📚Education

Qatar’s first experiential learning festival set to open

انطلاق أوّل مهرجان للتعّلم التجريبي في قطر

Doha Learning Days – Qatar’s first experiential learning festival – will get under way on this evening with a musical performance showcasing the nation’s culture against the backdrop of today’s world.

Organized by WISE – an initiative of Qatar Foundation – Doha Learning Days is taking place at the Ceremonial Court and Green Spine in Education City until November 19, and is open to the community and free of charge. 

The opening performance, featuring characters developed by QF’s Qatar Reads, and a script narrated by ACTory and accompanied by musicians from the Qatar Music Academy Youth Orchestra, will officially mark the start of the festival. 

Over the course of six days, more than 50 local and international entities will come together to offer an array of interactive workshops, art exhibitions, film screenings, health and wellbeing masterclasses, and engaging discussions designed to generate positive change within Qatar’s community.

Visitors will have the opportunity to visit Torba Farmers Market and find out how to lead more sustainable lifestyles; discuss the importance of overcoming social taboos to create impactful businesses; become empowered by female leaders and change-makers in Qatar; improve public speaking skills and learn how to give presentations; discover how to become an entrepreneur; and navigate coding.

Through its activities, Doha Learning Days aims to be a catalyst for education that focuses on re-centering learning human values, deconstructing existing learning frameworks, and a process of re-learning to build thriving societies. 

It is taking place in the lead up to the WISE Summit 2019, which will be held at Qatar National Convention Centre from November 19 to21, under the theme UnLearn, ReLearn: What it means to be Human.

For more information on the full Doha Learning Days program, or to register for specific sessions, visit: https://www.wise-qatar.org/wise-2019/doha-learning-days/


يستعد مهرجان “أيام الدوحة للتعلم”، وهو أوّل مهرجان للتعلّم التجريبي في قطر لإطلاق فعالياته للجمهور مساء اليوم، وسوف يتضمن حفل الافتتاح عرضًا خلابًا لقصة مبتكرة مصحوبة بالعزف الموسيقي تعكس تفاعل الثقافة المحلية مع العالم المعاصر.

وسيُقام المهرجان، الذي ينظمه مؤتمر القمة العالمي للابتكار في التعليم “وايز”، إحدى مبادرات مؤسسة قطر للتربية والعلوم وتنمية المجتمع، في ساحة الاحتفالات والمنطقة الخضراء بالمدينة التعليمية، وسيكون مفتوحًا لكافة الجمهور، وجميع أنشطته وفعالياته وجلساته متاحة مجانًا لكافة أفراد المجتمع. 

تبدأ فعاليات المهرجان بعرض تدور قصته حول أبطال حملة “قطر تقرأ”، وترويه “أكتوري” وتعزفه أوركسترا الشباب التابعة لأكاديمية قطر للموسيقى.على مدار ستة أيام، سيحتضن المهرجان عددًا كبيرًا من الجلسات والفعاليات والأنشطة التي تنظمها أكثر من 50 جهة وشريك محلي ودولي، ويتخللها ورشات عمل تفاعلية، ومعارض، وعروض أفلام، بالإضافة إلى دورات حول الصحة، ومناقشات تهدف إلى إحداث التغيير الإيجابي في مجتمع دولة قطر.ستتاح للزوار فرصة زيارة سوق التربة للمزارعين، والتعرف على كيفية عيش حياة أكثر استدامة؛ ومناقشة أهمية التغلب على المحظورات الاجتماعية للقيام بأعمال مؤثرة؛ وتمكين القيادات النسائية وصانعات التغيير في قطر؛ وتحسين مهارات التحدث أمام الجمهور وكيفية تقديم العروض التقديمية؛ والتعرف على كيف تصبح رائد أعمال؛ وطريقة تحديد المسار الصحيح.

ويهدف مهرجان “أيام الدوحة للتعلم” من كل هذه الأنشطة إلى أن يكون حدثًا ملهمًا ومحفزًا على التعلم بإعادة الأولوية والأهمية لقيم التعلم الإنسانية، وتفكيك إطارات التعلم الحالية، وتطويرها وإعادة توجيهها من أجل بناء مجتمعات تحقق التقدم والازدهار.

ومن المقرر أن يعقد مهرجان “أيام الدوحة للتعلم” تمهيدًا لانعقاد مؤتمر القمة العالمي للابتكار في التعليم “وايز”، والذي سيقام في مركز قطر الوطني للمؤتمرات في الفترة من 19 إلى 21 نوفمبر، تحت شعار “لنتعلم من جديد – ما معنى أن تكون إنسانًا”.

ولمزيد من المعلومات حول البرنامج الكامل، أو للتسجيل في جلسات محددة، يمكن زيارة الرابط: https://www.wise-qatar.org/wise-2019/doha-learning-days/

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X