Art

Katara hosts two exhibitions in Qatar-India Year of Culture

كتارا تحتضن معرضين فنيين ضمن العام الثقافي “قطر ـ الهند”

QNA/ Doha

The Cultural Village Foundation – Katara has opened two art exhibitions in Building 18. The first expo is the Fine Art Exhibition by the Qatari artists Mohamed Junaid, Aisha al-Mohannadi and Indian artist Mahesh Kumar, and the second is for the photography exhibition by a group of Qatari and Indian photographers, in co-operation with the Youth Hobbies Center. The two exhibitions, which were unveiled on Monday, are part of the Qatar-India 2019 Year of Culture.

The Fine Art Exhibition displayed great artistic experiences of artists Mohamed Junaid, Aisha al-Mohannadi and Mahesh Kumar, who conveyed various images of Indian rich cultures and human heritage.

In this regard, Mohamed Junaid’s drawing of faces from India features a close connection with the land and tells different stories, saying faces always tell stories, even if they don’t pronounce them, some of them tell stories of struggle and some of them tell stories of sadness and pain and some that tell stories of love and joy.

Aisha al-Mohannadi’s paintings, however, highlighted the historical depth of the economic and trade relationship between Qatar and India, and stressed that her works are inspired by the old relations between the two countries.

Among the most important types of trade between them is the trade of tea, spices and oud fragrance.

For his part, the Indian artist Mahesh Kumar presented paintings of realistic feature, adding touches to the beauty of ancient buildings and places to tell visitors the stories that related to the magnificence and richness of charming India.

The photography exhibition, which is organised by Katara in co-operation with the Youth Hobbies Center, includes about 50 paintings by a number of Qatari and Indian photographers, who shed light on several shots from India and Qatar, both in terms of faces and features or customs, traditions or landscapes.

The two exhibitions will last until September 28. They are among the various Indian exhibitions and events hosted by Katara within Qatar-India 2019 Year of Culture events that aim to strengthen the relations between the two countries by inviting the public to discover the two cultures.

الدوحة – قنا

افتتحت المؤسسة العامة للحي الثقافي /كتارا/ معرضين فنيين في المبنى رقم 18، الأول تشكيلي لكل من الفنانيْن القطريين محمد جنيد وعائشة المهندي والفنان الهندي مهيش كومار، والثاني فوتوغرافي لمجموعة من المصورين القطريين والهنود وذلك بالتعاون مع المركز الشبابي للهوايات.

ويأتي تنظيم المعرضين الفنيين اللذين أزيح الستار عنهما ليلة أمس ضمن فعاليات العام الثقافي /قطر ـ الهند 2019/.

قدّم المعرض التشكيلي تجارب فنية رائعة لكل من الفنانين محمد جنيد وعائشة المهندي ومهيش كومار حيث نقلوا بريشاتهم وألوانهم صورا متنوعة من الهند الثرية بثقافاتها وإرثها الحضاري والإنساني.

وفي هذا الصدد، أبدع محمد جنيد في رسم وجوه من الهند تحمل في ملامحها ارتباطا وثيقا بالأرض وتسرد حكايات وقصصا مختلفة، حيث يقول: تحكي الوجوه دائما قصصا وإن لم تنطق.. منها ما يحكي قصص الكفاح ومنها ما يشتكي قسوة الحياة، ومنها وجوه تفيض بالحزن والألم، ومنها التي تروي قصص الحب والفرح، وخصوصا إذا كانت تلك الوجوه من الهند.

أما عائشة المهندي، فأضاءت من خلال لوحاتها العمق التاريخي للعلاقة الاقتصادية والتجارية بالتحديد بين قطر والهند مؤكدة أن أعمالها الفنية مستوحاة من العلاقات القديمة بين الدولتين. ومن أهم أنواع التبادل التجاري بينهما تجارة الشاي والبهارات والعود ودهن العود.

من جانبه، قدّم الفنان الهندي مهيش كومار لوحات تندرج ضمن سمة واقعية حيث أضاف بلمسات ريشته جمالا للأبنية والأماكن القديمة لينسج الزائر أمامها حكايات وقصصا ترتبط بروعة وثراء الهند وسحرها.

يقول كومار عن أعماله: ينجذب الناس دائمًا نحو الطبيعة المليئة بالاخضرار. لكن أجد الجمال في الأماكن أو المباني القديمة المتهالكة التي تمّ إهمالها دائمًا.. أنا أسميها “تحفة الطبيعة التي تخلق التاريخ.” هذه المباني والأماكن المتداعية تساعدنا لرسم صورة طبق الأصل من ذلك الوقت. كل خراب له قصة وراءه. وهذه القصص تلهمني لزيارة هذه المباني والأماكن المهجورة في الهند وأحاول تصوير الجمال الخفي على القماش.

أما معرض اللوحات الفوتوغرافية، والذي تنظمه /كتارا/ بالتعاون مع المركز الشبابي للهوايات فيتضمن قرابة 50 لوحة لعدد من الفنانين الفوتوغرافيين القطريين والهنود، حيث ألقوا الضوء بعدساتهم على لقطات عديدة مستوحاة من الهند وقطر سواء في ما يتعلق بالوجوه والملامح أو العادات و التقاليد أو المشاهد الطبيعية وغيرها.

جدير بالذكر، أن المعرضين يتواصلان إلى 28 سبتمبر الجاري. ويأتيان ضمن المعارض والفعاليات الهندية المتنوعة التي يحتضنها الحي الثقافي في إطار العام الثقافي قطر الهند 2019. والذي يهدف إلى تعزيز العلاقات المشتركة بين البلدين من خلال دعوة الجمهور لاكتشاف الثقافتين والاهتمام بهما نظرا لأنّ الثقافة أحد الجسور المتينة لتوطيد العلاقة بين الشعوب.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X