🏆2022🏟2022 Stadiums

Work continues at the World Cup stadiums in Qatar

تواصل العمل في استادات مونديال قطر

QNA – Doha:

The Supreme Committee for Delivery & Legacy remains on track to deliver all eight stadiums for the FIFA World Cup Qatar 2022™ well ahead of schedule.

Khalifa International Stadium was the first tournament venue to open following an extensive redevelopment in 2017. Al Janoub Stadium was the first venue to be built from scratch when it opened in May 2019.

Three more stadiums are set to be completed by the end of 2020: Al Bayt and Al Rayyan, and the third tournament-ready venue for Qatar 2022 in Education City. The remaining venues will be delivered well in advance of the tournament, which will kick off on 21 November 2022.

Here are the latest updates from each Qatar 2022 stadium. For the latest news about Qatar 2022 preparations visit www.qatar2022.qa.

Khalifa International Stadium:

Following an extensive redevelopment, the stadium re-opened on 19 May 2017 when it hosted the Amir Cup final; During 2019, the stadium hosted the IAAF World Athletics Championships, along with matches during both the 24th Arabian Gulf Cup and FIFA Club World Cup Qatar 2019™; Stadium boasts a strong hosting history, including the 2006 Asian Games, FIFA World Youth Championship Qatar 1995 and Asian Football Confederation competitions

Al Janoub Stadium:

Stadium opened on 16 May 2019 when it hosted the Amir Cup final;  During 2019, the stadium hosted matches during the 24th Arabian Gulf Cup; Third tournament-ready venue for Qatar 2022 in Education City; Stadium completion to be officially announced on 15 June 2020; Building works completed; Installation of stadium envelope, seats, arch finishes and roof structure completed; Mechanical, engineering and plumbing works completed; Testing and commissioning almost completed

Al Rayyan Stadium:

Installation of roof standing seam/roof membrane and windscreen completed; Gym equipment installed within precinct; Mechanical, engineering and plumbing works 99% complete; Internal finishing in progress; Installation of external render, curtain wall glazing, fiberglass façade panels, pavers and precinct turf completed; Installation of Asphalt wearing course complete ; Precinct training pitch turf is 50% complete ; Qatar Civil Defence testing and commissioning is 91% complete 

Al Bayt Stadium:

• Seating installations and finishing works almost complete ; Inspections from local authorities arranged for stadium, energy centre and precinct areas; Testing and commissioning in progress for the stadium and energy centre ; Mechanical, engineering and plumbing works almost completed

Lusail Stadium:

• Installation of superstructure, precast units and roof compression ring completed; De-propping of roof compression ring completed; Installation of golden triangular façade is 21% complete ; Mechanical, electrical and plumbing works 52% complete ; Stadium pitch development is 21% complete ; Installation of spectator seats has commenced ; Interior and exterior works are 40% complete ; Infrastructure works are 45% complete 

Ras Abu Aboud Stadium:

• All structural foundations are completed ; Underground utilities are 71% complete; Fabrication of the steel structure is 95% complete and the development of the bowl steel is 50% complete; Overall container fabrication progress is 97% complete; The total container scope is 973, of which 949 are completed and delivered to site. 505 containers have already been installed at the stadium 

Al Thumama Stadium:

• Roof truss and cabling works completed ; Roof membrane installation of 680 panels completed; Façade membrane installation completed in all 40 bays ; Bleacher installation completed; Installation of seating is 56% complete ; Mechanical, engineering and plumbing works are 73% complete ; Finishing work 53% complete.

الدوحة – قنا:

تواصل اللجنة العليا للمشاريع والإرث العمل أعمالها في بناء استادات بطولة كأس العالم 2022 لكرة القدم بوتيرة تسبق الجداول الزمنية المقررة وبعد الاعلان اليوم عن إتمام جاهزية ثالث استادات المونديال والذي يقع في المدينة التعليمية سيتم هذا العام أيضاً الإعلان عن افتتاح استاد البيت، واستاد الريان على أن يكتمل العمل في ثلاثة استادات متبقية قبل انطلاق البطولة في 21 نوفمبر 2022 بوقت كافٍ.

ويعد استاد خليفة الدولي أول استادات المونديال جاهزية بعد خضوعه لعملية تجديد شاملة اكتملت في العام 2017. كما شهد شهر مايو من عام 2019 استضافة استاد الجنوب لنهائي بطولة كأس الأمير، ليكون بذلك أول استاد يجري تشييده بالكامل خصيصاً لاستضافة منافسات المونديال.

