Traffic

Ashghal partially opens at-grade intersection above Al Wakra Road Tunnel as part of Al Wakra Road

“أشغال” تفتتح التقاطع القائم على نفق طريق الوكرة بشكل جزئي ضمن تطوير طريق الوكرة

 

The Public Works Authority ‘Ashghal’ has partially opened Al Wakra Road Underpass Signalised Intersection with Ras Bu Fontas Street to traffic as part of Al Wakra Main Road Upgrade Project, in coordination with the General Directorate of Traffic.

The new junction is located after the Airport Interchange at the entrance of Al Wakra, above Al Wakra Road Underpass, to contribute to enhancing traffic movement into the vital city, where the opening will reduce travel time by 80%, especially after canceling old traffic diversions and providing alternative routes to Ras Bu Fontas Street and Saud Bin Abdul Rahman Street, which directly links road users heading from Ras Bu Fontas to Al Wukair and Al Mashaf areas and back.

More importantly, the new intersection links traffic coming from several main roads, such as Airport Street, G Ring Road and Ras Bu Abboud Street, along with Al Wakra Road and the surrounding streets.

The intersection connects to Metro Al Wakra Station to facilitate passenger access via the nearby drop and park stop, as Al Wakra Road integrates with the Redline of Qatar Rail on its median to tie Al Wakra and Doha through the two major stations of Al Wakra and Ras Bu Fontas.

On this occasion, Engineer Saleh Al Shaybah confirmed that 54% of Al Wakra Main Road Upgrade Project, which upon completion will improve the traffic flow between Doha, Al Wakra and the southern areas.

Al Shaybah explained that the old roundabout has been converted into a two-level interchange that includes a tunnel providing a free traffic flow between Doha and Al Wakra via Al Wakra Road to along with the new signal controlled intersections, which will distribute traffic movement in all directions leading to Al Wakra.

He added: The opening of the intersection will facilitate traffic between the cities of Doha and Al Wakra and provide a free traffic flow for road users from Ras Bu Fontas station towards Pearl roundabout. The intersection will also facilitate traffic from Doha towards the Al Janoub Stadium using Al Wakra metro station due to the presence of transportation stations west of the intersection.

Developments of the Project
Since May 2018, the Public Works Authority has started the works of converting Al Wakra Main Road to a 9 km long highway, consisting of three-lane dual carriageway and a lower tunnel along the area of connecting Doha and Al Wakra.

The Public Works Authority ‘Ashghal’ had started works from last December to convert the roundabout to a signalized intersection after opening of Al Wakra Tunnel and other parts of the project along the 3.5 km stretch from Ras Bufantas station to Barwa Village.

Ashghal is working on completing the Al Wakra development project in which the construction works extend along 5.5 km from Pearl Roundabout up to Woqod Petrol Station towards Mesaieed City road. It includes converting three main roundabouts – Pearl Roundabout, Oredoo Roundabout and Al Afajah Roundabout (known as Al Jabal Roundabout) to signalized intersections, in addition to constructing two new intersections at Al Razi Street and Al Wukair Road.

Features of the Project
The Al Wakra Main Road is a strategic point of connection and an important link between the cities of Doha and Al Wakra. It also provides a direct link with vital parts of the road network including G Ring Road, Ras Bu Abboud Street, Airport Street and Sabah Al Ahmad Corridor, facilitating ease of access to the southern areas and Mesaieed Road.

The road also serves residents of several neighborhoods, residential and commercial complexes in Al Wakra and Al Wukair areas. The road is also one of the vital projects in the southern areas, given its expected role in ensuring free flow traffic between Al Wakra and Doha, and between Al Wakra – Mesaieed in the south. This road will also ensure traffic flow for commuters heading to several recreational facilities such as Al Wakra Market, Al Wakra Family Beach and Al Wakrah Celebration Complexes.

The Al Wakra Main Road Upgrade Project is a continuation of the highway network projects in the state and its completion will result in a significant positive impact on traffic flow in the southern area by reducing traffic pressure in all areas of Al Wakra, complementing its role with other corridors of the recently opened highway network including G Ring Road, Southern Part of Doha Expressway (Al Wakra Bypass), which in turn links traffic with Al Janoub Stadium, one of the prime venue for hosting the FIFA World Cup Qatar 2022.

تعلن هيئة الأشغال العامة “أشغال” عن افتتاح التقاطع القائم على نفق طريق الوكرة والذي يربط طريق الوكرة مع شارع راس بو فنطاس بشكل جزئي أمام الحركة المرورية   ضمن أعمال مشرع تطوير الوكرة الرئيسي، وذلك بالتنسيق مع الإدارة العامة للمرور.

يقع التقاطع  الجديد بعد تقاطع المطارعند مدخل مدينة الوكرة فوق نفق طريق الوكرة ليساهم في تحسين الحركة المرورية إلى المدينة الحيوية حيث سيعمل الافتتاح على خفض الزمن الرحلات بنحو 80% خصوصاً بعد إلغاء التحويلة المرورية القديمة وتوفير مسارات بديلة لشارع راس بوفنطاس وشارع سعود بن عبد الرحمن والتي تربط مباشرة رواد الطريق المتجهين من راس بوفنطاس إلى منطقتي الوكير والمشاف والعكس.

