💰 Business👮‍♂️ Government

Qatar obtains approval to establish barcode office for Qatari products

قطر تحصل على موافقة لإنشاء مكتب الترميز والتتبع للمنتجات القطرية

QNA – Doha:

Qatar obtained, by unanimous vote, the approval of the General Assembly of GS1 by giving the State of Qatar the right to establish a barcode office for Qatari products, after joint efforts and endeavors of the Ministry of Commerce and Industry and the Qatar Development Bank (QDB).

In a statement, the Ministry of Commerce and Industry said that the State of Qatar obtained the code 630 for locally-made products that can be exported abroad or even traded within the country. The importance of this step comes in finding a special global commercial tracking code for Qatar, which is provided by GS1 with tracking technology for manufactured products inside the State of Qatar starting from manufacturing to the product reaching the consumer inside and outside the State of Qatar. The ministry said that the office will start operating during the last quarter of this year, through direct coordination with the Qatari private sector, which is the cornerstone and target of this office.

HE Minister of Commerce and Industry Ali bin Ahmed Al Kuwari said that establishing the office is one of the important achievements of the country in relation to the state’s industrial strategy. His Excellency added that it was a reflection of the ability of the private sector to achieve self-sufficiency and compete globally.

For his part, CEO of Qatar Development Bank Abdulaziz bin Nasser Al Khalifa said that the achievement coincided with the third anniversary of the blockade, noting that it was catalyst in expanding manufacturing of local products and services. He added that this was the reason the bank worked with the private sector and the Ministry of Commerce and Industry to establish the office.

He added that the latest move could help grow Qatari non-oil exports, noting that obtaining code 630 is a landmark in the development of the country’s manufacturing sector. 

الدوحة – قنا:

حصلت دولة قطر وبالتصويت بالإجماع على موافقة الجمعية العمومية لمكتب الترميز العالمي GS1 بإعطاء دولة قطر الحق في إنشاء مكتب الترميز والتتبع للمنتجات القطرية، بعد جهود ومساع مشتركة لوزارة التجارة والصناعة وبنك قطر للتنمية.

وأوضحت وزارة التجارة والصناعة، في بيان، أن دولة قطر حصلت على الرمز 630 للمنتجات محلية الصنع والتي يمكن تصديرها للخارج أو حتى تداولها داخل الدولة.

وتأتي أهمية هذه الخطوة في إيجاد رمز تتبع تجاري عالمي خاص لدولة قطر، والذي توفره منظمة GS1 بتكنولوجيا تتبع للمنتجات المصنعة داخل دولة قطر بداية من التصنيع وحتى وصول المنتج للمستهلك داخل دولة قطر وخارجها.

وأفادت بأنه سيتم تفعيل المكتب خلال الربع الأخير من العام الجاري، وذلك من خلال التنسيق المباشر مع القطاع الخاص القطري والذي يشكل الحجر الأساس والمستهدف من هذا المكتب.

وبهذه المناسبة، قال سعادة السيد علي بن أحمد الكواري وزير التجارة والصناعة ” يعد إنشاء المكتب وخلق منظومة ترميز وتتبع للمنتجات القطرية أحد المنجزات المتميزة ضمن إطار تطبيق الاستراتيجية الصناعية للدولة وهو انعكاس للقطاع الخاص القطري وقدرته على تحقيق الاكتفاء الذاتي والمنافسة على المستوى العالمي عبر تصدير منتجاته.. فخورون بهذا الانجاز وسنعمل بالتنسيق مع القطاع الخاص نحو تطوير منظومة الصناعة لتواكب تطلعات القيادة الرشيدة”.

بدوره، قال السيد عبدالعزيز بن ناصر آل خليفة الرئيس التنفيذي لبنك قطر للتنمية إن هذا الإنجاز يأتي متزامنا مع الذكرى الثالثة للحصار الجائر والذي مما لا شك فيه كان محفزا لتوطين العديد من الصناعات والخدمات المحلية، ومن هذا المنطلق سارع بنك قطر للتنمية في التنسيق الحثيث مع القطاع الخاص والحكومة متمثلة في وزارة التجارة والصناعة لإيجاد مكتب ترميز محلي موحد للمنتجات القطرية وكذلك تسهيل عمليه تتبع تلك للمنتجات”.

وأضاف “أن من شأن هذه الخطوة المساعدة في زيادة فاعلية تنمية الصادرات القطرية عبر وكالة قطر لتنمية الصادرات، ذراع تنمية الصادرات غير النفطية التابع لبنك قطر للتنمية، ولا شك أن ايجاد رمز 630 كرمز جديد للمنتجات المصنعة في قطر هو علامة فارقة في تنمية الصناعة المحلية وصولاً للعالمية”.

يذكر أن مكتب الترميز العالمي GS1 هو المعني بترميز المنتجات وتتبعها حول العالم، وهي منظمة غير ربحية أنشئت في عام 1973 وتتواجد مكاتبها في أكثر من 110 دول، ويأتي مكتب الترميز والتتبع القطري كأحدث هذه المكاتب التابعة للمنظمة العالمية.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1
Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close