👩🏽‍💻 Projects

Opening of the first underpass at Mesaimeer Interchange with a length of 220 m

افتتاح أول نفق بتقاطع مسيمير بطول 220 متراً

The Public Works Authority Ashghal opened Saturday 2 Nov 2019 a new underpass at the Mesaimeer Interchange with a length of 220 meters to provide a free exit for the E-Ring Road towards Rawdat Al Khail Street.

On this occasion, a number of officials paid a visit to follow the latest progress of Mesaimeer Interchange and the new flyover bridge, including Eng. Yousef Abdulrahman Al Emadi, Projects Affairs Director at Ashghal, Bader Darwish, Highway Project Department Manager, Lieutenant Eng  Saoud Abdullah Al Hamad, from Traffic Engineering and Safety Department,  along with a number of engineers from Ashghal and the Contracting Company.

The new underpass is the first of nine underpasses that make up the vital intersection, with a capacity of 1,500 vehicles per hour. Project Engineer Hassan Al Ghanim said that the newly opened underpass is the first achievement at Mesaimeer Interchange as it is ready for use six months ahead of the planned date with a completion of 65% of junction works.

“The underpass connects traffic flow from E Ring road towards Rawdhat Al Khail Street. Road users coming from Al Thumama and Old Airport have direct access to Rawdat Al Khail Street without the need to use the old diversion”, Al Ghanim added.

Underpass Benefits
The three-level Mesaimeer Interchange is the first of its kind in Qatar, because it contains nine underpasses providing free flow traffic. The interchange contains two main bridges connecting Rawdat Al khail street and the Industrial Area Road in both directions, in addition to connecting the E Ring road with the southern part of Doha Expressway in one direction, which will achieve a great flow of traffic in all directions.

The project is of 6.1 KM length of construction works, with three to four lanes in each direction to accommodate about 20,000 vehicles per hour in both directions.
The new interchange, completed in the second quarter of 2020, will significantly improve traffic, reducing travel time by more than 60%.

“The Five Side Interchange”
This interchange is designed in a distinctive pentagonal shape where it connects five main roads in Doha like: E Ring Road, Doha Expressway, Sabah Al Ahmad corridor, Industrial Area road and Rawdat Alkhail Street.

The interchange also links traffic between the south and central and north of the country, linking traffic from the south through the southern part of the Doha Expressway to the Doha Expressway and Al Shamal Road.

It also links traffic between Industrial area road and the heart of Doha through a connection to Rawdat Al Khail Street, which intersects with D ring and C Ring Road, as well as between the busy areas of Nuaija, Al Thumama, Bu Hamour, Al Maamoura, Mesaimeer providing an easy access to Al Wakra, Al Wukair and the Industrial area
It is located in a vital area that has many different facilities, including Al Thumama Stadium, one of the World Cup stadiums, especially that the interchange will include three pedestrian bridges that provides access to the stadium.

The interchange also serves many important educational, health and commercial facilities such as the medical Commission, as well as many different schools, health center and nearby shopping malls.

It will include a sophisticated intelligent transport system where surveillance cameras and a vehicle number monitor will be installed, as well as an emergency traffic system. This system will provide important facilities and control for traffic in Qatar.

Part of “Sabah Al Ahmad Corridor”
The newly constructed Mesaimeer Interchange integrates with Sabah Al Ahmad Corridor through its connection to Al Wattiyyat Interchange which is a strategic link between the southern part of Doha Expressway with Doha’s main highway to provide a free flow of traffic between the north of Doha with its south.

The project is an important/vital  crossroad in the country, with two levels comprising of three bridges and four vehicle underpasses to provide an easy access to the nearby residential areas such as: Al Thumama, Mesaimeer, Bu Hamour, Nuaija, and Al Wakra and a free traffic flow for road users towards Hamad International Airport, southern areas, Doha, and then to the northern areas of the country

The First Umm Lekhba Interchange Flyover Opened
In the same context, the Public Works Authority ‘Ashghal’ had openedthe first 820 meter flyover bridge at Umm Lekhba (Landmark) Interchange as part of Sabah Al Ahmad Corridor project on Saturday 2 November 2019, providing an free flow traffic from Al Gharrafa towards Doha and a parallel route to 22 February Street.

The new flyover bridge connects traffic from the new Al Hateem Street to Al Gharrafa in the direction of Doha with 22 February Street and Al Gharrafa Interchange (Passport Interchange) which will reduce travel time.

The flyover will improve traffic in the area. The bridge will accommodate around 1,500 vehicles per hour to serve those coming from Izghawa and Al Gharrafa areas towards Doha without the need to use Al Shamal Road and avoid the current construction works in the area.

افتتحت هيئة الأشغال العامة “أشغال” نفقا جديداً بتقاطع مسيمير بطول 220 مترا ليوفر مخرجاً حراً أمام القادمين من الطريق الدائري الخامس والمتجهين الى شارع روضة الخيل.

وبهذه المناسبة، قام عدد من المسؤلين بزيارة تفقدية للتعرف على آخر تطورات تقاطع مسيمير، من بينهم المهندس يوسف عبدالرحمن العمادي، مدير شؤون المشروعات، والمهندس بدر درويش، مدير إدارة الطرق السريعة، و المهندس الملازم سعود عبدالله الحمد، من إدارة الهندسة والسلامة المرورية، وعدد من مهندسي “أشغال” والشركة المنفذة.

