👮‍♂️ Government

‘Ehsan’ Center takes part in 41st session of Human Rights Council

إحسان يشارك في الدورة 41 لمجلس حقوق الإنسان

QNA
Doha: The Center of Elderly Empowerment and Care ‘Ehsan’, member of Qatar Foundation for Social Work, has participated in the 41st Session of the Human Rights Council, particularly in the session of technical cooperation and capacity-building in the field of human rights for older persons.

Ehsan’s working paper focused on the role of civil society organisations in Qatar in issues of human rights for older persons.

The session aimed at facilitating an exchange of views to strengthen technical cooperation and capacity-building activities in support of States’ efforts to promote and protect the human rights of older persons and their independence and to address implementation gaps in national legislation, policies and programs, including those relating to the sustainable development goals (SDG), income security, the promotion of active and healthy aging, the use of assistive technology, access to information and lifelong learning, combating all forms of discrimination against them with particular attention to older women and supporting their full integration into community as well as access to health care services in their communities.

Ehsan Center stressed the importance of the draft resolution on technical coordination and capacity-building of the Human Rights Council, which recognizes that older persons face many challenges in the enjoyment of human rights that need to be urgently addressed, including the prevention of all forms of violence and abuse, as well as the right to social protection and housing, the right to work, equality, non-discrimination, access to justice, education, training, health care, long-term care and palliative care and recognizing that the discrimination faced by older women is often multidimensional, increasing age discrimination from other forms of discrimination, and that technical cooperation and capacity-building through regional and international cooperation can support and strengthen States’ efforts to address these challenges and to promote active and healthy aging.

Ehsan Center said that raising awareness about issues of older persons is often intertwined and is one of the essential aspects of the Center’s work mechanism, using a multi-objective composite mechanism through multiple awareness activities and initiatives.

Ehsan Center also stressed the importance of taking measures to promote and protect the human rights and dignity of older persons.

الدوحة – قنا:

شارك مركز تمكين ورعاية كبار السن “إحسان” التابع للمؤسسة القطرية للعمل الاجتماعي في الدورة (41) لمجلس حقوق الإنسان المقامة بجنيف، وذلك في جلسة التعاون الفني وبناء القدرات في مجال حقوق الإنسان لكبار السن. وركزت ورقة العمل على دور مؤسسات المجتمع المدني في دولة قطر في قضايا حقوق الإنسان لكبار السن.

وهدفت الجلسة إلى تيسير تبادل الآراء لتعزيز أنشطة التعاون الفني وبناء القدرات لدعم جهود الدول لتعزيز وحماية حقوق الإنسان لكبار السن واستقلالهم، ومعالجة الثغرات في التنفيذ في التشريعات والسياسات الوطنية والبرامج، بما في ذلك ما ينطبق منها تلك المتعلقة بأهداف التنمية المستدامة، وأمن الدخل، وتعزيز الشيخوخة النشطة والصحية، واستخدام التكنولوجيا المساعدة، والوصول إلى المعلومات والتعلم مدى الحياة، ومكافحة جميع أشكال التمييز ضدهم، مع إيلاء اهتمام خاص لكبار السن من النساء ودعم الإدماج الكامل لهم في المجتمع والوصول إلى خدمات الرعاية الصحية في مجتمعاتهم.

وشدد مركز إحسان في الجلسة على أهمية مشروع قرار التنسيق الفني وبناء القدرات لمجلس حقوق الإنسان الذي يعترف بأن كبار السن يواجهون العديد من التحديات في التمتع بحقوق الإنسان التي تحتاج معالجتها بشكل عاجل، بما في ذلك مجالات الوقاية من العنف وسوء المعاملة بجميع أشكالها، وكذلك حق الحماية والإسكان الاجتماعيين والحق في العمل والمساواة وعدم التمييز والوصول إلى العدالة والتعليم والتدريب والرعاية الصحية والرعاية الطويلة الأجل والرعاية الملطفة والمشاركة في التعلم مدى الحياة وتوفر إمكانيات الوصول إليها، والاعتراف أيضًا بأن التمييز الذي تواجهه فئة النساء من كبار السن غالباً ما يكون متعدد الأبعاد، حيث يزيد التمييز على أساس السن من أشكال التمييز الأخرى، وأن التعاون الفني وبناء القدرات من خلال التعاون الإقليمي والدولي، يمكن أن يدعم ويعزز جهود الدول للتصدي لهذه التحديات ولتعزيز الشيخوخة النشطة والصحية.

وذكر مركز (إحسان) أن زيادة الوعي حول قضايا لشؤون كبار السن غالباً ما تكون متشابكة وهي أحد الجوانب الأساسية لآلية عمل المركز، حيث يستخدم آلية مركبة متعددة الأهداف من خلال أنشطة ومبادرات توعوية متعددة.

وقال المركز إن حقوق كبار السن ستظل تتعرض للإهمال والإساءة في العديد من المجالات، إلا أنه حان الوقت للعمل التشاركي القائم على أسس التعاون الفني السليم وتعزيز عمليات بناء القدرات الذي ينتج منها تعهد يليق بمكانة وأهمية هذه الشريحة الهامة من المجتمعات الإنسانية كافة.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X