👮‍♂️ Government

MME presents Qatar’s recycling initiatives at international conference

فريق بحثي يعرض نجاحات قطر في استخدام المواد المعاد تدويرها بإنشاءات الطرق

Doha: A research team led by Dr Mohammed bin Saif Al Kuwari, Assistant Undersecretary and Director of the Environmental and Municipal Studies Institute at the Ministry of Municipality and Environment, participated the international conference on ‘Pavement Engineering, Asphalt Technology, and Infrastructure’.

The conference was held in the Liverpool John Moores University in Liverpool – UK on February 27 and 28 2019. The research team also included Dr Khaled Hassan, Managing Director of the Infrastructure Research & Development (IRD) at the Qatar Science & Technology Park, and Dr Murray Reid, geotechnical expert.

The Qatar team presented a new research on the long-term performance of recycled materials in buildings and infrastructure applications. The research is part of the QNRF funded project on the ‘Implementation of Recycled Materials in Construction’, to support the government strategy of sustainable development through the wider implementation of solid waste, mainly from construction and demolition waste, in construction with the combined benefits of reduced costs and protection of the environment. The Qatar research successfully demonstrated the in-service performance of concrete buildings and road pavement constructed with recycled aggregate materials after being exposed to loadings and climatic conditions for 5 years.

Recycled materials of excavation and demolition waste and incinerator bottom ash were used to replace up to 50 percent of imported gabbro in structural and non-structural concrete, and up to 100 percent of local limestone and dune sand materials used in road construction.

Visual inspections and site data showed good performance, with no obvious differences between the recycled and primary materials, with reduced cost and less carbon emission. The outcomes provide confidence in the wider implementation of recycled materials in high value construction applications.

The Qatar research was well-received by the audiences, and selected for publication in the International refereed Journal of Pavement Engineering and Asphalt Technology in the UK.

The conference was held in Liverpool – UK and attracted large numbers of speakers from the industry and academia, from the UK, Europe, Middle East, USA, South America, Australia and the Far East.

The conference covered different topics of innovative development in materials, construction and management of asphalt and concrete technology, sustainable infrastructure, aggregate recycling, energy reduction, environment protection, and highway design and maintenance. The recycling implementation project, led by the Ministry of Municipality and Environment, also includes various workshops and training courses for developing Qatar’s capacity for recycling in construction.

شارك فريق علمي بحثي مكون من الدكتور محمد سيف الكواري مدير مركز الدراسات البيئية والبلدية بوزارة البلدية والبيئة، والدكتور خالد حسن الرئيس التنفيذي لشركة أبحاث وتطوير البنية التحتية بواحة العلوم والتكنولوجيا «IRD»، والدكتور ميري ريد الخبير والاختصاصي الإنشائي، في المؤتمر العالمي حول هندسة الطبقات الإسفلتية وتقنيات الإسفلت والبنية التحتية «pavement Engineering, Asphalt Technology and Infrastructure»، والذي عقد في جامعة جون موريس بمدينة ليفربول، المملكة المتحدة، في الفترة من 27-28 فبراير الماضي.

قدم فريق البحث العلمي القطري ورقة عمل حول استخدام المواد المعاد تدويرها في المباني وإنشاءات الطرق في دولة قطر.

ويعد هذا البحث العلمي جزءاً من مشروع بحثي تم تمويله والإشراف عليه عن طريق الصندوق القطري لرعاية البحث العلمي بمؤسسة قطر «QNRF»، وبالتعاون مع هيئة الأشغال العامة «أشغال»، وذلك عن «تطبيق إعادة تدوير المخلفات الصلبة في البناء والبنية التحتية»، وهو ما يتماشى مع رؤية قطر 2030، واستراتيجية التنمية المستدامة 2018-2022، وذلك باستخدام أحدث الأساليب في البناء الأخضر وحماية البيئة من التلوث، وبالتالي المساهمة في رفع معايير جودة الهواء.

وقد عرض البحث بنجاح أداء مبانٍ خرسانية تم إنشاؤها من مواد معاد تدويرها بعد تعرضها لظروف مناخية وأحمال لمدة 5 سنوات في قطر. استخدم فريق البحث العلمي المواد المعاد تدويرها من مخلفات الحفر والهدم والمخلفات الإنشائية تقريباً بنسبة تصل إلى 50 % من حجم أحجار الجابرو المستوردة في الخرسانات الإنشائية وغير الإنشائية، وتمت إضافة رماد المخلفات المنزلية (Incinerator bottom ash IBA) إلى الخلطة المذكورة بنسب متفاوته، حيث تقدر المخلفات الإنشائية في روضة راشد بـ 40 مليون طن تقريباً.

كما قام الفريق أيضاً باستخدام المواد المعاد تدويرها بنسبة تصل إلى 100 % من الحجر الجيري المحلي والرمل الناعم المستخدمين في بناء الطرق. وقد أثبتت النتائج أداءً جيداً للمواد المعاد تدويرها، مع عدم وجود اختلافات في أداء وقابلية التشغيل مقارنة بالمواد الأولية، وانخفاض التكلفة التقديرية، وثبات في القوة والمتانة والجودة. كما تساهم هذه النتائج في دعم استراتيجية الدولة في استخدام أوسع للمواد المعاد تدويرها في مشاريع المباني والطرق والبنية التحتية، والتقليل من استيراد المواد الأولية من الخارج.

وقد أشاد الخبراء والاختصاصيون المشاركون في مؤتمر ليفربول العالمي بهذا البحث العلمي القطري التطبيقي، الذي سوف يساعد الجهات المختصة في الدولة على تبني اشتراطات ومعايير فنية مبنية على بحث علمي تطبيقي وتجارب ميدانية ناجحة، حيث اعتبروه أنموذجاً ناجحاً في تدوير المخلفات الإنشائية في المناطق الحارة، وبالتالي تم اختيار البحث القطري للنشر في المجلة الدولية لهندسة الرصف وتكنولوجيا الإسفلت في المملكة المتحدة.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X