وقد اكتملت أعمال تطوير استاد خليفة الدولي في 19 مايو 2017 عندما استضاف نهائي كأس الأمير كما استضاف الاستاد في 2019 بطولة العالم لألعاب القوى، ومباريات في بطولتي كأس الخليج العربي 24، وكأس العالم للأندية FIFA قطر 2019 .

ويحفل الاستاد بتاريخ عريق، إذ شهد العديد من الفعاليات الرياضية الكبرى منها منافسات كأس آسيا، ودورة الألعاب الآسيوية 2006، وبطولة كأس العالم للشباب FIFA قطر 1995.

اما استاد الجنوب فقد اكتملت أعمال تطوير الاستاد في 16 مايو 2019 عندما استضاف نهائي كأس الأمير كما استضاف الاستاد في 2019 مباريات في بطولة كأس الخليج العربي 24 .

وقد أعلن اليوم عن اتمام جاهزية ثالث استادات المونديال والذي يقع في المدينة التعليمية وتم الانتهاء من أعمال بناء الاستاد، واكتمال العمل في تركيب المقاعد والقوس وهيكل السقف وإنجاز الأعمال الميكانيكية والهندسية والسباكة.

أما عن استاد الريان فقد تم الانتهاء من تركيب لحامات السقف وأغطيته والواجهات الأمامية واكتمال أعمال تركيب الأجهزة الرياضية في محيط الاستاد وإتمام الأعمال الميكانيكية والهندسية وأعمال السباكة بنسبة 99% كما تم الانتهاء من أعمال الطلاء الخارجية، وزجاج الحائط الساتر، وواجهة النقوش التراثية المصنوعة من بلاستيك مقوى بألياف زجاجية، وأعمال الرصف والعشب الطبيعي في محيط الاستاد و الانتهاء من الطبقة السطحية للأسفلت في المنطقة المحيطة بالاستاد وإتمام العشب الخاص بملعب التدريب في المنطقة المحيطة بالاستاد بنسبة 50% . كما تم الانتهاء من أعمال الاختبار والتشغيل الخاص بالدفاع المدني بنسبة 91%

وحول استاد البيت فقد شارفت أعمال تركيب المقاعد والتشطيبات على الانتهاء وجرى تحديد مواعيد الزيارات التفقدية من قبل أجهزة الدولة المختصة للاستاد ومركز الطاقة والمنطقة المحيطة بحديقة استاد البيت وتتواصل عمليات الاختبار والتشغيل لمبنى الاستاد ومركز الطاقة وقد شارفت الأعمال الكهروميكانيكية والسباكة على الانتهاء .

اما استاد لوسيل فقد تم اكمال كل من هيكل الملعب العلوي ووحدات المدرجات الخرسانية الجاهزة في مناطق الجماهير وحلقة السقف الحديدة مع إزالة الدعامات المؤقتة الخاصة بالسقف.وتم الانتهاء من الأعمال الكهروميكانيكية بنسبة 52% والأعمال الخارجية حول الملعب وخدمات البنية التحتية بنسبة 45% و أعمال التشطيب داخل وخارج المبنى بنسبة 40% وأعمال تحضير العشب للملعب بنسبة 21% . كما تم الانتهاء من أعمال انتاج وتركيب الواجهة الذهبية بنسبة 21% وتم البدء في عملية تركيب مقاعد الجماهير .

وحول استاد راس أبو عبود فقد تم اكتمال العمل في جميع قواعد الخرسانية الخاصة بهيكل الاستاد والانتهاء من 71% من أعمال المرافق والبنية التحتية للاستاد و تصنيع 95% من الهيكل الفولاذي وتركيب 50% من هيكل الاستاد والانتهاء من تصنيع 97% من حاويات الشحن واستلام 949 من الحاويات المستخدمة في بناء الاستاد من إجمالي 973 حاوية، وتركيب 505 في موقعها النهائي في هيكل الاستاد .

اما استاد الثمامة فقد شهد اكتمال تركيب الكابلات ودعامات السقف والانتهاء من تركيب 680 من الأعمدة الداعمة لغشاء سقف الاستاد وإنجاز تركيب غشاء واجهة الاستاد في جميع أجزائها الأربعين والانتهاء من تركيب المدرجات ومواصلة في العمل في تركيب المقاعد بنسبة 56% واستكمال 73% من الأعمال الميكانيكية والهندسية والكهربائية وإنجاز 53% من أعمال التشطيب.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close