👮‍♂️ Government👩🏽‍💻 Projects

Post Office Plaza construction work begins

بدء أعمال إنشاء ساحة مكتب البريد

The Peninsula – Doha:

The Ministry of Municipality and Environment (MME) has allocated land for construction of a new plaza in Doha Municipality, to serve as entertainment area for the residents in the neighborhoods and visitors. The Supervisory Committee of Beautification of Roads and Public Places in Qatar at the Public Works Authority (Ashghal) has started implementation of construction works at the plaza project. It is scheduled to be completed and opened for public in the fourth quarter of 2020.

On this occasion, Mohamed Ali Al Khouri, Director of Public Parks at MME, stated that the Department is implementing a comprehensive plan aiming to increase the green areas in Qatar and planting more trees. He further clarified that various entities are coordinating with concerned authorities to allocate lands for construction of parks and plaza in all municipalities in Qatar to meet leisure needs of the people residing in different areas of the State. He also added that a land area of around 13,000 square meters is allocated for construction of a new green plaza in the West Bay area within Doha municipality.

Jassem Bin Najem Ali l Khulaifi, a member of the Central Municipal Council – First Constituency, indicated that Qatar attaches great importance to increasing green areas and establishing parks and plazas. He added that this plaza will serve the people of the constituency, as it includes areas for walking and family seating areas. He added “I would like to take this opportunity to express my thanks and appreciation to Ashghal, represented by the Supervisory

Committee of Beautification of Roads and Public Places in Qatar, for their efforts in Beautification projects and their positive cooperation with the requirements of the people of the First Constituency areas.”.
On her part, Maryam Al-Kuwari, Project Design Manager at the Supervisory Committee of Beautification of Roads and Public Places in Qatar at Ashghal, said that the salient feature of the plaza’s design is inspired by Qatari postage stamps, which will create the first impression among the visitor as a spatial and functional extension of the Q-Post building because of its important place in the hearts of the people of Qatar over the past years. The plaza will consist of three interconnected postal stamps forming harmonious lines and open spaces to be used for conducting events and festivals at a distinguished location in the heart of the city near Q-Post building and Doha Corniche, with proximity to Corniche Metro Station.

Al-Kuwari added that the project includes open green areas that include more than 200 trees and extends over an area of 13,600 square meters, with dedicated areas for family leisure and sport areas. The project also includes construction of 900 meters of jogging tracks, 1.5 km of cycling paths, as well as a walkway designated for hiking.

The project also includes provision of service buildings that include prayer hall and washrooms, lighting poles, and infrastructure works will be implemented including construction of sewage networks, irrigation lines, electricity line and others. Al Kuwari also clarified that visitors to Post Office Plaza can use the car parks designated for the post office building adjacent to the plaza.

It is noteworthy that the Post Office Plaza Project is a people with special needs friendly project with additional ramps and dedicated parking spaces connected to the plaza.

Source: thepeninsulaqatar

الدوحة- العرب:

خصصت وزارة البلدية والبيئة أرضا تبلغ مساحتها حوالي 13 ألف متر مربع لإنشاء ساحة خضراء جديدة بجوار مبنى البريد بمنطقة الخليج الغربي في بلدية الدوحة لتكون وجهة ترفيهية تخدم سكان المنطقة والمناطق المحيطة.

وبدأت لجنة الإشراف على تجميل الطرق والأماكن العامة بالدولة في هيئة الأشغال العامة /أشغال/ تنفيذ أعمال المشروع، الذي من المقرر الانتهاء منه وافتتاحه أمام الجمهور في الربع الأخير من العام الجاري.