ويزيد من أهمية التقاطع الجديد أنه يربط الحركة المرورية القادمة من عدة طرق رئيسية مثل شارع المطار والطريق الدائري السابع وشارع راس بوعبود إلى جانب طريق الوكرة والشوارع المحيطة.

كما يتصل التقاطع بمحطة مترو الوكرة ليسهل وصول الركاب إليها، حيث يتكامل طريق الوكرة مع الخط الأحمر لسكك الحديد القطرية (ريل) في جزيرته الوسطى والذي يربط بدوره مدينتي الوكرة والدوحة عبر محطتي الوكرة وراس بو فنطاس الرئيسيتين.

وبهذه المناسبة، أكد المهندس صالح الشيبة أنه تم إنجاز 54% من أعمال مشروع تطوير طريق الوكرة الرئيسي والذي سيساهم عند اكتماله في تحسين الحركة المرورية بين الدوحة والوكرة والمناطق الجنوبية.

وأوضح الشيبة أنه تم تحويل الدوار القديم إلى تقاطع من مستويين يتضمن نفقاً يوفر تدفقاً مروريا حرا بين الدوحة والوكرة عبر طريق الوكرة ليتكامل مع التقاطع ذو الإشارات الضوئية الجديد والذي سيعمل على توزيع الحركة المرورية في كافة الاتجاهات القادمة والمؤدية إلى الوكرة.

وأضاف: وسيعمل افتتاح التقاطع على تسهيل حركة المرور بين مدينتي الدوحة والوكرة وتوفير تدفقاً مُرورياً حُراً لمستخدمي الطريق القادمين من محطة راس بوفنطاس باتجاه دوار الصدفة، كما سيُسهم التقاطع في تسهيل حركة المرور أمام القادمين من الدوحة باتجاه استاد الجنوب باستخدام محطة مترو الوكرة نظراً لوجود محطات نقل الركاب غربي التقاطع.

تطورات المشروع

وقد بدأت الهيئة العامة للأشغال منذ شهر مايو من العام 2018 في أعمال تحويل طريق الوكرة الرئيسي إلى طريق سريع يمتد بطول 9 كيلومترات، ويتألف من ثلاثة مسارات في كل اتجاه ونفق سفلي على امتداد المنطقة الواصلة ما بين مدينتي الدوحة والوكرة.

وكانت هيئة الأشغال العامة “أشغال” قد باشرت العمل خلال ديسمبر الماضي على تحويل الدوار إلى تقاطع مروري باشارات ضوئية بعد افتتاح نفق الوكرة وأجزاء ممتدة من المشروع على طول 3.5 كم من محطة راس بوفنطاس وحتى قرية بروة.

وتعمل “أشغال” على استكمال أعمال مشروع تطوير الوكرة، حيث تمتد تلك الانشاءات بطول 5.5 كيلومتر من قرب دوار الصدفة حتى محطة الوقود الواقعة باتجاه طريق مدينة مسيعيد، لتشمل تحويل ثلاثة دوارات رئيسية، هي دوار الصدفة ودوار أوريدو ودوارالعفجة (المعروف بدوار الجبل) إلى تقاطعات بإشارات ضوئية، إضافةً إلى إنشاء تقاطُعين جَديدين عند شارع الرازي وطريق الوكير.

مزايا المشروع

يُشكل طريق الوكرة الرئيسي نقطة ارتباط استراتيجية وحلقة وصل هامة بين مدينتي الدوحة والوكرة، كما أنه يشكل رابطاً مباشراً مع الطريق الدائري السابع وشارع راس بوعبود وشارع المطار وصولا لمحور صباح الأحمد ليسهل الوصول إلى المناطق الجنوبية وطريق مسيعيد.

كما يخدم الطريق قاطني عدد كبير من الأحياء والمجمعات السكنية والتجارية في مناطق الوكرة والوكير، ويُعد أحد أبرز مشروعات المنطقة الجنوبية، بالنظر إلى دوره المتوقع في ضمان تدفق حركة المرور بين مدينة الوكرة ومدينة الدوحة، وبينها وبين مدينة مسيعيد جنوباً، كما سيعمل الطريق على ضمان تدفق حركة مُرور مُستخدمي الطرق المُتجهين إلى عدة مرافق ترفيهية مثل سوق الوكرة وشاطئ الوكرة للعائلات ومجمعات احتفالات الوكرة.

ويأتي مَشروع تطوير الطريق الرئيسي للوكرة استكمالاً لمشاريع شبكة الطرق السريعة، فيما يُتوقع أن يحقق أثر إيجابي كبيرعلى الحركة المرورية في المنطقة الجنوبية عبر تخفيف الضغط المروري في كافة مناطق الوكرة ليتكامل دُوره مع أدوار باقي المحاور بشبكة الطرق السريعة المُفتتحة مؤخراً، مثل الطريق الدائري السابع والجزء الجنوبي من طريق الدوحة السريع (طريق الوكرة الموازي) الذي يرتبط بدوره باستاد الجنوب، أحد الملاعب المُضيفة لكأس العالم لكرة القدم في دولة قطر فيفا 2022.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X