💉 Health

Quality improvement at the centre of Qatar’s healthcare system

تحسين الجودة في مركز نظام الرعاية الصحية في قطر

Qatar as a nation under a strong leadership has put in huge efforts and made tremendous advances in the field of healthcare quality improvement in recent years. Numerous national quality improvement programmes initiated in Qatar over time have significantly enhanced the healthcare system, according to an expert.

The development of National Health Vision 2020 along with Qatar National Health Strategies, Qatar National Patient Safety Collaborative, Hamad Healthcare Quality Institute (HHQI), the Middle East Forum on Quality and Safety in Healthcare ­— an annual international conference on patient safety, quality and patient experience improvement — and Ministry of Public Health’s annual safety week are just a few key initiatives and milestones, said Dr Sharda Udassi, Senior Attending Physician at Sidra Medicine and Associate Professor of Clinical Pediatrics at Weill Cornell Medicine.

“The leadership’s commitment is there. We all need to join the forces to move forward. For that all individuals who are part of the healthcare systems across the country including education systems along with patients and families from the community need to get involved and do their part to improve the safety, quality and family experience of healthcare in Qatar,” she told The Peninsula.

One of the major health care related events Qatar hosted recently was this year’s Middle East Forum on Quality and Safety in Healthcare Conference with a focus on ‘Patient Safety First.’ Dr Udassi presented two topics related to patient safety, quality improvement and patient experience. One, on the ‘Innovative use of technology for patient safety and quality improvement’ while the second presentation focused on how patient and family-centric care can improve patient safety.

“My Professional career passion is to make a significant impact on the quality of healthcare. In this day and age it is no more sufficient to say that we are providing healthcare to our community. As healthcare providers — physicians, nurses, therapists, pharmacists and other related staff, we all need to provide the best healthcare available to all our patients and families. Seeing a child recovering quickly from illness with the whole family’s relief and happiness, inspires me to do more and more,” said Dr Udassi.

“This inspiration has taken me to the next step where I want to help improve the healthcare systems on a larger scale so that all patients and families receive the best possible healthcare for their loved ones. To do that I have been serving as the physician director of quality for children’s services,” she added.

Dr Udassi has done American Board of Medical Quality (ABMQ) Certification in Medical Quality and over the last four years, she has initiated or been active member of various committees and workgroups that work on improving the quality of healthcare in Sidra Medicine, nationally with Hamad Medical Corporation, Hamad Healthcare Quality Institute and Ministry of Public Health.

By Fazeena Saleem I The Peninsula

بذلت دولة قطر تحت قيادة قوية جهودًا ضخمة وحققت تطورات هائلة في مجال تحسين جودة الرعاية الصحية في السنوات الأخيرة. وفقًا لما ذكره أحد الخبراء ، فإن العديد من برامج تحسين الجودة الوطنية التي بدأت في قطر بمرور الوقت قد عززت بشكل كبير نظام الرعاية الصحية.

تطوير رؤية الصحة الوطنية 2020 إلى جانب استراتيجيات الصحة الوطنية القطرية ، ومؤسسة قطر الوطنية لسلامة المرضى ، ومعهد حمد للرعاية الصحية (HHQI) ، ومنتدى الشرق الأوسط للجودة والسلامة في الرعاية الصحية – مؤتمر دولي سنوي حول سلامة المرضى والجودة والمريض قالت الدكتورة شاردا أوداسي ، طبيبة أولية حاضرة في مركز سدرة للطب وأستاذ مشارك في طب الأطفال السريري في طب طب وايل كورنيل ، إن تحسين التجربة – وأسبوع السلامة السنوي لوزارة الصحة العامة ليس سوى عدد قليل من المبادرات والمعالم الرئيسية.

“التزام القيادة موجود. نحن جميعا بحاجة إلى توحيد القوى للمضي قدما. وقالت إن جميع الأفراد الذين هم جزء من أنظمة الرعاية الصحية في جميع أنحاء البلاد بما في ذلك أنظمة التعليم إلى جانب المرضى وعائلات المجتمع بحاجة إلى المشاركة والقيام بدورهم لتحسين السلامة والجودة والخبرة الأسرية للرعاية الصحية في قطر. ” ذا بيننسولا.

“من أهم الأحداث المتعلقة بالرعاية الصحية التي استضافتها قطر مؤخرًا مؤتمر الشرق الأوسط للجودة والسلامة في الرعاية الصحية هذا العام مع التركيز على “سلامة المرضى أولاً”. وقد قدم الدكتور أوداسي موضوعين يتعلقان بسلامة المرضى وتحسين الجودة وتجربة المرضى. أحدهما ، حول “الاستخدام المبتكر للتكنولوجيا من أجل سلامة المرضى وتحسين الجودة” بينما ركز العرض التقديمي الثاني على كيف يمكن للرعاية التي تتمحور حول المريض والعائلة تحسين سلامة المرضى.”

“شغفي المهني هو إحداث تأثير كبير على جودة الرعاية الصحية. في هذا اليوم وهذا العصر ، لا يكفي أن نقول إننا نقدم الرعاية الصحية لمجتمعنا. بوصفنا مقدمي الرعاية الصحية – الأطباء والممرضات والمعالجين والصيادلة وغيرهم من الموظفين ذوي الصلة ، نحتاج جميعًا إلى تقديم أفضل رعاية صحية متاحة لجميع مرضانا وعائلاتنا. قال الدكتور أوداسي ، إن رؤية طفل يتعافى بسرعة من المرض مع ارتياح العائلة كلها وسعادتها ، ألهمني أن أفعل المزيد والمزيد.”

“لقد أخذني هذا الإلهام إلى الخطوة التالية حيث أرغب في المساعدة في تحسين أنظمة الرعاية الصحية على نطاق أوسع حتى يتسنى لجميع المرضى والأسر الحصول على أفضل رعاية صحية ممكنة لأحبائهم. للقيام بذلك ، عملت كطبيبة مدير جودة خدمات الأطفال. “

حصلت الدكتورة أوداسي على شهادة البورد الأمريكي للجودة الطبية (ABMQ) في الجودة الطبية وعلى مدار السنوات الأربع الماضية ، بدأت أو كانت عضوًا نشطًا في العديد من اللجان ومجموعات العمل التي تعمل على تحسين جودة الرعاية الصحية في طب السدرة ، على المستوى الوطني مع حمد المؤسسة الطبية ، معهد حمد للرعاية الصحية ووزارة الصحة العامة

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X