👮‍♂️ Government

Qatar assumes Co-Chairmanship of Group of Friends of Sport for Development and Peace

قطر تتولى الرئاسة المشتركة لفريق أصدقاء تسخير الرياضة لأغراض التنمية والسلام

QNA
New York: The State of Qatar has been selected as Co-Chair of the Group of Friends of Sport for Development and Peace, jointly with the Principality of Monaco.

Qatar’s succeeded Tunisia in the Co-chairmanship of the group, which focused mainly on the great contributions of sport to sustainable development and peace; promoting tolerance and respect and empowering individuals and communities as emphasised in the 2030 Sustainable Development Plan.

Permanent Representative of the State of Qatar to the United Nations Ambassador H E Sheikha Alya Ahmed bint Saif Al Thani, affirmed that the State of Qatar, through its co-chairmanship with the Principality of Monaco, will continue to build on the achievements made during Tunisia’s term as Co-chair of the group, so that the Group of Friends can remain a common platform for promoting dialogue, exchange of views and information and facilitating and encouraging the integration of sport to achieve the goalsand objectives of the United Nations.

The Group of Friends for Sport for Development and Peace was established in 2003 at the initiative of Tunisia and Switzerland.

Selecting Qatar for the Co-Chairmanship of the Group of Friends of Sport for Development and Peace come as an affirmation of its continued efforts in investing sports to create an environment of understanding and to promote cooperation, solidarity and peace at the national, regional and international levels.

نيويورك – قنا

تم اختيار دولة قطر لرئاسة فريق الدول الأصدقاء لتسخير الرياضة لأغراض التنمية والسلام في نيويورك، بالاشتراك مع إمارة موناكو.

وتأتي رئاسة دولة قطر المشتركة للفريق بعد تولي تونس للرئاسة المشتركة للفريق الذي ركز بشكل كبير على الاسهامات الكبيرة للرياضة في تحقيق التنمية المستدامة والسلام، وتشجيع التسامح والاحترام وتمكين الأفراد والمجتمعات كما أكدت عليها خطة التنمية المستدامة لعام 2030.

وأكدت سعادة السفيرة الشيخة علياء أحمد بن سيف آل ثاني، المندوب الدائم لدولة قطر لدى الأمم المتحدة، أن دولة قطر ستواصل من خلال توليها للرئاسة المشتركة مع إمارة موناكو، البناء على الإنجازات التي تحققت خلال فترة تولي تونس الشقيقة رئاسة فريق الأصدقاء، لكي يبقى فريق الأصدقاء منبرا مشتركا لتعزيز الحوار وتبادل الآراء والمعلومات وتيسير وتشجيع إدماج الرياضة بما يصب في تحقيق أهداف الأمم المتحدة وغاياتها.

يذكر أن فريق الدول الأصدقاء لتسخير الرياضة لأغراض التنمية والسلام، تشكل في عام 2003 بمبادرة من تونس وسويسرا.

وتأتي رئاسة دولة قطر المشتركة تأكيدا على مواصلة جهودها في استثمار الرياضة لتهيئة وخلق بيئة من التفاهم، وتعزيز التعاون والتضامن والسلام على المستويات الوطنية والإقليمية والدولية.

كما أصبحت دولة قطر مركزا هاما لاستضافة وانعقاد العديد من البطولات والفعاليات الرياضية الإقليمية والدولية، وذلك إيمانا بالدور الفعال الذي تلعبه الرياضة في تقوية الجسور بين المجتمعات، وإدماج تلك المجتمعات تحقيقا للأهداف الاجتماعية للتنمية المستدامة.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X