📚Education

QSTP calls entrepreneurs for ‘Transforming Research for Emerging Companies’ program

«قطر للعلوم» تفتح باب التقديم لبرنامج «تحويل البحوث لشركات ناشئة»

QNA
Doha: Qatar Science and Technology Park (QSTP), a member of Qatar Foundation Research, Development, and Innovation division, has invited all technology entrepreneurs from around the world to apply for the second edition of its “Transforming Research for Emerging Companies” program, which provides an innovative platform to market the results of scientific research in the State of Qatar.

Entrepreneurs selected under this program will have the opportunity to test new market areas for technologies developed by Qatar Computing Research Institute, a research center of Hamad bin Khalifa University, Qatar University and Virginia Commonwealth University, Qatar’s School of Design Arts, a partner university of Qatar Foundation.

The program will consist of three phases starting with an October training camp hosted by QSTP for five days in Qatar. In the second phase, participants will spend one to three months building a business base, locally or internationally, with an operational plan to finance their project.

Participants in the program will join entrepreneurs from around the world to learn more about the leading and advanced technologies developed in Qatar, and will be able to discover many unique opportunities to take advantage of these technologies and benefit from the possibility of expanding their business internationally.

The Executive Director of Qatar Science and Technology Park Yousuf Abdulrahman Saleh, expressed gratitude for the launch of the program after its successful first edition, pointing out that it contributes to bridging the gap between research and the establishment of projects, through the process of harmonization between researchers and their developed technologies and entrepreneurs in the field of technology.

The Vice President for Research, Development and Innovation (RDI) at Qatar Foundation Dr. Richard O’Kennedy, said that the research program for emerging companies plays an active role in helping to enrich talent and build local capacity and help them innovate, assuring that this program will contribute to growth sustainability, enrich the research and innovation ecosystem in Qatar, as well as contributing to the country’s sustainable national development and diversification drive.

أعلنت واحة قطر للعلوم والتكنولوجيا -عضو قطاع البحوث والتطوير والابتكار في مؤسسة قطر- عن دعوتها لجميع رواد الأعمال في مجال التكنولوجيا من جميع أنحاء العالم، للتقديم في النسخة الثانية من برنامجها «تحويل البحوث لشركات ناشئة»، الذي يوفر منصة مبتكرة تسمح بتسويق نتائج الأبحاث العلمية في دولة قطر.

وسيحظى رواد الأعمال الذين يقع الاختيار عليهم ضمن هذا البرنامج بفرصة اختبار مجالات سوقية جديدة لتقنيات طورها معهد قطر لبحوث الحوسبة – أحد المراكز البحثية التابعة لجامعة حمد بن خليفة، وجامعة قطر، وجامعة فيرجينيا كومنولث كلية فنون التصميم في قطر، إحدى الجامعات الشريكة لمؤسسة قطر.

وتطمح واحة قطر للعلوم والتكنولوجيا عبر برنامج «تحويل البحوث لشركات ناشئة» إلى تعريف رواد الأعمال ذوي الخبرة في مجالاتهم على تقنيات عالية الإمكانيات صُنعت في قطر، بهدف تطويرها وتحويلها إلى مشاريع ناشئة قابلة للتمويل.

وقال السيد يوسف عبدالرحمن صالح، المدير التنفيذي لواحة قطر للعلوم والتكنولوجيا: «إننا متحمسون لبدء دورة جديدة من برنامجنا الرائد «تحويل البحوث لشركات ناشئة»، وذلك بعد نسخته الأولى الناجحة. وتفخر واحة قطر للعلوم والتكنولوجيا بهذه المبادرة الفريدة التي تسد الفجوة بين البحث وإنشاء المشاريع على نحو فعال، وذلك من خلال عملية المواءمة بين الباحثين وتقنياتهم المطورة ورواد الأعمال ذوي الخبرة في مجال الأعمال التكنولوجية».

يُذكر أن تقديم الطلبات للنسخة الثانية من البرنامج مفتوح حتى 1 سبتمبر المقبل، تلي ذلك عملية اختيار دقيقة وتنافسية.

ويوفر صندوق تمويل المشاريع التقنية فرصة لمؤسسي المشروعات التكنولوجية ورواد الأعمال لتأمين رأس المال للمراحل الأولية في بداية انطلاق رحلتهم العملية. وبالاستعانة بمنحة هذا الصندوق، ستكون الفرق قادرة على تنفيذ نماذج أعمالها في المنطقة الحرة في واحة قطر للعلوم والتكنولوجيا لتسريع تطوير مشاريعهم.

وقال الدكتور ريتشارد أوكيندي، نائب رئيس البحوث والتطوير والابتكار في مؤسسة قطر: «يقوم برنامج تحويل البحوث لشركات ناشئة بدور فاعل في المساعدة في إثراء الكفاءات والمواهب التي لدينا، وبناء القدرات المحلية في بلادنا ومساعدتها على الابتكار. لدينا قناعة راسخة أن هذا البرنامج من شأنه أن يساهم في استمرارية النمو، وإثراء النظام البيئي للأبحاث والابتكار في دولة قطر، بالإضافة إلى المساهمة في حملة التنمية الوطنية المستدامة والتنوع في البلاد».

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X