👮‍♂️ Government

Qatar Charity hands over 88 social housing units in Tunisia

قطر الخيرية تسلم 88 مسكنا في تونس

Doha: Qatar Charity (QC) has handed over 88 social housing units to low-income families in many areas of the Republic of Tunisia, which was implemented with funding from the Qatar Fund For Development (QFFD), with the aim of enabling beneficiaries to live in adequate housing that helps improve their living conditions.

The handover ceremony was attended by several officials of Qatar Charity, directors of regional councils and many guests.

The handover of these housing units come within the framework of a plan that includes the provision of 200 social housing units. Other social housing units will soon be handed over in different governorates of the country.

Also, these social housing units were handed over within the framework of the partnership between the Ministry of Equipment, Housing and Territorial Development, the Regional Council of the Sidi Bouzid Governorate and Qatar Charity.

Some 48 social housing units were distributed to beneficiaries in the Sidi Bouzid Governorate to support the social housing plan in the governorate. The cost of these housing units amounted to QR3m.

The social housing includes 24 residential units in Sidi Ali Ben Aoun and 24 residential units in Meknassy.

These housing units were delivered to beneficiaries in the presence of Anis Daifallah, Governor of Sidi Bouzid, and Faisal Rashid Al Fehaida, assistant to CEO in the Operations and International Cooperation Sector at Qatar Charity.

Some 40 social housing units, which were built by Qatar Charity in the Tunisian city of Kasserine, were handed over to the Ministry of Equipment, Housing and Territorial Development and the Regional Council of the Kasserine Governorate

Each 57-square-meter residential unit consists of a living room, two bedrooms, a kitchen, and a bathroom with the outer lobby surrounded by a wall

Faisal Rashid Al Fehaida, assistant to CEO in the Operations and International Cooperation Sector at Qatar Charity, expressed his thanks and appreciation to the concerned Tunisian authorities for the good coordination regarding the implementation of this project and other projects carried out by Qatar Charity in Tunisia.

He also pointed out that other social housing units will be delivered in different governments of the Republic of Tunisia. For his part, Anis Daifallah, governor of Sidi Bouzid, said that this project was the result of cooperation between the Republic of Tunisia and the State of Qatar and came in support of the government’s efforts to provide social housing in the region.

He also stressed the determination of the central and local authorities to continue efforts in this regard within the Tunisian government’s plan to develop social housing.

The Governor applauded the efforts made by the State of Qatar and Qatar Charity to provide social housing, underlining the Tunisian authorities’ keenness to provide all the necessary facilities for the success of this project and other development projects in the Sidi Bouzid Governorate.

Faisal Rashid Al Fehaida, assistant to CEO in the Operations and International Cooperation Sector at Qatar Charity, met with Dr. Nizaruddin Salmi, Minister of Equipment, Housing and Territorial Development, Shazli Boualak, Governor of the Tunis Governorate, and Ahmed Samawi, Governor of the Manouba Governorate.

قامت جمعية قطر الخيرية بتسليم 88 مسكنا اجتماعيا للأسر ذات الدخل المحدود في عدد من المناطق في الجمهورية التونسية، تم تنفيذها بتمويل من صندوق قطر للتنمية، بهدف تمكين عدد من الأسر المعوزة من سكن لائق يحسن ظروفهم المعيشية.

ويأتي تسليم هذه المساكن ضمن خطة تشمل توفير 200 مسكن اجتماعي، فيما سيتم قريبا تسليم دفعات أخرى من المساكن الاجتماعية في ولايات أخرى.

وفي إطار الشراكة بين وزارة التجهيز والإسكان والتهيئة الترابية مع المجلس الجهوي لولاية سيدي بوزيد وجمعية قطر الخيرية، تم توزيع 48 مسكنا اجتماعيا للمستفيدين في ولاية سيدي بوزيد لدعم خطة السكن الاجتماعي بالولاية، وبتكلفة تقدر بأكثر من 3 ملايين ريال.

وتضم المساكن 24 مسكنا في معتمدية سيدي علي بن عون و24 مسكنا في معتمدية المكناسي، وذلك بحضور كل من السيد فيصل الفهيدة مساعد الرئيس التنفيذي لقطاع العمليات والشراكات الدولية في قطر الخيرية والسيد أنيس ضيف الله والي ولاية سيدي بوزيد.

وفي نفس السياق، تم تسليم 40 مسكنا اجتماعيا تم بناؤها من خلال قطر الخيرية في ولاية القصرين بتونس إلى وزارة التجهيز والمجلس الجهوي لولاية القصرين.

ووجه السيد فيصل راشد الفهيدة شكره وتقديره للجهات التونسية المعنية على حسن التنسيق في تنفيذ هذا المشروع وغيره من المشاريع التي تنفذها في تونس، مشيرا إلى أن هناك دفعات أخرى من المساكن الاجتماعية سيتم تسليمها في ولايات أخرى من الجمهورية التونسية أشرفت على تنفيذها قطر الخيرية.

من جهته، صرح السيد أنيس ضيف الله بأن هذا المشروع هو ثمرة تعاون بين الجمهورية التونسية ودولة قطر الشقيقة، ويأتي دعما للجهود الحكومية لتوفير السكن الاجتماعي بالجهة، مشددا على عزم السلطة المركزية والمحلية على مواصلة الجهود في هذا الإطار ضمن مخطط الحكومة التونسية لتطوير السكن الاجتماعي.

وشكر جهود قطر الخيرية في توفير السكن الاجتماعي، مبينا حرص السلطات التونسية على توفير كل الظروف المناسبة لنجاح هذا المشروع وغيره من المشاريع التنموية بولاية سيدي بوزيد.

وكانت قطر الخيرية قد وزعت مؤخرا مساعدات عينية على الأسر محدودة الدخل في ولاية جندوبة وولايات تونس الكبرى والقيروان وقدرت هذه المساعدات بتكلفة مالية قدرها 300 ألف دولار أمريكي استفاد منها ما يزيد عن 1870 أسرة محدودة الدخل وأكثر من 800 تلميذ وتلميذة وذلك لمواجهة موجة البرد التي تمر بها عدد من المناطق.

وقد اشتملت المساعدات على وسائل تدفئة ومؤن غذائية وأغطية وملابس شتوية وحقائب الشتاء لفائدة التلاميذ.

Qatar Charity hands over 88 social housing units in Tunisia

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X