💉 Health

Registration opens for Qatar’s first ‘Patient Experience Forum’

فتح التسجيل في «منتدى قطر الأول لتجارب المرضى»

Doha: Qatar’s first Patient Experience Forum will be held in November this year.

Delivered by Hamad Medical Corporation (HMC), in partnership with internationally renowned US-based healthcare consultants Planetree International, the conference will focus on the development of a patient-centred approach to care and the importance of involving both patients and their families at every stage of the healthcare journey.

Registration is open for Qatar’s first Patient Experience Forum, which will take place on November 16 and 17, 2019 in Doha.

Nasser Al Naimi, Deputy Chief of Quality, Center for Patient Experience and Staff Engagement and Director of the Hamad Healthcare Quality Institute, said the Forum will provide a platform to address important issues in patient- and family-centred care.

“To ensure the best possible health outcome, it is important not only to have great technology, facilities, and staff but to also have an ongoing dialogue with patients and their families. By partnering with them in this way, we can ensure that the care being delivered is reflective of the patients’ needs, wants, and beliefs through a shared decision-making process,” said Al Naimi.

Featuring three main tracks: Better Experience, Better Engagement, and Better Culture and Healthy Communities, the conference aims to not only improve understanding of what great patient care is but also to help healthcare providers develop the skills needed to ensure a patient’s care experience is overwhelmingly positive.

The Better Experience track focuses on a person-centred model of care ensuring caregivers work in partnership with patients and their families to develop personalised care plans. The Better Engagement track focuses on the importance of two-way communication during the healthcare journey, and the Better Culture and Healthy Communities track focuses on recognizing what is important to a patient and their family and using these learnings to develop care systems that can improve both the patient experience and health outcomes.

The Forum includes plenaries by experts in the patient experience field as well as workshops, break-out sessions, lectures, and poster presentations focusing on the importance of patient-centered care. Healthcare professionals from Qatar and across the region are expected to attend.

أعلنت مؤسسة حمد الطبية عن فتح التسجيل لمنتدى قطر الأول لتجارب المرضى، والذي يقام في الدوحة خلال الفترة من 16-17 نوفمبر 2019.

تنظم المؤسسة هذا المؤتمر بالشراكة مع مؤسسة «بلينتري» الدولية المتخصصة في الاستشارات الصحية. ويركز المؤتمر على منهجيات تطوير مسارات الرعاية التي ترتكز على المريض، وأهمية إشراك المرضى وأسرهم في مراحل الرعاية الصحية كافة.

أفاد السيد ناصر النعيمي، نائب الرئيس لقطاع الجودة بمؤسسة حمد الطبية مدير معهد حمد لجودة الرعاية الصحية، أن المنتدى يوفر فرصة لبحث القضايا المهمة التي تتعلق بالرعاية المرتكزة على المريض والأسرة.

وقال: «يُعتبر منتدى تجارب المرضى الأول من نوعه على مستوى قطر؛ حيث يسلط الضوء على مسألة صحية يتزايد التركيز عليها عالمياً، وهي أهمية إشراك المرضى وأسرهم في جميع خطوات العلاج. ولضمان أفضل نتيجة علاجية ممكنة، لا يمكن الاكتفاء بالتكنولوجيا والأجهزة المتطورة فحسب، بل ينبغي على العاملين في المجال الصحي الحفاظ على استمرار الحوار مع المرضى والأسر ومن خلال التشارك معهم. بهذا الأسلوب نضمن إيصال الرعاية بصورة تتماشى مع احتياجات المرضى ورغباتهم ومعتقداتهم وإشراكهم في عملية صنع القرار».

يتضمّن برنامج المنتدى ثلاثة محاور رئيسية، هي: تجارب أفضل، مشاركة أفضل، ثقافة أفضل ومجتمعات صحية. ويهدف المنتدى إلى تعزيز فهم ماهية الرعاية المتميزة التي يمكن تقديمها للمريض، كما يسهم المنتدى في مساعدة مقدمي الرعاية على تطوير المهارات المطلوبة لضمان تجربة رعاية إيجابية للمريض.

ويركز محور «التجارب الأفضل» في المنتدى على نموذج الرعاية التي تعتمد بشكل رئيسي على المريض، من خلال ضمان عمل مقدمي الرعاية بالشراكة مع المرضى وأسرهم لتطوير خطط رعاية خاصة بهم. أما المحور الثاني من المنتدى والمتمثل في «المشاركة الأفضل» فيركز على أهمية التواصل الثنائي خلال مسار العلاج، بينما يركز المحور الثالث والمتمثل في «الثقافة الأفضل والمجتمعات الصحية» على تحديد وتعريف الجوانب المهمة بالنسبة للمريض وأسرته، من خلال استخدام أدوات التعلم لتطوير أنظمة رعاية تساهم في تحسين كلّ من خبرات المريض والنتائج الصحية.

Registration opens for Qatar’s first ‘Patient Experience Forum’

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X