👩🏽‍💻 Projects

Ashghal completes Al Rufaa Intersection’s phase-one upgradation

«أشغال» تنجز المرحلة الأولى من تطوير تقاطع الرفاع

The Public Works Authority (Ashghal) has completed the first phase of the upgrading works of Al-Rufaa Intersection (known as Sana Intersection). The signal was opened for traffic after removal of the temporary roundabout last Friday. In a statement Sunday, Mohamed Arqoub Al-Khaldi, head of Doha City Section, Road Projects Department, said the upgrading of the intersection and removal of the temporary roundabout will result in increasing the intersection’s vehicular capacity and reducing the congestion. He stressed that the intersection has a strategic location that links some of the major vital roads in Doha such as Ras Abu Abboud Street, Ali bin Omar Al- Attiya Street as well Ahmed bin Mohamed bin Thani Street and B-Ring Roads. The newly upgraded signalised intersection serves several commuters between the densely populated surrounding residential areas such as Umm Ghuwailina, Al Hitmi, Old Al-Ghanim and Al Doha Al Jadeeda. It will enhance traffic flow at these dense areas and ensure easy access to Hamad International Airport, National Museum of Qatar, health and educational facilities, commercial centres and hotels. As part of the stage one upgrading works, lanes were expanded from two to five lanes for vehicles coming from Ras Abu Abboud Bridge. These lanes include one to turn right towards Ali bin Omar Al Attiya Street, two lanes to continue straight towards Ahmed bin Mohamed bin Thani Street and two lanes to turn left towards B-Ring Road with the possibility of U-turn. For traffic coming from B-Ring Road, the works provide with two lanes to continue straight towards Ali bin Omar Al Attiya Street or turn left towards Ahmed bin Mohamed bin Thani Street Road and one lane to turn right towards Ras Abu Abboud. As part of the works, lanes were expanded from two to five to include one lane to turn right towards B-Ring Road, two lanes to continue straight towards Ras Abu Abboud Street and two lanes to turn left towards Ali bin Omar Al Attiya Street with the possibility of U-turn for traffic coming from Ahmed bin Mohamed bin Thani Street. For traffic coming from Ali bin Omar Al Attiya Street, the works provided with two lanes to continue straight towards B-Ring Road or turn left towards Ras Abu Abboud Street and one lane to turn right towards Ahmed bin Mohamed bin Thani Street. The second and final stage of upgrading works of Al Rufaa Street is scheduled to be carried at the end of this year and will further expand the vehicular capacity of the intersection. The works at this stage will provide a total of eight lanes for traffic coming from Ras Abu Abboud Street and Ahmed bin Mohamed bin Thani Street including four lanes to continue straight, three lanes to turn left and one lane to turn right. The upgrading works also include expansion of eastbound lanes of Ras Abu Abboud Street from two to four in addition to a service road to facilitate access to shops and businesses alongside the road. For traffic coming from Ali bin Omar Al Attiya Street and B-Ring Road, lanes will be expanded to five lanes providing two to continue straight, one to turn left and one shared for both in addition to one lane to turn right.

أعلنت هيئة الأشغال العامة «أشغال» انتهاء المرحلة الأولى من أعمال تطوير تقاطع الرفاع «المعروف بتقاطع سنا» وفتح الإشارة أمام الحركة المرورية بعد إزالة الدوار المؤقت، يوم الجمعة الماضي. وقال المهندس محمد عرقوب الخالدي -رئيس قسم مشاريع مدينة الدوحة بإدارة مشاريع الطرق في «أشغال»- إن تطوير التقاطع وإزالة الدوار المؤقت سوف يسهم في تحسين القدرة على استيعاب الحركة المرورية المتزايدة عليه، وتخفيف الازدحام نظراً للموقع الاستراتيجي لهذا التقاطع، حيث يربط بين أهم الطرق الحيوية بالدوحة، مثل: شارع راس أبوعبود وشارع علي بن عمر العطية، والطريق الدائري الثاني وشارع أحمد بن محمد بن ثاني. وأوضح الخالدي أن تطوير تقاطع الرفاع يخدم عدداً كبيراً من المركبات التي تستخدم هذا المحور المروري بشكل يومي، حيث يقع بمنطقة تشهد كثافة مرورية عالية، نظراً لقربه من العديد من المناطق الحيوية والسكنية، مثل: منطقة أم غويلينة، والهتمي، والغانم العتيق، والدوحة الجديدة. وأضاف: «يعمل تقاطع الرفاع على تسهيل عملية الانتقال من وإلى العديد من المنشآت التعليمية والمرافق الصحية والمراكز التجارية والفنادق، بالإضافة إلى مطار حمد الدولي ومتحف قطر الوطني، فضلاً عن تحسينه الحركة المرورية في قلب المناطق السكنية المزدحمة». وتمثلت أعمال المرحلة الأولى في توسعة مسارات الإشارة على النحو التالي: • الحركة المرورية القادمة من جسر راس أبوعبود: تم زيادة عدد المسارات من مسارين إلى خمسة مسارات، تنقسم إلى مسار للانعطاف يميناً نحو شارع علي بن عمر العطية، ومساريْن مستقيميْن للاتجاه نحو شارع أحمد بن محمد بن ثاني، ومساريْن للانعطاف يساراً نحو الدائري الثاني مع إمكانية الدوران والرجوع إلى الخلف. • الحركة المرورية القادمة من الطريق الدائري الثاني: تم توفير مسارين مخصصين للاتجاه إلى شارع علي بن عمر العطية أو الانعطاف يساراً نحو شارع أحمد بن محمد بن ثاني، ومسار مخصص للانعطاف يميناً نحو شارع راس أبوعبود. • الحركة المرورية القادمة من شارع أحمد بن محمد بن ثاني: تم زيادة عدد المسارات من مسارين إلى خمسة مسارات، تنقسم إلى مسار للانعطاف يميناً نحو الدائري الثاني، ومساريْن مستقيميْن للمتجهين رأساً إلى شارع رأس أبو عبود، ومساريْن للانعطاف يساراً نحو شارع علي بن عمر العطية مع توفير إمكانية الدوران والرجوع إلى الخلف. • الحركة المرورية القادمة من شارع علي بن عمر العطية: تم توفير مسارين مخصصين للاتجاه نحو الطريق الدائري الثاني أو الانعطاف يساراً نحو شارع راس أبوعبود، ومسار مخصص للانعطاف يميناً نحو شارع أحمد بن محمد بن ثاني. ومن المقرر الانتهاء من المرحلة الثانية والأخيرة من أعمال تطوير تقاطع الرفاع في نهاية العام الحالي.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X