📚Education

Qatar wins 4 gold, 2 silver medals at ITEX in Malaysia

٤ ذهبيات وفضيتان لطلاب قطر في معرض “إيتكس” الدولي بماليزيا

QNA
Kuala Lumpur: Qatar has won four gold and two silver medals at the International Invention and Innovation Exhibition (ITEX) in Malaysia.

The Simaisma Secondary School for Boys, Al Wakra Secondary School for Boys, Amna bint Wahab Secondary School for Girls and Al Ghuwairiya Preparatory School for Girls were awarded gold medals for their project, while projects provided by Hassan bin Thabit Secondary School for Boys and Qatar Technical Secondary School for Boys received two silver medals.

Qatar’s Students participate in various scientific research projects including using solar energy to cool dairy farms, research on designing smart glasses for the blind to avoid obstacles while swimming, electromagnetic glasses to help the elderly with Alzheimer’s in the early stages of the disease in Qatar, and another on school emergency program.

The competition is one of the largest international competitions in the field of scientific research and innovation.

Qatar’s student delegation includes 12 students from 6 preparatory and secondary and this participation comes within the framework of cooperation between the Ministry of Education and Higher Education, Qatar National Research Fund and Qatar Science and Technology Park at Qatar Foundation for Education, Science and Community Development.

حصدت دولة قطر أربع ميداليات ذهبية وفضيتين في معرض (إيتكس) الدولي للبحث والابتكار المقام في ماليزيا حاليا.

وحققت المشاريع المقدمة من مدارس سميسمة الثانوية للبنين، والوكرة الثانوية للبنين، وآمنة بنت وهب الثانوية للبنات، والغويرية الإعدادية للبنات ميداليات ذهبية.. فيما نالت المشاريع المقدمة من مدرستي حسان بن ثابت الثانوية للبنين، وقطر التقنية الثانوية للبنين ميداليتين فضيتين.

ويشارك طلاب قطر بمشاريع بحثية علمية مختلفة في المعرض منها ما يتعلق باستثمار الطاقة الشمسية في تبريد مزارع الحيوانات المنتجة للألبان، وروبوت لعلاج القدم المخلبية لدى الأطفال الرضع، وبحث حول “تصميم نظارة ذكية للمكفوفين لتفادي العوائق أثناء السباحة”، و”نظارة كهرومغناطيسية لمساعدة كبار السن المصابين بالزهايمر في المراحل الأولى من المرض في دولة قطر” وآخر حول “برنامج الطوارئ المدرسي” .

وتعد هذه المسابقة واحدة من أكبر المسابقات الدولية في مجال البحوث والابتكارات العلمية، فضلا عن كونها تمثل فرصة مناسبة لطلاب دولة قطر لعرض أهم وأحدث الابتكارات بحضور المصنعين، ورجال الأعمال المهتمين بالابتكارات تمهيداً لتبنيها ومن ثم تسويقها.

ويتكون الوفد الطلابي القطري لهذه المسابقة الدولية من (12) طالباً من ست مدارس إعدادية وثانوية، علما بأن هذه المشاركة تجئ في إطار التعاون بين وزارة التعليم والتعليم العالي والصندوق القطري لرعاية البحث العلمي وواحة العلوم والتكنولوجيا بمؤسسة قطر للتربية والعلوم وتنمية المجتمع.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X