🎬Movies

Ajyal’s schedule for the weekend

جدول مهرجان أجيال لعطلة نهاية الاسبوع

The 7th edition of Ajyal Film Festival, the annual cinema event hosted by the Doha Film Institute (DFI), continues on its fourth day today (Thursday) with interactive exhibitions and performances at the Ajyal Creativity Hub. 

Visitors will have a chance to get up-and-close with an exclusive line-up of Qatar-based performers and internationally acclaimed musicians at Ajyal Tunes until Saturday. Located at the Ajyal Jurors’ Hub in Katara Cultural Village, the underground musical spectacle is free to the public.

This year’s Sony Cinema under the Stars will present nine short film highlights, which have been part of previous Made in Qatar competitions. The short films programme is free to the public and will screen at 7pm at the Museum of Islamic Art Park.

They are Al-Johara (2016) by Nora al-Subai, Al Muqana3 (2012) by Tarek Abu-Esber, Where Are You Right Meow? (2018) by Maysam al-Ani, The Palm Tree (2015) by Jassim al-Rumaihi, Smicha (2016) by Amal al-Muftah, The Fishermen (2017) by Obada Yousef Jarbi, Makh’bz (2015) by Aisha al-Muhannadi, Kashta (2016) by A J al-Thani, and Voices from the Urbanscape (2017) by Shaima al-Tamimi and Mariam Salim. Presented in partnership with the Translation and Interpreting Institute of the College of Humanities and Social Sciences at Hamad bin Khalifa University, Made in Qatar: An Inclusive Experience will screen a hand-picked selection of five films that are specially curated to reflect the theme of the festival and make film accessible, regardless of physical obstacles. Screening at Katara Drama Theatre (Building 16) at 7.30pm are: Rawan al-Nassiri and Nada Bedair’s Treasures of the Past (2017), 1001 Days (2017) by Aisha al-Jaidah, Amer: An Arabian Legend (2016) by Jassim al-Rumaihi, Fragile (2019) by Kholood al-Ali, and Sh’hab (2018) by Amal al-Muftah.

Ajyal marks the Qatar-India 2019 Year of Culture with a programme of eight short narrative and documentary films by up-and-coming Indian directors that present fascinating insight into the country’s filmmaking trends, culture and people. 

Curated by the Institute’s cultural partners, The Mumbai Academy of Moving Images (MAMI), the programme will screen at 8.30pm at Katara Opera House (Building 16). The screening is rated PG-18. In addition, Ajyal 2019 will present a special screening of acclaimed actor, director and animator Gitanjali Rao’s Bombay Rose (India, France, UK, Qatar/2019), a DFI Grant production, at 9pm at Vox Cinemas Doha Festival City.

Families and children can visit a special sing-along screening of Don Bluth and Gary Goldman’s Anastasia (US/1997) at the Geekdom pavilion at Katara Building 18 at 4pm. Today is the last opportunity to attend a screening of Elia Suleiman’s DFI-supported film It Must Be Heaven (France, Qatar, Germany, Canada, Turkey, Palestine/2019) at Vox Cinemas Festival City at 8.30pm. The screening is rated PG-18.

Ailo’s Journey (France, Finland/2018) by Guillaume Maidatchevsky, a heart-warming tale of a baby reindeer will screen at Vox Cinemas Festival City at 6pm. Winner of the Audience Favourite Award at the Sundance Film Festival: London 2019, The Farewell (US, China/2019) by Lulu Wang will screen at 5.30pm at Vox Cinemas Doha Festival City and is rated PG-15.

Winner of the Grand Jury Prize for Best Documentary Film at the Sundance Film Festival 2019, Honeyland (North Macedonia/2019) by Ljubomir Stefanov and Tamara Kotevska is screening at 6pm at Novo Cinemas, the Pearl. To the Ends of the Earth (Japan, Uzbekistan, Qatar/2019) by Kiyoshi Kurosawa takes us on the journey of Yoko, a young Japanese woman, and will screen at 5.30pm at Novo Cinemas, the Pearl. The screening is rated PG-15.

Give Me Liberty (US/2019) by Kirill Mikhanovsky is a comical and endearing portrait of American dreams and disenchantment. The screening will take place at 9pm at Novo Cinemas, the Pearl, and is rated PG-18. 

Tickets are available for purchase at the Ajyal Main Box Office located in Katara Building 10; at the Ajyal Box Office at Vox Cinemas Doha Festival City for screenings taking place at Vox Cinemas; and from the Novo Cinemas Box Office for screenings at Novo Cinemas, the Pearl.


يستمر اليوم الرابع من مهرجان أجيال السينمائي (21 نوفمبر) بتقديم المعارض التفاعلية والعروض في مركز أجيال للإبداع، وستتاح للزوار فرصة الاستمتاع بمشاهدة العروض الحصرية لكوكبة من الموسيقيين المعروفين عالمياً في إيقاعات أجيال بمركز حكّام أجيال بقرية «كتارا» الثقافية.

ستقدم سينما سوني تحت النجوم هذا العام أبرز تسعة أفلام قصيرة عرضت في المسابقات الماضية لبرنامج «صُنع في قطر»، وسينتقل الجماهير في رحلة من خلال بعض أبرز الأفلام المحلية في قطر، مما يسلط الضوء على رحلة السينما القطرية خلال النسخ السابقة لمهرجان أجيال.

يشار إلى أن برنامج الأفلام القصيرة مجاني للجمهور، وسيعرض في تمام الساعة 7 مساء في حديقة متحف الفن الإسلامي، ومنها:

الجوهرة (2016) من إخراج نورة السبيعي، هو تصوّر قطري لقصة سندريلا الكلاسيكية، تتداخل فيها التقاليد العربية لتمنح القصة لمسة عصرية.

المقنّع (2012) من إخراج طارق أبو إسبر، ويروي قصة أحمد الذي يغادر مجلسه كل مساء ليقود إحدى سياراته التي يحبس تصميمها الأنفاس، وقد زيّنها بمختلف الأعلام والحلي الذهبية والأضواء.

أين أنتِ يا مياو؟ (2018) من إخراج ميسم العاني، التي تعرفنا على أياكو التي تضيع بينما كانت تبحث عن بيرو القط الأليف الذي تملكه.

شجرة النخيل (2015) من إخراج جاسم الرميحي، الذي يسلّط الضوء على التدخل التقني في الطبيعة، ويكشف لنا الفرق بين الخيال العلمي والواقع.

سمجة (2016) من إخراج أمل المفتاح، التي تسبر أغوار العلاقة القوية بين جدٍّ وحفيده.

الصيادين (2017) من إخراج عبادة يوسف جربي، الذي يتيح للمشاهدين الانضمام إلى الصيادين المحليين أثناء محاولتهم صيد الأسماك لبيعها في السوق المحلي.

مخبز (2015) من إخراج عائشة المهندي، يقدّم لنا تأملاً دقيقاً في حجم الوقت والجهد والمهارات التي تتطلّبها مهمة تزويد الدوحة بالخبز يومياً.

كشتة (2016) من إخراج الجوهرة آل ثاني، ويروي قصة أخوين تحدث بينهما مشاجرة عادية، تتحول إلى كارثة مفاجئة بسبب طيشهما.

أصوات العُمران الحديث (2017) من إخراج شيماء التميمي ومريم سليم، عمل وثائقي شاعري، يرصد وتيرة النمو العمراني الذي تشهده الدوحة، وتأثيره على شخصية المدينة ومنظرها العام.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X