ويعتبر النفق الجديد هو اول نفق يتم افتتاحه من بين الأنفاق التسعة التي يتألف منها التقاطع الحيوي، حيث يستوعب النفق نحو 1500 مركبة في الساعة.

وبهذه المناسبة، أكد المهندس حسن الغانم أن النفق الجديد هو أول إنجاز في تقاطع مسيمير حيث تم افتتاحه قبل موعده بنحو ستة أشهر لافتاً إلى أنه تم إنجاز نحو 65% من أعمال التقاطع.

وأوضح أن النفق يربط الحركة المرورية القادمة من الطريق الدائري الخامس في اتجاه شارع روضة الخيل مشيراً إلى أنه يستطيع رواد الطريق القادمون من الثمامة والمطار القديم الوصول مباشرة إلى شارع روضة الخيل دون الحاجة لاستخدام التحويلة القديمة.

مزايا التقاطع

يعتبر التقاطع الجديد الذي يتألف من ثلاثة مستويات هو الأول من نوعه في قطر نظرا لاحتوائه على تسعة أنفاق توفر تدفقا مروريا حرا. كما يحتوي التقاطع على جسرين رئيسيين آخرين يصلان بين شارع روضة الخيل وطريق المنطقة الصناعية في كلا الاتجاهين والطريق الدائري الخامس بالجزء الجنوبي من طريق الدوحة السريع في اتجاه واحد، وهو ما سيحقق انسيابية كبيرة في حركة المرور في كافة الجهات.

يبلغ طول أعمال التقاطع 6.1 كيلومتر، حيث يتكون التقاطع مابين ثلاثة إلى أربعة مسارات في كل اتجاه لتستوعب نحو 20,000 مركبة في الساعة في الاتجاهين.

وسيعمل التقاطع الجديد عن اكتماله في الربع الثاني من 2020 على تحسين الحركة المرورية بشكل كبير ليختصر الزمن الرحلة بنحو أكثر من 60% من زمن الرحلة.

“التقاطع الخماسي”

وقد تم تصميم التقاطع على شكل خماسي مميز حيث سيربط التقاطع الجديد بين خمسة طرق رئيسية هي الطريق الدائري الخامس وطريق الدوحة السريع ومحور صباح الأحمد وطريق المنطقة الصناعية وشارع روضة الخيل.

كما يزيد من أهمية التقاطع كونه حلقة الوصل بين جنوب البلاد ووسط الدوحة وشمالها، حيث يربط التقاطع الحركة المرورية القادمة من الجنوب عبر الجزء الجنوبي من طريق الدوحة السريع وصولا إلى طريق الدوحة السريع وطريق الشمال.

كما يربط الحركة المرورية بين المنطقة الصناعية وقلب الدوحة من خلال اتصال بشارع روضة الخيل الذي يتقاطع مع الطريق الدائري الرابع والثالث حتى الطريق الدائري الثاني وكذلك بين مناطق نعيجة والثمامة وبوهامور والمعمورة ومسيمير ويسهل الوصول إلى الوكرة والوكير والمنطقة الصناعية.

يقع الطريق في منطقة حيوية والتي تحتوي على العديد من المرافق الحيوية وعلى رأسها استاد الثمامة، أحد ملاعب كأس العالم، خصوصا وأن التقاطع سيتضمن على ثلاثة جسور للمشاة تؤمن وصول الجماهير إلى استاد الثمامة.

كما يخدم التقاطع العديد المنشآت التعليمية والصحية والتجارية المهمة مثل القومسيون الطبي إلى جانب الكثير من المدارس المختلفة والمركز الصحية والمجمعات التجارية القريبة.

سيتضمن التقاطع نظام نقل ذكي متطور حيث سيتم تركيب كاميرات مراقبة وجهاز رصد أرقام السيارات، بالإضافة الى نظام طوارئ للمرور. سيقدم هذا النظام تسهيلات وتحكم مهم للحركة المرورية في قطر.

تكامل التقاطع مع محور صباح الأحمد

يتكامل تقاطع مسيمير مع محور صباح الأحمد من خلال اتصاله بتقاطع الوطيات والذي يمثل تقاطع الوطيات رابطا استراتيجيا بين الجزء الجنوبي من طريق الدوحة السريع بطريق الدوحة السريع الرئيسي وليوفر بذلك تدفقا مروريا حرا بين شمال البلاد وجنوبها مرورا بالدوحة. ويعتبر المشروع من التقاطعات الحيوية في البلاد حيث يتألف من مستويين تتضمن ثلاثة جسور وأربعة ممرات سفلية للمركبات ليسهل الوصول إلى المناطق السكنية المجاورة له مثل الثمامة ومسيمير وبوهامور ونعيجة والوكرة والوكير ويوفر تدفقا مروريا حرا أمام القادمين من هذه المناطق إلى مطار حمد الدولي والمناطق الجنوبية والدوحة ومنها إلى المناطق الشمالية بالبلاد

Opening of the first underpass at Mesaimeer Interchange with a length of 220 m

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X