👮‍♂️ Government

QRCS launches third phase of mega development programme in Somalia

«الهلال القطري» يطلق ثالث مراحل برنامج التنمية المتكاملة في الصومال

Doha: Qatar Red Crescent Society (QRCS) has launched the third phase of its integrated rural development program (IRDP) in three regions of Somalia.

The purpose of the program is to help the farmers and returnees to restore their livelihoods, by providing agricultural materials for the coming rainy season, as well as facilitating access to welfare services, by rehabilitating the agricultural, water, and education infrastructure.

The program covers the rural regions of Banaadir, Lower Shebelle, and Middle Shebelle, which suffer fragile economies, lack of services, and inadequate infrastructure.

After five years of intermittent rains, the drought weighed heavily on the traditional lifestyles of farmers and shepherds. What is more, the prolonged armed conflict undermined the living standards, production assets, and infrastructure, driving more than 400,000 people to city outskirts and camps.

In cooperation with partners and local community leaders, QRCS distributed agricultural input to 3,000 farmer families, such as seeds and hand tools. Other activities included land preparation, canal rehabilitation, subdivision.

Also, the farmers were trained in how to use ploughs, produce their own tools, and select and store seeds for the next season.

Over the course of the program, the staff performed assessment and follow-up to ensure the optimised use of agricultural input. By the end of the harvest season, each farm had produced 2-3 tonnes of crops.

This amount is big enough for the family consumption over the year, with surplus that could be sold to purchase other needs like clothing.

Many farmers utilised the provisions very well, so they could meet the targets. To ensure food security, the families sell their own production and buy the kinds of cereals they do not have. This builds up the household cereal stocks by 40 percent.

أطلق الهلال الأحمر القطرى المرحلة الثالثة من برنامج التنمية المتكاملة في 3 أقاليم صومالية، بهدف استعادة سبل عيش المزارعين المستقرين والعائدين من النزوح، من خلال توفير الأدوات الزراعية لدعم الأنشطة الزراعية في موسم الأمطار المقبل، وتعمير البنى التحتية للزراعة والمياه والتعليم، من أجل تسهيل الوصول للخدمات الاجتماعية.

تتركز أنشطة البرنامج في أقاليم بنادر وشبيلي السفلى وشبيلي الوسطى جنوبي الصومال، وهي أقاليم زراعية تعاني من هشاشة الاقتصاد ونقص الخدمات والبنية التحتية، بالإضافة إلى تعرضها للجفاف طوال 5 مواسم متتالية من الأمطار المتقطعة، مما أثر على المزارعين والرعاة التقليديين ونمط المعيشة البدائي في المناطق الريفية. ومما زاد الأمر سوءاً تواصل النزاعات المسلحة لسنوات طويلة تسببت في تدمير ملحوظ لمقومات المعيشة والأصول الإنتاجية والبنية التحتية الريفية، علاوة على نزوح أكثر من 400,000 نسمة إلى أطراف المدن والمخيمات.

وبالتعاون مع الجهات الشريكة والمجتمعات المحلية المستفيدة، قام الهلال الأحمر القطري بتوزيع مدخلات الإنتاج الزراعي على 3000 أسرة تعمل بالزراعة، وشملت هذه المواد البذور والأدوات الزراعية وتحضير الحقول، فضلاً عن تأهيل البنية التحتية الزراعية، مثل قنوات الري وبوابات تنظيم ري المزارع. وبالتوازي مع ذلك، يتم تدريب المزارعين على الحزم الزراعية، مثل استخدام المحراث وتخطيط المزارع، وإنتاج الأدوات الزراعية التي يحتاجونها، وكيفية اختيار البذور وتخزينها للموسم الزراعي المقبل.

وعلى مدار مدة البرنامج، يقوم فريق العمل بأنشطة المتابعة والتقييم وجمع المعلومات، للتأكد من حسن استغلال المزارعين لمدخلات الإنتاج الزراعي المقدمة. فعند حصر الإنتاج عقب موسم الحصاد، بلغ حجم الإنتاج 2-3 أطنان من الغلال لكل مزرعة، وهي كمية تكفي لاستهلاك الأسرة طوال العام، مع وجود فائض يمكنها بيعه للوفاء بالاحتياجات الأسرية الأخرى كالكساء.

كذلك تبين استيعاب عدد كبير من المزارعين للحزمة التقنية الممنوحة لهم، مما ساعدهم على تحقيق النتائج المستهدفة. وأدى ارتفاع سعر الحبوب المنتجة بواسطة المزارعين إلى تعزيز الأمن الغذائي للأسر، من خلال شراء أنواع الحبوب الأخرى لتعويض الكميات المباعة، مما يضيف حوالي 40 % من الحبوب إلى المخزونات المنزلية.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X