🚦Traffic

Ashghal Opens New Underpass and Bridge on Mesaimeer Interchange

أشغال تفتتح نفقاً وجسراً جديدين على تقاطع مسيمير

 

​The Public Works Authority ‘Ashghal’ has opened a new underpass and bridge on Mesaimeer Interchange to traffic towards Al Wakra and Al Wukair from Industrial Area Road and E Ring Road in collaboration with the General Directorate of Traffic.

The 750m underpass will provide free flow traffic from Industrial Area Road towards Southern Part of Doha Expressway as well as the 560m bridge linking traffic from the E Ring Road.

Ashghal says that the traffic movement from Al Wakra and Al Wukair via Southern Part of Doha Expressway towards Doha Expressway and 22 February Street is due to open by Q2, 2020.

On this occasion, Eng. Ahmed Ali Al Emadi, from Ashghal Highway Project Department, says that the fresh openings will largely improve traffic movement in all directions following the removal of some diversions that would provide direct connections with other routes.

“Residents in Al Wakra and Al Wukair are the best beneficiaries from the new routes since the underpass make easy access for those coming from Industrial Area Road as well as for those coming from E Ring Road, alleviating traffic pressure on the nearby roads and providing mwore options for travelers”, Al Emadi added.

Features of the Interchange

The new three-level interchange is the first of its kind in Qatar as it contains nine underpasses providing free flow traffic. The interchange also consists of two major bridges. One of them connects Rawdhat Al Khail Street and Industrial area road in both directions, and the other one connecting E-Ring Road with the southern part of Doha Expressway in one direction, ensuring a smooth flow of traffic in all directions.

The 6.1 km long, interchange consists of three to four lanes in each direction to accommodate about 30,000 vehicles per hour in both directions.

The new interchange on completed in the second quarter of 2020 will significantly improve traffic flow, reducing travel time by more than 70% of travel time.

Hexagon Interchange

The Mesaimeer Interchange is the first of its kind in Qatar connecting six main roads, namely Mesaimeer Interchange, Doha Expressway, southern part of Doha Expressway, Sabah Al Ahmed Corridor, Industrial Area Road and Rawdhat Al Khail Street.

The interchange also provides a vital traffic link between the south, central and north of the country. It links traffic from the south through the southern part of Doha Expressway, main carriageway of Doha Expressway and Al Shamal Road.

It also connects traffic between Industrial area road and the heart of Doha through a connection to Rawdat Al Khail Street, which intersects with D-ring and C-Ring Road, as well as between the busy areas of Nuaija, Al Thumama, Bu Hamour, Al Maamoura, Mesaimeer providing an easy access to Al Wakra, Al Wukair and the Industrial area
It is located in a vital area that has many facilities including Al Thumama Stadium, one of the World Cup stadiums, where the interchange has three pedestrian bridges to ease people’s access to Al Thumama Stadium.

The interchange also serves many important educational, health and commercial facilities such as the Medical Commission, Meteorological Department, many schools, health centers and nearby shopping malls.

Integration with Sabah Al Ahmad Corridor

The Mesaimeer Interchange integrates with Sabah Al Ahmad Corridor linking Al-Watiyyat Interchange, which is a strategic link between the southern part of Doha Expressway and its main highway. This link provides a free flow traffic between the north and south of the country through Doha. The project is one of the vital interchanges in the country, with two levels comprising three bridges and four underpasses for easy access of vehicles to nearby residential area of Al Thumama, Mesaimeer, Bu Hamour, Nuaija, Al Wakra and Al Wukair. The interchange provides a free flow traffic for commuters from these areas to Hamad International Airport, to southern areas, Doha and northern areas of the country.

 

افتتحت هيئة الأشغال العامة “أشغال” نفقاً وجسراً جديدين على تقاطع مسيمير أمام الحركة المرورية في اتجاه الوكرة والوكير أمام القادمين من طريق المنطقة الصناعية والطريق الدائري الخامس وذلك بالتنسيق مع الإدارة العامة للمرور.

وتنوه “أشغال” إلى أن النفق الجديد يصل طوله 750 متراً ليوفر تدفقاً مرورياً حرا من طريق المنطقة الصناعية في اتجاه الجزء الجنوبي من طريق الدوحة السريع، كما أن الجسر يبلغ طوله 560 مترا ليربط مباشرة الطريق الدائري الخامس بالجزء الجنوبي من طريق الدوحة السريع.

وتشير “أشغال” إلى أن الحركة المرورية القادمة من الوكرة والوكير عبر الجزء الجنوبي من الدوحة السريع في اتجاه طريق الدوحة السريع وشارع 22 فبراير لاتزال مغلقة حيث من المتوقع فتح الطريق خلال الربع الثاني 2020.

