😎 LifeStyle

First day of Eid Al Fitr likely to fall on June 5 in Qatar: Astronomical expert

من المحتمل أن يصادف اليوم الأول من عيد الفطر يوم 5 يونيو في قطر: خبير فلكي

QNA
Doha: Qatar astronomical society expected that the first day of Eid Al Fitr will fall on Wednesday, June 5th. The State of Qatar depends on the Eid announcement from the Crescent Moon Sighting Committee of the Ministry of Endowments and Islamic Affairs.

Dr Khaled bin Abdulla Turki Al Subaey, head of Qatar astronomical society, said, in statement to Qatar News Agency (QNA), that the Crescent will be absent in Doha after only three minutes of sunset, and the maximum time the moon will remain in the Arab world will be in Rabat, where it will be absent after sunset by only 12 minutes.

He added that according to astronomy, Tuesday June 4th will be the last day of Ramadan for all countries that require Crescent moon sighting and the month of Shawwal will begin on Wednesday, June 5th.

توقعت الجمعية الفلكية القطرية أن يكون أول أيام عيد الفطر المبارك في قطر يوم الأربعاء الموافق 5 يونيو، علما بأن بدولة قطر تعتمد في إعلان العيد على لجنة تحري رؤية الهلال التابعة لوزارة الأوقاف والشؤون الإسلامية.

وقال الدكتور خالد بن عبدالله تركي السبيعي رئيس الجمعية الفلكية القطرية في تصريح لوكالة الأنباء القطرية، إن الهلال سيغيب في مدينة الدوحة بعد ثلاث دقائق فقط من غروب الشمس فيها، أما أقصى مدة سيمكثها القمر في الوطن العربي فستكون في الرباط، إذ سيغيب بعيد غروبها باثنتي عشرة دقيقة فقط.

وأوضح السبيعي أن مكث القمر بعد غروب الشمس لبضع دقائق يعني أنه يرتفع فوق الأفق المغبر بمقدار إصبع أو إصبعين فقط، وحيث إن إضاءته -المفترضة- ضئيلة جداً، فإن وهج الشمس، وغبار الأفق وقصر مدة المكث كفيلة بأن تمنع من رؤيته، أما يوم الثلاثاء فستصبح رؤية الهلال بعد غروب الشمس ممكنة لجميع بلدان الوطن العربي، وعليه، فإنه وبحسب علم الفلك فسيكون يوم الثلاثاء الموافق الرابع من يونيو المقبل هو المتمم لشهر رمضان المبارك لجميع الدول التي تشترط الرؤية البصرية للهلال، وأن غرة شهر شوال ستكون يوم الأربعاء الموافق الخامس من يونيو المقبل.

Tags

Related Articles

Check Also

Close
Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X