👮‍♂️ Government

QRCS, Bangladesh counterpart ink pact for Rohingya refugees’ project

توقيع اتفاقية تعاون بين الهلال الأحمر القطري ونظيره البنجلاديشي

Qatar Red Crescent Society (QRCS) has signed a memorandum of understanding (MoU) with Bangladesh Red Crescent Society (BDRCS) to work together on a project for Rohingya refugees.

Under the new agreement, QRCS will develop and operate BDRCS’s primary healthcare complex in the refugee camp area, which serves up to 250 patients per day.

The agreement was signed by Ali bin Hassan al-Hammadi, QRCS secretary-general, and Md Feroz Salah Uddin, BDRCS secretary-general.

The signing ceremony was attended by BDRCS chairman Hafiz Ahmed Mazumdar and vice-chairman Mohamed Habibe Millat, along with Dr Faouzi Oussedik, head of QRCS International Relations, and staff of QRCS’ representation mission in Bangladesh.

Other attendees included Md Mohamed Abul-Kalam, Refugee Relief and Repatriation commissioner of Bangladesh, as well as representatives of foreign National Societies that has operations in Bangladesh, the International Federation of the Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC), and the International Committee of the Red Cross (ICRC).

In his remarks, al-Hammadi highlighted the strong relations between QRCS and BDRCS, which have fruitful co-operation in humanitarian services. He thanked BDRCS for facilitating the work of QRCS’ representation mission there.

Mazumdar appreciated QRCS’ efforts and constant support, playing a significant role in helping the Rohingya refugees and host community. He hopes that this co-operation would continue in the best interest of the needy and vulnerable.

Qatar’s ambassador to Bangladesh Ahmed Mohamed al-Dehaimi hosted a gala dinner for the delegation of QRCS and Kuwait Red Crescent Society, which featured diplomats and ambassadors from Kuwait, Iraq, Morocco, Oman, Libya, France and the United Nations.

BDRCS was represented by its chairman, vice-chairman (who are MPs as well), secretary-general and deputy secretary-general. The list of guests included the head of IFRC’s office in Bangladesh, head of ICRC’s office in Bangladesh and head of Qatar Charity’s office in Bangladesh.

During the event, al-Hammadi presented an honorary shield to al-Dehaimi for receiving the delegation and providing all the needed facilities.

وقع الهلال الأحمر القطري مؤخراً مذكرة تفاهم ثنائية مع نظيره البنغلاديشي، للتعاون سوياً في تنفيذ مشروع تطوير وتشغيل مجمع الرعاية الصحية الأولية التابع للهلال الأحمر البنغلاديشي في منطقة مخيمات اللاجئين الروهينغيا، والذي يقدم خدماته لنحو 250 مريضاً يومياً.

وقع الاتفاقية كلُّ من سعادة السفير علي بن حسن الحمادي، الأمين العام للهلال الأحمر القطري، وسعادة السيد فيروز صلاح الدين الأمين العام للهلال الأحمر البنغلاديشي، بحضور سعادة السيد حافظ أحمد رئيس مجلس إدارة الهلال الأحمر البنغلاديشي، ونائبه الدكتور محمد ميلات، والدكتور فوزي أوصديق رئيس العلاقات الدولية والقانون الدولي الإنساني بالهلال الأحمر القطري، ورئيس وموظفي بعثة الهلال الأحمر القطري في بنغلاديش.

كذلك حضر مراسم توقيع الاتفاقية سعادة السيد محمد أبو الكلام رئيس مفوضية إغاثة وإعادة توطين اللاجئين البنغلاديشية، وممثلون للجمعيات الوطنية الأجنبية العاملة في بنغلاديش، والاتحاد الدولي لجمعيات الصليب الأحمر والهلال الأحمر، واللجنة الدولية للصليب الأحمر.

وعلى هامش التوقيع، ألقى السيد علي الحمادي كلمة ركز خلالها على متانة العلاقة بين الهلالين القطري والبنغلاديشي، والتعاون المثمر بينهما في مجال الخدمات الإنسانية، وخاصةً للاجئين الروهينغيا والمجتمع المضيف، كما أعرب عن شكره للهلال الأحمر البنغلاديشي على كافة التسهيلات التي يقدمها لعمل بعثة الهلال الأحمر القطري هناك.

ومن جانبه، توجه السيد حافظ أحمد بالشكر للهلال الأحمر القطري على جهوده ودعمه المتواصل للهلال الأحمر البنغلاديشي، وكذلك دوره الملحوظ في تقديم المساعدات الإغاثية العاجلة لصالح اللاجئين الروهينغيا والمجتمع المحلي، متمنياً استمرار هذا التعاون في المستقبل بما يخدم المحتاجين والضعفاء في مناطق العمل الإنساني المشترك.

دعوة سفير قطر

على هامش الزيارة، وجه سعادة السيد أحمد بن محمد الدهيمي سفير دولة قطر لدى بنغلاديش الدعوة للوفد المشترك من الهلال الأحمر القطري والهلال الأحمر الكويتي على حفل عشاء رسمي ضم أيضاً مجموعة من السفراء وممثلي البعثات الدبلوماسية لكلٍّ من الكويت والعراق والمغرب وعمان وليبيا وفرنسا، بالإضافة إلى السيدة ميا سيبو المنسقة المقيمة للأمم المتحدة في بنغلاديش، وممثلي الهيئات الأممية في بنغلاديش مثل المفوضية السامية للأمم المتحدة لشؤون اللاجئين، ومنظمة الأمم المتحدة للطفولة (اليونيسيف)، وبرنامج الأغذية العالمي.

ومن الهلال الأحمر البنغلاديشي حضر رئيس مجلس الإدارة ونائبه (وهما عضوان في البرلمان أيضاً)، والأمين العام ونائبه. وحضر أيضاً رئيس مكتب الاتحاد الدولي لجمعيات الصليب الأحمر والهلال الأحمر في بنغلاديش، ورئيس مكتب اللجنة الدولية للصليب الأحمر في بنغلاديش، ومدير مكتب قطر الخيرية في بنغلاديش.

وخلال اللقاء، شاهد الحاضرون عرضاً تقديمياً لأبرز الأعمال التي تباشرها بعثة الهلال الأحمر القطري في بنغلاديش، بالإضافة إلى فيديو مصور عن الأنشطة التي قام بها وفد الهلال الأحمر الكويتي خلال زيارته إلى بنغلاديش. وحرص السيد علي الحمادي على تقديم درع تذكاري تكريماً لسعادة السفير أحمد الدهيمي على اهتمامه الكبير بإنجاح مهمة الوفد ومتابعته الشخصية لجميع الأنشطة الإنسانية التي تقوم بها بعثة الهلال الأحمر القطري في بنغلاديش.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X