وبهذه المناسبة، أكد المهندس أحمد علي العمادي، من إدارة مشروعات الطرق السريعة في “أشغال”، أن الافتتاحات الجديدة ستحقق انسيابية مرورية كبيرة في كافة الاتجاهات، خصوصاً مع إلغاء عدد من التحويلات المرورية وتوفير ربط مباشر بين الطرق المختلفة.

وأضاف أن القاطنين في الوكرة والوكير هم أكثر المستفيدين من الافتتاحات الجديدة حيث يسهل النفق الوصول أمام القادمين من طريق المنطقة الصناعية والجسر أمام الحركة أمام القادمين من الطريق الدائري الخامس وهو ما سيخفف من الضغط المروري على الطرق المحيطة الأخرى ويوفر بدائل جديدة.

مزايا التقاطع

يعتبر التقاطع الجديد الذي يتألف من ثلاثة مستويات هو الأول من نوعه في قطر نظرا لاحتوائه على تسعة أنفاق توفر تدفقا مرورياً حراً، كما يحتوي التقاطع على جسرين رئيسيين آخرين يصلان بين شارع روضة الخيل وطريق المنطقة الصناعية في كلا الاتجاهين والطريق الدائري الخامس بالجزء الجنوبي من طريق الدوحة السريع في اتجاه واحد، وهو ما سيحقق انسيابية كبيرة في حركة المرور في كافة الجهات.

يبلغ طول أعمال التقاطع 6.1 كيلومتر، حيث يتكون التقاطع ما بين ثلاثة إلى أربعة مسارات في كل اتجاه لتستوعب نحو 30000 مركبة في الساعة في الاتجاهين.

وسيعمل التقاطع الجديد عن اكتماله في الربع الثاني من 2020 على تحسين الحركة المرورية بشكل كبير ليختصر الزمن الرحلة بنحو أكثر من70% من زمن الرحلة.

“التقاطع السداسي”

يعتبر تقاطع مسيمير أول تقاطع في قطر يربط ستة طرق رئيسية وهي الطريق الدائري الخامس وطريق الدوحة السريع والجزء الجنوبي من طريق الدوحة ومحور صباح الأحمد وطريق المنطقة الصناعية وشارع روضة الخيل.

كما يزيد من أهمية التقاطع كونه حلقة الوصل بين جنوب البلاد ووسط الدوحة وشمالها، حيث يربط التقاطع الحركة المرورية القادمة من الجنوب عبر الجزء الجنوبي من طريق الدوحة السريع وصولا إلى طريق الدوحة السريع وطريق الشمال.

كما يربط الحركة المرورية بين المنطقة الصناعية وقلب الدوحة من خلال اتصال بشارع روضة الخيل الذي يتقاطع مع الطريق الدائري الرابع والثالث حتى الطريق الدائري الثاني وكذلك بين مناطق نعيجة والثمامة وبو هامور والمعمورة ومسيمير ويسهل الوصول إلى الوكرة والوكير والمنطقة الصناعية، يقع الطريق في منطقة حيوية والتي تحتوي على العديد من المرافق الحيوية وعلى رأسها استاد الثمامة، أحد ملاعب كأس العالم، خصوصا وأن التقاطع سيتضمن على ثلاثة جسور للمشاة تؤمن وصول الجماهير إلى استاد الثمامة.

كما يخدم التقاطع العديد المنشآت التعليمية والصحية والتجارية المهمة مثل القومسيون الطبي وهيئة الأرصاد الجوية إلى جانب الكثير من المدارس المختلفة والمركز الصحية والمجمعات التجارية القريبة.

تكامل التقاطع مع محور صباح الأحمد

يتكامل تقاطع مسيمير مع محور صباح الأحمد من خلال اتصاله بتقاطع الوطيات والذي يمثل تقاطع الوطيات رابطا استراتيجيا بين الجزء الجنوبي من طريق الدوحة السريع بطريق الدوحة السريع الرئيسي وليوفر بذلك تدفقا مروريا حرا بين شمال البلاد وجنوبها مرورا بالدوحة، ويعتبر المشروع من التقاطعات الحيوية في البلاد حيث يتألف من مستويين تتضمن ثلاثة جسور وأربعة ممرات سفلية للمركبات ليسهل الوصول إلى المناطق السكنية المجاورة له مثل الثمامة ومسيمير وبوهامور ونعيجة والوكرة والوكير ويوفر تدفقا مروريا حرا أمام القادمين من هذه المناطق إلى مطار حمد الدولي والمناطق الجنوبية والدوحة ومنها إلى المناطق الشمالية بالبلاد.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close