👮‍♂️ Government🦠Coronavirus

Qatar makes wearing face masks compulsory while leaving house

قطر تجعل ارتداء الكمامات إلزامياً عند الخروج من المنزل 

QNA – Doha: 

To contain COVID-19 pandemic, the Cabinet yesterday made wearing facemasks compulsory for all citizens and residents upon leaving house for any reason.

Prime Minister and Minister of Interior H E Sheikh Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani chaired the Cabinet regular meeting, held yesterday evening via video conference.

After the meeting, Minister of Justice and Acting Minister of State for Cabinet Affairs H E Dr. Issa bin Saad Al Jafali Al Nuaimi stated the following: At the beginning of the meeting, the Cabinet listened to the explanation presented by HE the Minister of Public Health on the latest developments to reduce the spread of the coronavirus (COVID-19), where the Cabinet affirmed the continuation of the precautionary measures taken to combat this pandemic, and decided the following: 

1- To compel all citizens and residents upon leaving house for any reason to wear masks, except in the case when a person is alone while driving a vehicle, and the Ministry of Interior takes the necessary measures in this regard.

2- In case of non-compliance with this decision, the penalties stipulated in Decree Law No. (17) of 1990 regarding the prevention of infectious diseases shall be applied to  violator by imprisonment for a period not exceeding three years and a fine not exceeding QR (200,000) two hundred thousand , or one of these two penalties.

3- This decision is effective from Sunday (May 17, 2020), until further notice.

After that, the Cabinet considered the topics on the agenda as follows: First – Approval of the following draft decrees: A draft decree approving the  guarantee agreement of the government of the State of Qatar for Al Kharsaah  solar power plant project. A draft decree approving the agreement to grant rights to Al Kharsaah  solar power plant project. A draft decree approving the priority right agreement for Al Kharsaah  solar power plant.

Second – Approving a draft law amending some provisions of Law No. (12) of 2006 regarding the canceled Mesaieed municipality, and referring it to the Shura Council. Third – Approving a draft cabinet decision to issue the executive regulations for the law regulating medical treatment abroad.

Fourth – Approving a draft memorandum of understanding (MoU0  between the diplomatic institute of the Ministry of Foreign Affairs in the State of Qatar and the University of Houston-Clearlake in the United States. 

Fifth – The Cabinet reviewed a report on the activities of the Regulatory Authority of the Qatar Financial Center, during the period from 1/4/2019 to 31/3/2020 and took the related appropriate decision. 

الدوحة – قنا:

ترأس معالي الشيخ خالد بن خليفة بن عبدالعزيز آل ثاني رئيس مجلس الوزراء وزير الداخلية، الاجتماع العادي الذي عقده المجلس مساء أمس عبر تقنية الاتصال المرئي. وعقب الاجتماع، أدلى سعادة الدكتور عيسى بن سعد الجفالي النعيمي وزير العدل والقائم بأعمال وزير الدولة لشؤون مجلس الوزراء، بما يلي:

في بداية الاجتماع، استمع مجلس الوزراء إلى الشرح الذي قدمه سعادة وزير الصحة العامة حول آخر المستجدات والتطورات للحدّ من انتشار فيروس كورونا «كوفيد ـ 19»، وأكد المجلس على استمرار العمل بما تم اتخاذه من إجراءات وتدابير احترازية في سبيل مكافحة هذا الوباء، وقرر ما يلي:

1 ـ إلزام جميع المواطنين والمقيمين عند الخروج من المنزل لأيّ سبب بارتداء الكمامات، إلا في حالة تواجد الشخص بنفسه أثناء قيادة المركبة، وتتولى وزارة الداخلية اتخاذ الإجراءات اللازمة في هذا الصدد.

2 ـ في حالة عدم الالتزام بهذا القرار تُطبق على المخالف العقوبات المنصوص عليها في المرسوم بقانون (17) لسنة 1990م بشأن الوقاية من الأمراض المعدية، وذلك بالحبس مدة لا تتجاوز ثلاث سنوات، وبغرامة لا تزيد على 200,000 مائتي ألف ريال، أو بإحدى هاتين العقوبتين.

3 ـ يُعمل بهذا القرار اعتباراً من يوم الأحد الموافق 17/5/2020، وحتى إشعار آخر.

وبعد ذلك نظر المجلس في الموضوعات المدرجة على جدول الأعمال على النحو التالي:

أولاًـ الموافقة على مشروعات المراسيم التالية:

1ـ مشروع مرسوم بالموافقة على اتفاقية ضمان حكومة دولة قطر لمشروع محطة الطاقة الشمسية بالخرسعة.

2ـ مشروع مرسوم بالموافقة على اتفاقية منح الحقوق لمشروع محطة الطاقة الشمسية بالخرسعة.

3ـ مشروع مرسوم بالموافقة على اتفاقية حق الأولوية الخاصة بمشروع محطة الطاقة الشمسية بالخرسعة.

ثانياًـ الموافقة على مشروع قانون بتعديل بعض أحكام القانون رقم (12) لسنة 2006م بشأن بلدية مسيعيد الملغاة، وعلى إحالته إلى مجلس الشورى.

ثالثاًـ الموافقة على مشروع قرار مجلس الوزراء بإصدار اللائحة التنفيذية لقانون تنظيم العلاج الطبي بالخارج.

رابعاًـ الموافقة على مشروع مذكرة تفاهم بين المعهد الدبلوماسي التابع لوزارة الخارجية في دولة قطر، وجامعة هيوستن – كليرليك في الولايات المتحدة الأميركية.

خامساًـ استعرض مجلس الوزراء تقريراً عن أنشطة هيئة التنظيم بمركز قطر للمال خلال الفترة من 1/4/2019 إلى 31/3/2020 واتخذ بشأنه القرار المناسب.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
11
Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close