😎 LifeStyle

QNL to celebrate achievements of women this month

المكتبة الوطنية تحتفي بإنجازات المرأة القطرية

Doha: The public is invited to take part in a variety of activities at Qatar National Library in March to recognise and celebrate women’s role in society and their remarkable achievements throughout history.

On March 7, a full day of events, including lectures, artists’ talks and video streaming of contemporary practitioners, will explore women’s historic role and enduring influence on Islamic art. Leading artists from around the world, including Dr Veeda Ahmed, a famous painter, will deliver lectures on a variety of topics. Dr Ahmed studied the influence of Persian and Mughal drawing and painting on the contemporary art practice in India and Pakistan at the University of Oxford.

On the occasion of International Women’s Day on March 8, visitors will have the chance to hear the success stories of notable Qatari women and learn about their pioneering role in Qatari society in a panel discussion.

The panellists will include Rasha Al Sulaiti, initiator of the first Arabic audiobook project in Qatar; Shaza Ali, Production Manager of Purplebox, an e-shopping platform; Hissa Hamed, a pioneer in the volunteering field; Elham Al Ansari, volunteer activist and fashion designer and Nouf Al Marri, founder of Kashta restaurant and Chef Nouf Company for restaurant management. Dr Latifa Al Darwish, Chief Executive Officer of project management company Itlaq, will moderate the discussion.

On March 13, the Library will host a concert featuring the works of Dana Al Fardan, a Qatari composer, songwriter and symphonic artist. Al Fardan’s work has gained international recognition, and she was recently named the official composer for Qatar Airways.

“Women continue to play an important role in Qatari society, and they have always had a positive impact on everyone around them. Our events throughout March highlight women’s contributions to our community and their achievements throughout our history,” said Hind Al Khulaifi, Acting Director of Research and Learning Services. “We encourage everyone to visit us in celebrating the success of Qatari women in advancing our society.”

Sustainable gardening and its long-term benefits to the community is the focus of the workshop “Ladies, Go Beyond Organic: Let’s Talk about Sustainable Gardening,” on March 16. On March 21, in celebration of Mother’s Day, children are invited to join their mothers at a storytime activity at the Children’s Library. Children will also have the opportunity to craft special Mother’s Day gifts.

Turning the focus to self-empowerment for women, sound therapist Natalie Kelly will lead a special guided sound meditation workshop on March 26. The workshop will be an opportunity for women of all backgrounds to learn about their inner strength and energy.

تحتفي فعاليات مكتبة قطر الوطنية خلال شهر مارس بالمرأة القطرية والعربية، وتسلّط الضوء على دورها في المجتمع وإنجازاتها عبر العصور.

في 7 مارس، وعبر سلسلة من الفعاليات التي تستمر طوال النهار، سوف تسلّط المكتبة الضوء على القدرات الإبداعية والخلاقة للمرأة في مجالات الفن الإسلامي، وتحديداً إبداعها في مجال نسخ الكتب وإنتاجها، مثل فن الخط العربي والزخرفة ورسم المنمنمات، وذلك عبر عرض مقاطع فيديو لممارسين معاصرين لهذه الفنون، وعدة محاضرات لفنانين بارزين من جميع أنحاء العالم.

وفي 8 مارس، الذي يوافق اليوم العالمي للمرأة، تنظم المكتبة ندوة تتيح لجمهور المكتبة الاطلاع على إنجازات المرأة القطرية والتعرف على قصص نجاحها ودورها البارز في المجتمع؛ حيث تستضيف الندوة، وعنوانها «ملهمات نحو القمة: ندوة عن دور المرأة في تنمية المجتمع القطري»، عدداً من السيدات القطريات اللاتي تركن بصمة بارزة في المجتمع القطري، وهنّ: (رشا السليطي التي أنشأت أول مشروع قطري للكتاب المسموع باللغة العربية، وشذى علي مديرة الإنتاج في منصة للتسوق الإلكتروني «Purplebox»، وحصة حامد المرواني الرائدة في المجال التطوعي التي فازت بجائزة المتطوع المتميز على مستوى الوطن العربي، وإلهام الأنصاري الناشطة المتطوعة ومصممة الأزياء، ونوف المري التي أسست مطعم «كشتة» وشركة «الشيف نوف» لإدارة المطاعم)، وتدير الندوة الدكتورة لطيفة الدرويش، الرئيس التنفيذي لشركة «إطلاق لإدارة المشروعات» ومؤلفة «دليل عمل المرأة القطرية».

وفي 13 مارس، سوف تُعزف «أوركسترا قطر الفلهارمونية» في المكتبة باقة متنوعة من ألحان دانة الفردان، وهي ملحنة قطرية ومؤلفة أغانٍ وفنانة سيمفونية شهيرة، منها الألحان التي كتبتها لكل من المكتبة وهيئة متاحف قطر وشركة الخطوط الجوية القطرية.

وفي 21 مارس، سيكون جمهور المكتبة على موعد ثانٍ مع «أوركسترا قطر الفلهارمونية» في حفلتها الشهرية؛ حيث تعزف الموسيقى التصويرية لأشهر الأفلام السينمائية. من جهتها قالت هند الخليفي، القائم بأعمال مدير شؤون البحوث وخدمات التعلم: «للمرأة دور بالغ الأهمية في المجتمع القطري، ولطالما كان لها أثر إيجابي على جميع المحيطين بها، مشيرة إلى أن فعاليات في شهر مارس تؤكد على أهمية إسهامات المرأة وتبرز إنجازاتها في مختلف العصور.

وستقام في 16 مارس ورشة بعنوان «ما بعد الزراعة العضوية: للتعرف على البستنة المستدامة»، وهي موجهة للسيدات اللاتي يرغبن في التعرف على مبادئ البستنة وأساليبها المتبعة لتحقيق هدف الاستدامة.

وفي 21 مارس واحتفالاً بيوم الأم، ترحب المكتبة بالأطفال والأمهات للاستمتاع معاً بقراءة القصص، كما توجد أنشطة تفاعلية للأطفال للتعبير من خلالها عن حبهم لأمهاتهم وإعداد هدية ثم تقديمها لهن.

كما يعقد منتدى الكتاب العلمي ندوته الشهرية في 24 مارس بعنوان «العواصف الرملية من المريخ وتيتان إلى قطر»، حول الظواهر المناخية الفريدة، مثل العواصف الرملية ونشأتها وتطورها وكيف تساهم في تشكيل ملامح البيئة في قطر وتضاريسها الجغرافية.

وتقدّم اختصاصية التأمل الصوتي «ناتالي كيلي» في 26 مارس ورشة خاصة بعنوان «التأمل الصوتي الإرشادي للسيدات»، تتيح للنساء من مختلف الخلفيات الفرصة للتعرف على قدراتهن الذاتية وطاقاتهن الكامنة.

وفي 31 مارس، يقدّم فريق الحفظ والصيانة في المكتبة محاضرة بعنوان «تحديد وتصنيف الورق الذي صُنعت منه المخطوطات الإسلامية: الأسباب والوسائل»، وتقدم هذه المحاضرة معلومات أساسية حول طُرق حفظ المخطوطات الإسلامية، وكيفية تحديد الورق الذي صنعت منه للتعامل الأمثل معها.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X