👮‍♂️ Government

QRCS and KRCS delegation hand shelters to Rohingya refugees in Bangladesh

«الهلال القطري» يسلم وحدات إيواء للاجئين الروهينجا في بنجلاديش

A joint high-profile delegation from Qatar Red Crescent Society (QRCS) and Kuwait Red Crescent Society (KRCS) has visited Bangladesh to review humanitarian operations for the Rohingya refugees and hand over newly built shelters to refugee camp inhabitants.

QRCS was represented by Ali bin Hassan Al-Hammadi, Secretary-General, and Dr. Faouzi Oussedik, Head of International Relations.

KRCS’s delegation was headed by the organization’s President, Dr. Hilal Mussaed Al-Sayer.

First, the delegation went to Camp No. 14 to hand the new shelters over to some Rohingya families. The handover ceremony was attended by Adel Mohammed A.H. Hayat, Ambassador of Kuwait to Bangladesh; Md. Feroz Salah Uddin, Secretary-General of Bangladesh Red Crescent Society (BDRCS); and staff of BDRCS and QRCS’s representation mission in Bangladesh.

The three partners commended the tripartite humanitarian cooperation in the best interest of the Rohingya refugees, which culminated in this first-of-its-kind project.

Following the handover of the first batch of shelters, the delegation took a tour in the Friendship Village and talked to the beneficiaries about their impression and needs.

The first phase of the project involved building 55 shelters and four public latrines; installing six solar lampposts; carrying out site development, shelter supports, and passageway clearing; and distributing nonfood items (NFIs) including cooking fuel, kitchenware, solar lamps, rugs, umbrellas, and seeds.

After that, QRCS’s delegation headed for the BDRCS primary health care complex, where they spent some time communicating with the patients and doctors. Then, they visited QRCS’s primary health care center at Camp No. 19, which is funded by Qatar’s Ministry of Awqaf and Islamic Affairs.

The visit concluded with a quick tour at QRCS’s clinic at Camp No. 4. Funded by Qatar Fund for Development (QFFD), the clinic serves both the Rohingya refugees and the host community.

قام وفد مشترك رفيع المستوى من الهلال الأحمر القطري والهلال الأحمر الكويتي، بزيارة رسمية إلى بنجلاديش، بهدف تفقد الأعمال الإنسانية الجارية هناك لصالح اللاجئين الروهينجا، وتسليم عدد من وحدات الإيواء الجديدة لسكان المخيمات.

مثل الهلال الأحمر القطري في هذه الزيارة سعادة السفير علي بن حسن الحمادي الأمين العام، والدكتور فوزي أوصديق رئيس العلاقات الدولية والقانون الدولي الإنساني، فيما ترأس وفد الهلال الأحمر الكويتي سعادة الدكتور هلال مساعد الساير رئيس مجلس الإدارة.

واستهل الوفد المشترك مهمته بزيارة المخيم رقم 14 لتسليم عدد من وحدات الإيواء التي تم تنفيذها لصالح سكان المخيم، وذلك بحضور سعادة السيد عادل محمد حيات سفير الكويت لدى بنجلاديش، وسعادة السيد فيروز صلاح الدين الأمين العام للهلال الأحمر البنجلاديشي، وعدد كبير من المديرين والموظفين، بالإضافة إلى طاقم العمل ببعثة الهلال الأحمر القطري هناك.

وقد أشاد الشركاء من جمعيات الهلال الأحمر القطري والكويتي والبنجلاديشي بالتعاون المشترك بين الجمعيات الثلاث لخدمة الإنسانية، وتحديداً اللاجئين الروهيجا، وهو ما أثمر تنفيذ هذا المشروع المشترك الأول من نوعه بين الأطراف الثلاثة. وبعد إطلاق المشروع -الذي يحمل اسم «قرية الصداقة»- تم تسليم الدفعة الأولى من وحدات الإيواء للمستفيدين، ثم قامت الوفود بجولة تفقدية داخل المخيم والحديث مع المستفيدين والاستماع لانطباعهم عن المشروع واحتياجاتهم.

وتشمل المرحلة الأولى من المشروع إنشاء 55 وحدة إيواء، و4 مراحيض عامة، وتركيب 6 أعمدة إنارة تعمل بالطاقة الشمسية، والقيام بأعمال تطوير الموقع، ودعم الملاجئ، وإنشاء الممرات، وتوزيع سلات مواد غير غذائية، مثل وقود الطهي البيئي، وأواني المطبخ، ومصابيح الطاقة الشمسية، والحصر الأرضية، والمظلات اليدوية، والبذور الزراعية.

وعقب ذلك، توجه وفد الهلال الأحمر القطري إلى مجمع الرعاية الصحية الأولية التابع للهلال الأحمر البنجلاديشي، وقام بجولة داخل أقسامه للاطلاع على سير العمل به، واللقاء مع بعض المرضى من اللاجئين الروهينجا. بعدها توجه الوفد إلى المخيم رقم 19 لزيارة مركز الرعاية الصحية الأولية التابع للهلال الأحمر القطري والممول من وزارة الأوقاف والشؤون الإسلامية، حيث تفقد المركز وأقسامه، والتقى مع طبيب المركز والعاملين به، واستمع إلى شرح وافٍ عن سير العمل به خلال المدة الماضية.

وأخيراً، اختتم الوفد جولته بزيارة سريعة إلى العيادة الصحية التابعة للهلال الأحمر القطري في مخيم رقم 4، والتي تعمل بدعم من صندوق قطر للتنمية، بهدف تقديم خدمات الرعاية الصحية الأولية للاجئين الروهينجا بالمخيمات والسكان المحليين من المجتمع المضيف.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X