accompanying sports and educational activities. and shopping and hospitality offers. Thanks to the collaborative efforts by partners in public and private sectors, SiQ offers visitors all kinds of tourism experiences, including cultural tours and various forms of entertainment including a variety of new products and activities that suit all ages, interests and budgets and further develop Qatar as a year-round tourism destination. To ensure the success of the festival, QNTC has brought together more than 30 partners from the public and private sectors, including the Ministry of Commerce and Industry, Ministry of Municipality and Environment, Qatar Museums, Qatar Airways, Katara Cultural Village, Qatar Foundation and the Private Engineering Office.

The aviation and tourism sectors are working hard to enhance their cooperation to ensure the success of this season by offering discounts on flights, launching travel promotions and offering exceptional travel experiences at Hamad International Airport. Qatar Airways is offering discount of 25 percent on all flights to Doha from more than 160 destinations worldwide until August 16. A wide range of hotels and hotel apartments are offering discounts of up to 25 percent, valid for stays between June 4 to August 16 along with several additional incentives and promotions.

يمثل الموسم الصيفي في قطر هذا العام رافدا مهما لتعزيز الجهود الرامية لتطوير صناعة السياحة الداخلية، وعاملا لتنشيط الحركة الاقتصادية في البلاد، بما يحتويه من برنامج حافل بالأنشطة الصيفية وعروض للتسوق والفعاليات الترفيهية المتنوعة.

وظل المهرجان الذي ينظم سنوياً وانطلقت فعاليات الموسم الحالي تحت عنوان “الصيف في قطر”، يحقق تطوراً متزايداً خلال السنوات الماضية ليسهم في تنويع المنتجات السياحية، وتنشيط قطاعات التجزئة والضيافة من خلال تنشيط حركة السياحة الداخلية في الدولة، باعتباره أحد أهم وأكبر المهرجانات التي تشهدها دولة قطر، إذ هو المهرجان الأطول زمناً، حيث يمتد هذا العام حتى يوم 16 أغسطس المقبل.

وتهدف فعاليات مهرجان صيف قطر الى دعم السياحة الداخلية، وتنشيط اقتصاد البلاد من خلال تحفيز القطاع الخاص القطري، ودعم شركاء قطاع السياحة المختلفين، عبر تنشيط حركة البيع والشراء في مجال التجزئة، وزيادة نسب الإشغال في الفنادق وحجوزات المطاعم.

ويعتبر المهرجان منصة واعدة للقطاع الخاص لتفعيل دوره كمحرك أساسي للعملية الاقتصادية في البلاد، حيث يسهم في الترويج السلعي والخدمي ويعمل على تحفيز وتعزيز روح التنافس بين مختلف الشركات المحلية والأجنبية في إطار سعيها ومحاولتها لتوفير أفضل العروض والخدمات في فصل الصيف.

وفي ضوء إعادة هيكلة قطاع السياحة في الدولة يأتي مهرجان صيف قطر ضمن تطلع البلاد إلى المزيد من النمو في صناعة السياحة، طبقا لما حددته الاستراتيجية الوطنية لقطاع السياحة 2018 -2023، حيث من المخطط أن تسهم فعاليات الأعمال على اختلاف أنواعها وأزمنتها في جذب 5.6 مليون زائر سنويا بحلول عام 2023، مقارنة بـ 2.9 مليون سائح وافد في 2016 قام أكثر من 65 بالمائة منهم بزيارة لدولة قطر بغرض الترفيه. ووفقا للاستراتيجية الوطنية من المقرر أن يصل مجموع الإنفاق السياحي بدولة قطر 40 مليار ريال، وذلك مقارنة بـ17.3 مليار ريال في 2016، وأن يحقق هذا الإنفاق ما نسبته 4 بالمائة كإسهام مباشر في الناتج المحلي الإجمالي للدولة مقارنة بـ3.5 بالمائة في 2016، وتسجيل نسبة إشغال فندقي تتجاوز 70 بالمائة مقارنة بـ65 بالمائة في العام 2016.

واتساقا مع هذه الجهود بات المهرجان الصيفي أحد أهم عوامل تحقيق أهداف هذه الاستراتيجية، إذ يتميز /الصيف في قطر/ هذا العام باحتوائه على باقة متنوعة من الأنشطة الداخلية والخارجية التي تلبي تطلعات جميع أفراد الأسرة، فضلا عن مشاركة واسعة من قبل النجوم والفنانين سواء من داخل دولة قطر وخارجها، بالإضافة إلى ما سيصحبه من فعاليات رياضية وأنشطة تعليمية عبر الترفيه وعروض التسوق والضيافة التي تهدف إلى تشجيع السياحة في قطر.

وبفضل الجهود المتضافرة التي يبذلها الشركاء في القطاعين العام والخاص، يتيح المهرجان للزوار فرصة خوض جميع التجارب السياحية بداية من الجولات الثقافية وصولا إلى الترفيه بأشكاله المختلفة، كما يقدم شركاء المجلس الوطني للسياحة في هذا الصيف باقة متنوعة من المنتجات والأنشطة الجديدة، مما يتيح تقديم عروض سياحية تناسب جميع الأعمار والاهتمامات ومستويات الدخل وتعزز مكانة قطر كوجهة سياحية على مدار السنة. ومن خلال الجهود المشتركة تحت مظلة المهرجان، يبذل قطاعا الطيران والسياحة جهودا مثمرة لتعزيز التعاون بينهما بما يضمن إنجاح هذا الموسم، وذلك عبر تقديم تخفيضات على رحلات الطيران وإطلاق عروض ترويجية للسفر وتقديم تجارب سفر استثنائية في مطار حمد الدولي خلال هذا الصيف. وتقدم تسعة مراكز تسوق في قطر عروضا ترفيهية مميزة ومعارض وأنشطة مجانية تناسب جميع الفئات العمرية خلال هذا الصيف، فضلا عن عروض التسوق والمبيعات الخاصة، وتخفيضات على مجموعة من أرقى العلامات التجارية في العالم، وتقديم جوائز من خلال السحوبات تصل قيمتها إلى أكثر من مليوني ريال.

ويشهد قطاع الضيافة عروضا وخصومات على الإقامات الفندقية تصل إلى 25%، وتقدمها مجموعة كبيرة من الفنادق والشقق الفندقية في الفترة من 4 يونيو وحتى 15 أغسطس، بالإضافة إلى العديد من العروض الترويجية الخاصة باستخدام مرافق الفنادق. علاوة على ذلك، يمكن للمسافرين العابرين على متن الخطوط الجوية القطرية الاستفادة من مبادرة “+قطر”، وهي باقة مميزة لرحلات التوقف (الترانزيت) في قطر، وتمنح المسافرين فرصة فريدة لاستكشاف معالم الجذب السياحي في الدوحة والإقامة المجانية في أحد فنادقها الفاخرة والحصول على تأشيرة عبور مجانا.

وخلال الأعوام الماضية باتت فعاليات هذا الحدث السنوي تشهد إقبالا جماهيريا كبيرا ضمن عناصره المتعددة التي تلبي تطلعات أفراد الأسرة، إذ بات المهرجان العنوان الأمثل للترفيه العائلي في قطر خلال فترة الصيف، وذلك بفضل تطوير آلياته وعروضه بشكل مستمر. وإدراكا منها لأهمية القطاع السياحي وتأثيره المباشر والكبير في إنعاش الاقتصاد، عززت دولة قطر من جهودها وقدراتها، فأرست أسسا متينة وقطعت شوطا كبيرا للنهوض بهذا القطاع الذي شهد إنجازات كبيرة في مجال السياسات والمنتجات والترويج.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X