🏆2022

Qatar sets new record for World Cup 2022

Text HERE

Qatar’s march towards the organization of the FIFA World Cup 2022, where the Supreme Committee for Delivery & Legacy revealed today a new record for the extension of the grassland of the World Cup stadium in Al Khor in a record time of 6 hours, 41 minutes and 43 Second, to be the fastest brushing process for a football field in the world.

The new record, the Supreme Committee for Projects and Heritage broke two previous records, the first; the number recorded in the name of Khalifa International Stadium, the first stadium of the World Cup, which was completed, which amounted to 13 hours and a half on 16 April 2017 .. And the second; Al Wakra Stadium which reached 9 hours and 15 minutes.

Video footage of one of the project’s engineers, Yasir Al Mulla, shows the moment when the grassland is finished with great joy and the team of workers and engineers celebrate this global achievement.

This new achievement is a new success for the State of Qatar, which demonstrates day after day the ability of its people to achieve unprecedented achievements, adapting technological capabilities and human potential to be the first destination of global sport.

The Al Khor Stadium is the largest Arab tent in the world, with a capacity of 60,000 fans. The stadium, which is being implemented by the Aspire Zone Foundation, is home to the Al Badia tent in Qatar. Following the tournament, the stadium will benefit more people around the world.

The top of the stands will be dismantled after the 2022 FIFA World Cup ™ and will be removable just like real hair houses and given to developing countries that need to build Sports facilities, and a glimpse into the qualities of generosity and quality that Qatar is famous for. ** Successes Last October, Al Wakra and Al-Bayt received the Certificate of Excellence category from the Global Sustainability Assessment System (GAS) program administered by the Gulf Organization for Research and Development.

This certificate indicates that the design of the stadiums conformed to the highest standards of sustainability and quality after a specialized team of the said program carried out 4 inspections of construction sites.

The Global Sustainability Assessment System program praised the sustainability standards applied by Al Wakra and Al-Bayt in Al-Khor city, particularly with respect to monitoring and minimizing the negative environmental impacts of construction activities, waste recycling, reuse of building materials and water, and minimizing dust emissions at construction sites. In September 2018 construction work was completed at the stadium of the house, Injahama, where the High Commission announced the start of the installation of the roof of the folding stadium.

In 2017, the House Stadium achieved the highest ranking in the Global Sustainability Assessment System to meet cultural heritage standards.

The Gulf Research and Development Organization awarded the stadium 3/3 according to the Global Sustainability Assessment System for its national heritage culture, the first stadium to achieve this result. Qatari heritage and cultural identity.

قطر تحقق رقماً قياسياً جديداً في ملاعب مونديال 2022

إنجاز تلو الإنجاز.. عنوان مسيرة قطر نحو تنظيم بطولة كأس العالم لكرة القدم 2022، حيث كشفت اللجنة العليا للمشاريع والإرث اليوم عن تحقيق رقماً قياسياً جديداً يتمثل في مد الأرضية العشبية لاستاد البيت المونديالي في الخور في زمن قياسي قدره 6 ساعات و 41 دقيقة و 43 ثانية، لتكون أسرع عملية فرش عشب لملعب كرة قدم في العالم.

وبهذا الرقم الجديد، حطمت اللجنة العليا للمشاريع والإرث رقمين قياسيين سابقين، أولهما؛ الرقم المسجل باسم ملعب خليفة الدولي، أولى ملاعب المونديال التي تم الانتهاء منها، والذي بلغ قدره 13 ساعة ونصف الساعة في 16 أبريل 2017.. وثانيهما؛ الرقم القياسي الذي سجل في استاد الوكرة الذي بلغ 9 ساعات و15 دقيقة.

وتظهر لقطات فيديو ظهر فيها أحد مهندسي المشروع ياسر الملا، لحظة الانتهاء مد الأرضية العشبية وسط فرحة عارمة واحتفال فريق العمل من العمال والمهندسين بهذا الإنجاز العالمي.

ويشكل هذا الإنجاز الجديد نجاحا جديدا لدولة قطر، التي تبرهن يوما بعد يوم على قدرة أبنائها على تحقيق إنجازات غير مسبوقة، وتطويع القدرات التكنولوجية، والإمكانيات البشرية لتكون الوجهة الأولى للرياضة العالمية.

جدير بالذكر أن استاد البيت في الخور “أكبر خيمة عربية في العالم”، يستوعب 60 ألف مشجع، ويستوحي الاستاد الذي تقوم بتنفيذه مؤسسة أسباير زون اسمه من بيت الشعر، الخيمة التي سكنها أهل البادية في قطر.

ووفق اللجنة العلليا للمشاريع والإرث فأنه بعد انتهاء البطولة، سيصل الاستاد بفوائده إلى عدد أكبر من الناس حول العالم، حيث سيتم فك مقاعد الجزء العلوي من المدرجات بعد بطولة كأس العالم لكرة القدم 2022 وتكون قابلة للنقل تماماً مثل بيوت الشعر الحقيقية ومنحها للدول النامية التي تحتاج لبناء المرافق الرياضية، وفي ذلك لمحة عن خصال الكرم والجود التي تشتهر بها قطر.

** نجاحات

في أكتوبر الماضي حصل استادا الوكرة والبيت على شهادة فئة التميز من برنامج نظام تقييم الاستدامة العالمي الذي تديره المنظمة الخليجية للبحث والتطوير. وتشير هذه الشهادة إلى مطابقة تصميم الاستادين لأعلى معايير الاستدامة والجودة بعد إجراء فريق متخصص من البرنامج المذكور 4 عمليات تفتيش على مواقع البناء.

وقد أشاد برنامج نظام تقييم الاستدامة العالمي بمعايير الاستدامة التي يطبقها كل من استادي الوكرة والبيت في مدينة الخور، خاصة فيما يتعلق بمراقبة وتقليل التأثيرات البيئية السلبية الناجمة عن أنشطة البناء، وتدوير المخلفات، وإعادة استخدام مواد البناء والمياه، وتقليل انبعاث الأتربة في مواقع البناء.

وفي سبتمبر 2018 حققت أعمال البناء في استاد البيت، إنجازاًهاماً، حيث أعلنت اللجنة العليا عن بدء أعمال تركيب سقف الاستاد القابل للطي.

كما حقق استاد البيت خلال 2017 أعلى مرتبة في نظام تقييم الاستدامة العالمي لاستيفائه معايير الارث الثقافي حيث منحت المنظمة الخليجية للبحوث والتطوير الاستاد معدل 3/3 بحسب نظام تقييم الاستدامة العالمي لما تجسده من ثقافة وارث وطني، وهو أول استاد يحرز هذه النتيجة لمساهمته في الحفاظ على الإرث القطري والهوية الثقافية.

Qatar sets new record for World Cup 2022

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X