World

Schengen visa fees to increase from Jan

رسوم تأشيرة شنغن تزيد من بداية يناير

Travellers in need of a Schengen visa will need to pay a higher visa fee starting from January 2020. The changes come after the European Union Council gave the final nod to an updated Schengen Visa code, last week.

According to a press release of the EU Council, the Schengen visa fees will increase by 33.3 percent from €60 to €80 once the amended regulation comes into force.

Any changes in the Schengen visa assumes significance for residents in Qatar as Europe attracts thousands of travellers from Qatar annually.

On July 6, the Council of the European Union adopted the proposed amendments to the Schengen Visa code. The amendments have been approved in a bid to improve conditions for legitimate travellers.

“To ensure member states can better cover the costs of visa processing without constituting a deterrent for visa applicants, the visa fee will be increased to 80 Euros. The regulation also introduces a mechanism for reviewing every three years whether the visa fee should change,” said a press release.

The new rules will provide faster and clearer procedures for frequent travellers to the Schengen territory.

The new rules also permit applications to be submitted for a maximum of six months, and no later than 15 days, before the trip. So far, the maximum period has been three months. In addition, the EU intends to introduce a harmonised approach to the issuing of multiple entry visas to regular travellers with a positive visa history for a period, which increases gradually from one to five years.

“The new rules will provide faster and clearer procedures for legitimate travellers, in particular by: allowing for applications to be lodged up to six months, and no later than 15 days, before the trip. Providing for the possibility of the application form to be filled in and signed electronically, introducing a harmonised approach to the issuing of multiple entry visas to regular travellers with a positive visa history for a period which increases gradually from 1 to 5 years,” added the press release.

Another important part of the new code is that it also intends to contribute to the cooperation of third countries on readmission through the introduction of a new mechanism for using visa processing as leverage. Through the mechanism, third countries will be assessed continuously regarding cooperation on readmission. Non-cooperating countries can become subject to restrictive visa measures as visa processing and visa fees. Whereas cooperating countries may benefit from reduced visa fees, or an increase in the period of validity of multiple entry visas.

The amendments had been proposed last year by the European Commission in an attempt to make travelling easier for frequent travellers to the Schengen countries.

The new code also introduces a mechanism that assesses whether the visa fees should change or remain the same, for every three years. Another mechanism that will use visa processing as leverage will also be introduced, in a bid to improve cooperation with third countries on readmission.

“Under this mechanism, the Commission will regularly assess third countries’ cooperation on readmission. Where a country is not cooperating, the Commission will propose that the Council adopt an implementing decision applying specific restrictive visa measures related to visa processing and, eventually, to the visa fee,” it added.

سيحتاج المسافرون الذين يحتاجون إلى تأشيرة شنغن إلى دفع رسوم تأشيرة أعلى اعتبارًا من يناير 2020. وتأتي التغييرات بعد أن أعطى مجلس الاتحاد الأوروبي الإيماءة النهائية لرمز تأشيرة شنغن المحدث ، الأسبوع الماضي.

وفقًا لبيان صحفي صادر عن مجلس الاتحاد الأوروبي ، فإن رسوم تأشيرة شنغن ستزيد بنسبة 33.3 في المائة من 60 يورو إلى 80 يورو بمجرد سريان اللائحة المعدلة.

أي تغييرات في تأشيرة شنغن تكتسب أهمية بالنسبة للمقيمين في قطر حيث تستقطب أوروبا آلاف المسافرين من قطر سنويًا.

في 6 يوليو ، تبنى مجلس الاتحاد الأوروبي التعديلات المقترحة على رمز تأشيرة شنغن. تمت الموافقة على التعديلات في محاولة لتحسين الظروف للمسافرين الشرعيين.

“لضمان أن الدول الأعضاء يمكنها تغطية تكاليف معالجة التأشيرات بشكل أفضل دون أن تشكل رادعًا لطالبي التأشيرة ، سيتم زيادة رسوم التأشيرة إلى 80 يورو. كما تنص اللائحة على آلية للمراجعة كل ثلاث سنوات حول ما إذا كان يجب تغيير رسوم التأشيرة. “

ستوفر القواعد الجديدة إجراءات أسرع وأكثر وضوحًا للمسافرين الدائمين إلى منطقة شنغن.

تسمح القواعد الجديدة أيضًا بتقديم الطلبات لمدة أقصاها ستة أشهر ، وفي موعد لا يتجاوز 15 يومًا ، قبل الرحلة. حتى الآن ، كانت المدة القصوى ثلاثة أشهر. بالإضافة إلى ذلك ، يعتزم الاتحاد الأوروبي تقديم نهج منسق لإصدار تأشيرات دخول متعددة للمسافرين النظاميين الذين لديهم سجل تأشيرة إيجابي لفترة ، والتي تزداد تدريجياً من سنة إلى خمس سنوات.

“ستوفر القواعد الجديدة إجراءات أسرع وأكثر وضوحًا للمسافرين الشرعيين ، ولا سيما عن طريق: السماح بتقديم الطلبات حتى ستة أشهر ، وفي موعد لا يتجاوز 15 يومًا ، قبل الرحلة. ينص على إمكانية ملء نموذج الطلب وتوقيعه إلكترونياً ، مع الأخذ بنهج منسق لإصدار تأشيرات دخول متعددة للمسافرين النظاميين مع سجل تأشيرة إيجابي لفترة تزيد تدريجياً من سنة إلى 5 سنوات. ” خبر صحفى.

جزء مهم آخر من القانون الجديد هو أنه يعتزم أيضًا المساهمة في تعاون بلدان ثالثة في إعادة القبول من خلال إدخال آلية جديدة لاستخدام معالجة التأشيرة كرافعة مالية. من خلال هذه الآلية ، سيتم تقييم الدول الثالثة بشكل مستمر فيما يتعلق بالتعاون في إعادة القبول. يمكن أن تصبح الدول غير المتعاونة خاضعة لتدابير التأشيرة التقييدية مثل رسوم التأشيرة ورسوم التأشيرة. في حين أن البلدان المتعاونة قد تستفيد من رسوم التأشيرة المخفضة ، أو زيادة في فترة صلاحية تأشيرات الدخول المتعددة.

وكانت المفوضية الأوروبية قد اقترحت التعديلات في العام الماضي في محاولة لجعل السفر أسهل للمسافرين الدائمين إلى دول شنغن.

يقدم القانون الجديد أيضًا آلية لتقييم ما إذا كانت رسوم التأشيرة يجب أن تتغير أو تظل كما هي ، كل ثلاث سنوات. سيتم أيضًا إدخال آلية أخرى تستخدم معالجة التأشيرة كرافعة مالية ، في محاولة لتحسين التعاون مع بلدان ثالثة بشأن إعادة القبول.

“بموجب هذه الآلية ، ستقوم اللجنة بانتظام بتقييم تعاون البلدان الثالثة في إعادة القبول. عندما لا تتعاون دولة ما ، تقترح اللجنة أن يعتمد المجلس قرارًا تنفيذيًا بتطبيق تدابير تأشيرات تقييدية محددة تتعلق بمعالجة التأشيرة ، وفي النهاية على رسوم التأشيرة “.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X