👮‍♂️ Government

Ministry notifies 97 companies for violating summer work timings

الوزارة تخطر 97 شركة بانتهاكها مواعيد العمل الصيفي

QNA
Doha: The Ministry of Administrative Development, Labour and Social Affairs represented by the Labour Inspection Department has intensified inspection campaign to ensure that companies are complying with summer work timings.

According to the Ministerial Decision No. 16 of 2007 working under the sun or open places is prohibited from 11:30am to 3pm from June 15 to August 31.

The inspectors of occupational safety and security inspected the work sites during the hours when work was prohibited. A total of 97 companies from different sectors including construction, agricultural and industrial were caught for violating the summer timings. The owners were notified to shutdown work-sites for three days for violating the provisions of the ministerial decision.

The Ministry called on all companies in different sectors to abide by the ministerial decision and to stop work in open places or under direct sunlight during prohibited time.

The action was taken under the framework of the keenness of the State of Qatar to ensure the safety of the workers and the working environment. In this regard, many national labor legislation were issued for the welfare of workers.

حملات مكثفة لحماية العمال من أشعة الشمس

قامت وزارة التنمية الإدارية والعمل والشؤون الاجتماعية ممثلة في إدارة تفتيش العمل بحملات تفتيشية مكثفة خلال الأيام الماضية بغرض التأكد من التزام الشركات بالقرار الوزاري رقم 16 لسنه 2007 بشأن ساعات العمل للأعمال التي تؤدى تحت أشعة الشمس أو في الأماكن المكشوفة خلال الفترة من 15 يونيو إلى 31 أغسطس من كل عام.

وتفقد مفتشو السلامة والصحة المهنية بالإدارة مواقع العمل خلال الساعات التي يحظر فيها العمل حيث تم ضبط (97) شركة مخالفة في عدد من القطاعات المختلفة “الإنشاءات وأعمال رصف الطرق، والزراعي والصناعي”، وتم إخطار أصحابها بإغلاق مواقع العمل لمدة ثلاثة أيام وذلك بسبب مخالفتهم للقرار الوزاري المشار إليه.

وأهابت وزارة التنمية الإدارية والعمل والشؤون الاجتماعية بجميع الشركات في مختلف القطاعات الالتزام بالقرار الوزاري ومنع العمل في الأماكن المكشوفة أو تحت أشعة الشمس المباشرة خلال هذه الفترة.

تأتي تلك الإجراءات انطلاقا من حرص دولة قطر على ضمان سلامة العمال وبيئة العمل ومن هذا المنطلق صدرت العديد من التشريعات القطرية الخاصة بالعمالة التي تواكب التطور في مسألة حقوق العمالة.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X