World

China launches a space rocket from a ship for the first time

الصين تطلق أول صاروخ فضائي يخرج من من منصة في البحر

China has joined the US and Russia as the only nations to have successfully launched a rocket at sea. The National Space Administration’s Long March 11 took off from a launchpad on a ship in the Yellow Sea today. The rocket carried five commercial satellites (including two for a company that plans to set up a global network of internet satellites) and two research-focused experimental ones.

While the US and Russia worked with other countries on the Sea Launch platform (which wound down in 2014), China is the only nation to have launched a rocket from sea using a platform and tech it fully owns, according to TechCrunch. The launch, however, took place from a private cargo ship. SpaceX, meanwhile, has also launched and landed rockets at sea.

Via: TechCrunch
Coverage: Reuters

أعلنت وكالة الفضاء الصينية أن صاروخاً يطلق عليه اسم «لونغ مارش-11»، أطلق من منصة في البحر الأصفر، الواقع بين الصين وشبه الجزيرة الكورية، وهو أول صاروخ فضائي تابع لها يخرج من البحر، مما يسمح لها بتأكيد طموحاتها في سوق تثبيت الأقمار الاصطناعية التجارية في المدارات. وحمل الصاروخ 7 أقمار اصطناعية: قمران للتجارب و5 أقمار تجارية.

ووصفت وكالة أنباء الصين الجديدة (شينخوا) الصاروخ بـ»الأخضر»، لأنه وشحنته لا يحملان أي مركبات كيميائية خطيرة، مثل تلك التي تستخدم عادة كوقود للصواريخ.

وقالت وكالة الفضاء الصينية إن بكين نجحت في المحاولة الأولى لإطلاق «صاروخ حامل» من البحر، مشيرة إلى أن ذلك «سيتيح تحسين تلبية الحاجات المختلفة لإطلاق الأقمار الاصطناعية».

ويكتسي استخدام منصة إطلاق متحركة في البحر عدة مزايا، إذ يساهم في تقريب الصاروخ من خط الاستواء، حيث يستفيد بشكل أفضل من دوران الأرض، مما يسمح بعملية دفع أقوى وتحميل أقمار أكثر وأثقل.

كما يقلل إطلاق الصواريخ من البحر، بعيداً عن المناطق السكنية، من مخاطر سقوط شظايا في حال وقوع حادث.

 

Tags

Related Articles

Check Also

Close
Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X