💉 Health

100,000 people vaccinated against influenza; 47 semi-govt and private facilities offer it for free

١٠٠ ألف شخص تلقّوا التطعيم في الحملة الوطنية ضد الإنفلونزا الموسمية

Doha: A total of 100,000 people from different age groups have got vaccinated since the beginning of the national influenza vaccination campaign in October, the Ministry of Public Health (MoPH), said yesterday.

The influenza vaccine has been made easily accessible to everyone to ensure vaccination of as many people as possible. The vaccine is available for free across all health centres and at 47 private and semi-governmental health care facilities including Qatar Petroleum and Sidra Medicine.

The influenza vaccine campaign, themed ‘Fight Flu’, aims to ensure that both the community and healthcare workers are vaccinated. The campaign started for healthcare workers from October 10 and for the public from yesterday and will last until end of the flu season. The campaign organised jointly by The Ministry of Public Health (MoPH), Primary Health Care Corporation (PHCC) and Hamad Medical Corporation (HMC).

However, Qatar has seen a significant increase in the prevalence of flu this year, despite the vaccination campaign to counter influenza was launched by the health authorities.

Recent national data on this year’s seasonal influenza virus shows three times as many people have tested positive for the flu in October and November, compared to the same period in 2017. This indicates a much higher activity of the virus this winter compared to previous winters, resulting in many more people becoming sick due to the flu.

Everyone is at risk of getting the flu, but certain population groups are at higher risk and it is therefore more important for these groups to receive the flu vaccine, according to the World health Organization, the following population groups should receive an annual flu vaccination.

The high risk group includes pregnant women at any stage of pregnancy, children aged between 6 months to 5 years, elderly individuals (aged more than 65 years), individuals with chronic medical conditions and healthcare workers.

The vaccine is available for free at following health care facilities according to a list issued by the MoPH.

By Fazeena Saleem I The Peninsula

تواصل وزارة الصحة العامة تنفيذ أنشطة الحملة الوطنية للتطعيم ضد الإنفلونزا الموسمية للشهر الثالث على التوالي؛ حيث بلغ إجمالى عدد الأشخاص الذين تم تطعيمهم منذ انطلاق الحملة وحتى يوم الخميس 20 ديسمبر 2018، نحو 100 ألف شخص من الفئات العمرية المختلفة في المرافق الصحية التابعة لمؤسسة حمد الطبية والمراكز الصحية التابعة لمؤسسة الرعاية الصحية الأولية، وكذلك في أكثر من 45 مستشفى ومركزاً صحياً وعيادة خاصة وشبه حكومية.

كما قامت فرق التطعيم بوزارة الصحة العامة بتنفيذ العديد من حملات التطعيم للعاملين في العديد من المؤسسات والهيئات، ومنها هيئة الأشغال العامة «أشغال» والمؤسسة العامة للكهرباء والماء «كهرماء» وبريد قطر، بالإضافة إلى تطعيم العاملين في شركتي «ملاحة» و»ناقلات»، وكذلك في عدد من الجامعات والمؤسسات التعليمية.

وأشارت وزارة الصحة العامة إلى حدوث ارتفاع في نسب التغطية بالتطعيمات خلال العام الحالي مقارنة مع الأعوام الماضية، وذلك في ظل الجهود الكبيرة التي بذلتها الوزارة وجميع الجهات ذات العلاقة سواء في القطاع الحكومي أو الخاص لضمان وصول التطعيمات للسكان كافة، بالإضافة إلى ارتفاع نسبة الوعي لدى السكان بأهمية التطعيم وفعاليته في الوقاية من الإنفلونزا الموسمية ومعرفتهم المكتسبة خلال السنوات الماضية بمستويات سلامته ومأمونيته.

وأكدت وزارة الصحة العامة أهمية المبادرة لتلقي لقاح الإنفلونزا الموسمية، خصوصاً مع دخول موسم الشتاء والانخفاض الكبير في درجات الحرارة مؤخراً؛ حيث يساعد التطعيم في الوقاية من المضاعفات الناتجة عن الإصابة بالإنفلونزا، خصوصاً لدى الفئات السكانية ذات عوامل الاختطار العالية.

وفي هذا الإطار، تنصح وزارة الصحة العامة جميع المواطنين والمقيمين والأشخاص الأكثر عُرضة للإصابة بمضاعفات الإنفلونزا بالحرص على الحصول على لقاح الإنفلونزا الموسمية، وتشمل الفئات التي يُنصح بحصولها على التطعيم، الأشخاص المصابين بأمراض مزمنة كالسكري والربو وأمراض القلب والرئة ومرضى الكلى والسرطان، وكبار السن (فوق عمر 65 سنة)، والأطفال مابين عمر 6 أشهر وخمس سنوات، والنساء الحوامل، والعاملين الصحيين.;

100,000 people vaccinated against influenza; 47 semi-govt and private facilities offer it for free 100,000 people vaccinated against influenza; 47 semi-govt and private facilities offer it for free 100,000 people vaccinated against influenza; 47 semi-govt and private facilities offer it for free 100,000 people vaccinated against influenza; 47 semi-govt and private facilities offer it for free

100,000 people vaccinated against influenza; 47 semi-govt and private facilities offer it for free

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X