💉 Health

Tdap vaccination drive aims at 8,000 students

تطعيم 8 آلاف طالب في الصف العاشر ضد التيتانوس والدفتيريا والسعال الديكي

Doha: The Ministry of Public Health (MoPH) expects approximately 8,000 students to get vaccinated next month against tetanus, diphtheria and pertussis (Tdap).

The annual vaccination campaign kicked off in January and will continue until March. It will include students from both private and public schools.

The three common bacterial infections (Diphtheria, Pertussis, Tetanus) has been eliminated in Qatar since seven years due to the effective national vaccination programme implemented in the country, said Sheikh Dr Mohamed Al Thani, Director of Public Health MoPH.

“We didn’t report any endemic of the diseases in Qatar recently. We started the vaccination campaign in 2011 and since then we have zero number of cases recorded in Qatar. This means the vaccine has helped to lower the risk of the diseases,” he told The Peninsula, speaking on the sidelines of a workshop held yesterday for healthcare professionals, including nurses from schools and Primary Health Centres, on details of the vaccination drive.

However, two cases of Diphtheria were reported in 2017 and two Pertussis cases in 2016, among those who were not vaccinated against the diseases and come from abroad.

The campaign is being done in cooperation with the Ministry of Education and Higher Education, and with the Primary Healthcare Corporation.

Dr Soha Al Bayat, Head of Vaccination Unit, Health Protection and Communicable Disease Control Department at the MoPH, said that vaccination is the best proven measure to protect children and adults from infectious and communicable diseases. “We are having this annual campaign because every vaccine has its time-bound efficacy. When a child reaches adolescent age the immune level induced by the vaccine given at childhood becomes weak,” she said.

During the vaccination campaign, doctors and nurses from the MoPH and PHCC will visit schools to vaccinate students. However, children will be vaccinated only if parents give their consent. “If parents reject we won’t vaccinate the child. The more parents will cooperate, the more we will be able to protect children, ” she said.

As per international data, about 40 percent of cases of pertussis are among adolescents between the age of 11 and 18 years. The Tdap vaccine is a recommendation by the World Health Organisation to preventing the disease. The Tdap vaccine covering tetanus, diphtheria and pertussis provides at least ten years protection from the diseases.

The dose that will be administered to the students is considered one of the routine adolescence vaccinations and is part of the routine vaccination schedule in the country.

By Fazeena Saleem | The Peninsula

تنطلق يوم 17 فبراير المقبل حملة التطعيم السنوية لتطعيم طلبة الصف العاشر في المدارس الحكومية ضد الأمراض الثلاثية التيتانوس والدفتيريا والسعال الديكي وذلك بالتعاون مع وزارة التعليم والتعليم العالي ومؤسسة الرعاية الصحية الأولية.

وكانت المرحلة الأولى من الحملة، التي تنفذها وزارة الصحة العامة قد بدأت يوم 13 يناير الحالي، في المدارس الخاصة ومدارس الجاليات وتستمر حتى 24 فبراير المقبل، في حين تستمر الحملة في المدارس الحكومية حتى 26 فبراير.. وتستهدف الحملة هذا العام أكثر من 8 آلاف طالب وطالبة في الصف العاشر وذلك في المدارس الخاصة والحكومية.

ونظمت وزارة الصحة العامة اليوم، ورشة عمل بهذا الخصوص تحدث فيها الدكتور الشيخ محمد بن حمد آل ثاني مدير إدارة الصحة العامة بوزارة الصحة عن أهمية هذا التطعيم الذي يأتي للسنة الثامنة على التوالي في زيادة المناعة التحصينية للطلبة والذي يعتبر جرعة تنشيطية للجرعة السابقة التي حصل عليها هؤلاء الطلاب في مراحل سابقة من العمر.

وأشار إلى أن التركيز على تطعيم طلبة الصف العاشر يهدف إلى توفير الحماية والمناعة اللازمتين للطلاب حتى انتهاء الدراسة، حيث إن الطالب خلال الفترة الدراسية يكون قد حصل على جرعتين الأولى في المراحل الأولى من الدراسة والثانية عند وصوله للصف العاشر.

وأكد أن التطعيمات المقدمة للطلبة آمنة وفعالة ولذلك يتم تشجيع أولياء أمور الطلبة على تحفيز أبنائهم لأخذ التطعيم لما له من فوائد عديدة على صحتهم وبما يقيهم الإصابة بالأمراض التي يشملها التطعيم.

وتهدف الحملة السنوية إلى تعزيز مناعة الطلاب والطالبات، خاصة وأن منظمة الصحة العالمية توصي بضرورة أخذ هذا اللقاح ضد الأمراض الثلاثة كل 10 سنوات كجرعة منشطة وذلك نظرا لخطورة هذه الأمراض والتي قد تتسبب بالوفاة أو العجز الكلي للمصاب.

وقالت الدكتورة سهى البيات رئيسة قسم التحصين بوزارة الصحة العامة إن حملة التطعيم ضد الدفتيريا والتيتانوس والسعال الديكي تستهدف هذا العام أكثر من 8 آلاف طالب وطالبة في الصف العاشر وذلك في المدارس الخاصة والحكومية.

ونوهت بوجود فرق من وزارة الصحة العامة تقدم التطعيم في المدارس الخاصة، في حين ستوفر فرق طبية أخرى من مؤسسة الرعاية الصحية الأولية خدمة تطعيم الطلبة في المدارس الحكومية.

يشار إلى أن ورشة العمل التي انعقدت اليوم استهدفت تعريف ممرضي المدارس الحكومية بأهمية الحملة ومناقشة المحاور العلمية والتدريبية الخاصة بها وأهدافها وسبل ضمان نجاحها.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X