وبهذه المناسبة، أوضح السيد محمد علي الخوري، مدير إدارة الحدائق العامة بوزارة البلدية والبيئة أن الإدارة تنفذ خطة شاملة تستهدف تعزيز الغطاء النباتي في الدولة وزيادة الرقعة الخضراء والتشجير.. مشيرا إلى التنسيق الدائم للوزارة مع الجهات المعنية لتخصيص أراض لإنشاء حدائق في جميع البلديات لتغطية احتياجات أهالي المناطق المختلفة في الدولة، وقد تم تخصيص أرض بمساحة تبلغ حوالي 13 ألف متر مربع لإنشاء ساحة خضراء جديدة بمنطقة الخليج الغربي في بلدية الدوحة.

من جانبها، بينت المهندسة مريم الكواري، مدير تصميم المشروع بلجنة الإشراف على تجميل الطرق والأماكن العامة بالدولة في /أشغال/، أن تصميم الساحة مستوحى من الطوابع البريدية القطرية التي تعتمد على خلق الانطباع الأول للمستخدم كأداة امتداد مكاني ووظيفي لمبنى البريد العام وذلك لما له من أهمية بصرية تكونت في وجدان ا?هل قطر على مدار السنوات السابقة.

وأضافت أن شكل الساحة عبارة عن ثلاثة طوابع متصلة ببعضها لتشكل خطوطا متجانسة وتحدد مساحات مفتوحة يتم استغلالها لاحقاً لإقامة الفعاليات السنوية والمهرجانات.. لافتة إلى تميز موقع الساحة القريب من المبنى الرئيسي لبريد قطر وكورنيش الدوحة، بالإضافة لقربها من محطة مترو الكورنيش.

وتابعت المهندسة مريم الكواري بأن المشروع يتضمن مناطق مفتوحة خضراء بها أكثر من 200 شجرة وتمتد على مساحة تصل إلى 13,600 متر مربع، وتشمل جلسات عائلية ومناطق لممارسة الرياضة، كما تشمل أعمال المشروع إنشاء 900 متر من المسارات المخصصة للركض، و1.5 كيلومتر من مسارات الدراجات الهوائية، فضلاً عن الممشى المخصص للتنزه داخل الحديقة.

وأوضحت أن المشروع تتوافر به مبان خدمية تشمل مصلى ودورات مياه. كما سيتم توفير أعمدة إنارة، وتنفيذ أعمال البنية التحتية “شبكات الصرف الصحي ومياه الري والكهرباء وغيرها”.

يذكر أن مشروع إنشاء ساحة مكتب البريد تم تصميمه لتكون الساحة مؤهلة لاستخدام ذوي الإعاقة، وقد تم تنفيذ منحدرات ومواقف إضافية تتصل بالساحة مباشرة مخصصة لذلك الغرض.

في سياق آخر بدأت هيئة الأشغال العامة /أشغال/ تركيب الهيكل المعدني لجسر مشاة على طريق الدوحة السريع /شارع الأمير/ ما بين شارع المرقاب الجديد وشارع طلحة بن خالد عند تقاطع ناصر بن سالمين السويدي، ضمن خطة مَشاريع الدولة الخاصة بإنشاء جُسور المُشاة لتعزيز السلامة المرورية في جميع أنحاء الدولة.

ويهدف إنشاء الجسر إلى تمكين سكّان وروّاد المنطقة من عبور طريق الدوحة السريع والوصول إلى المنشآت التجارية والحد من الحوادث التي قد يتعرض لها المشاة خصوصاً وأن الجسر يقع في منطقة حيوية وتشهد زحاما مروريا طوال اليوم، بالإضافة إلى تسهيل التواصل بين أهالي منطقتي المرقاب والسودان.

ويبلغ طول الجسر 62.40 مترا وعرضه 4.30 متر، ومزود بمصاعد في كلا الجانبين تتسع لعدد كبير من المستخدمين كما أنه مزود بأنظمة الإنارة وكاميرات المراقبة وأنظمة الوقاية ومكافحة الحرائق ونظام لإحصاء عدد مستخدمي الجسر ومن المتوقع أن يتم افتتاحه أمام المستخدمين في نهاية العام الجاري.

المصدر: alarab

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format