💰 Business

QP issues EPC tender for liquid products storage and loading facilities of the North Field Expansion Project

قطر للبترول تطرح مناقصة لمنشآت تخزين وتحميل المنتجات السائلة ضمن مشروع توسعة حقل الشمال

Doha: Qatar Petroleum issued “Invitation to Tender” packages for the Engineering, Procurement and Construction (EPC) of additional liquid products storage and loading facilities and Mono-Ethylene Glycol (MEG) storage and distribution facilities, which will be located in Ras Laffan Industrial City and will be part of the North Field Expansion (NFE) Project.

New facilities covered under this tender include a new propane storage tank, vapor recovery compressors for propane and butane tank refrigeration, a plant condensate storage tank, a MEG storage tank and distribution system, a new liquid products export berth and liquid product lines from the main NFE plant location to the liquid products storage area.

Commenting on the announcement, H E Saad Sherida Al-Kaabi, the Minister of State for Energy Affairs, the President & CEO of Qatar Petroleum said, “The release of this tender package reflects the continuing progress Qatar Petroleum is making on the expansion of our LNG production capacity. With the volume of associated liquid products the NFE project will generate from offshore production and onshore gas processing, it was necessary to expand our existing storage and loading facilities. The unique approach in our contracting strategy for the multiple EPC packages allows us to match the execution expertise in the EPC contracting community to this specific scope of work.”

The NFE Project involves the addition of four mega LNG trains as part of Qatar Petroleum’s plans to expand the State of Qatar’s LNG production from 77 million to 110 million tons per annum by 2024.

Qatargas is entrusted with executing this mega-project on behalf of Qatar Petroleum. As the World’s Premier LNG Company, Qatargas has an established history in delivering such major projects and in operating various onshore and offshore facilities in the North Field with a high degree of reliability and operational excellence.

الدوحة-قنا

أعلنت قطر للبترول طرح المناقصة الخاصة بأعمال الهندسة والتوريد والبناء للمنشآت الإضافية لتخزين وتحميل المنتجات السائلة وتخزين وتوزيع أحادي الإيثيلين غليكول، في مدينة راس لفان الصناعية، وذلك لتلبية متطلبات مشروع توسعة حقل الشمال.

وتشتمل المناقصة على خزان جديد لغاز البروبان، وضواغط لاسترجاع البخار الناجم عن عملية تبريد خزانات /البروبان/ والبوتان، وخزان للمكثفات الهيدروكربونية المنتجة في المصنع براس لفان، وخزان ونظام وتوزيع لأحادي الإيثيلين غليكول، بالإضافة إلى مرسى لتصدير المنتجات السائلة وخطوط أنابيب لنقل المنتجات السائلة من المصنع إلى منطقة التخزين.

وفي معرض تعليقه على إطلاق هذه المناقصة، صرَّح سعادة المهندس سعد بن شريده الكعبي، وزير الدولة لشؤون الطاقة، العضو المنتدب والرئيس التنفيذي لقطر للبترول، بأن طرح هذه المناقصة يعكس التقدم المستمر الذي تحرزه قطر للبترول في توسيع طاقتها الإنتاجية للغاز الطبيعي المسال.

وأضاف سعادته أنه بالنظر للحجم الكبير للمنتجات السائلة الناجمة عن الإنتاج البحري ومعالجة الغاز في المصنع براس لفان، فقد كان من الضروري توسيع منشآت التخزين والتحميل الموجودة لدى قطر للبترول.. مشيرا إلى أن النهج المتميز الذي تتبعه قطر للبترول في استراتيجية التعاقد، والمتمثل في تقسيم الأعمال إلى عدد من المناقصات وعقود الهندسة والتوريد والبناء، يسمح بالمواءمة بين الخبرة النوعية للمقاولين وطبيعة الأعمال المطلوبة في كل مناقصة.

ويشتمل مشروع توسعة حقل الشمال على إضافة أربعة خطوط إنتاج ضخمة للغاز الطبيعي المسال، وذلك في إطار تنفيذ خطط قطر للبترول الرامية إلى رفع الطاقة الإنتاجية لدولة قطر من الغاز الطبيعي المسال من 77 مليون طن سنوياً إلى 110 ملايين طن سنوياً بحلول عام 2024.

يُذكر أنه تم تكليف شركة قطر غاز بتنفيذ هذا المشروع العملاق بالنيابة عن قطر للبترول.

وتعدُّ قطر غاز شركة رائدة في مجال صناعة الغاز الطبيعي المسال في العالم، حيث تتمتع بتاريخ حافل في تنفيذ مثل هذه المشاريع الكبرى، وفي تشغيل العديد من المنشآت البريَّة والبحريَّة في حقل الشمال بدرجة عالية من الموثوقية والتميُّز التشغيلي.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X