Art

Russian Avant-garde exhibition concludes next week

الفن الروسي له بصمة واضحة في تاريخ الفن العالمي… اختتام معرضه الأسبوع المقبل

Qatar Museums (QM) has invited art and history enthusiasts in the country to visit the “Russian Avant-garde: Pioneers and Direct Descendants” exhibition ahead of its closing date on February 3. Organized in collaboration with the world-renowned State Tretyakov Gallery and hosted at the Fire Station Garage Gallery, the exhibition is a highlight of last year’s Qatar Russia Year of Culture.

Sponsored by Russian oil company Rosneft, the exhibition is curated by the Head of the Contemporary Art Department at the State Tretyakov Gallery Irina Gorlova and showcases 81 masterpieces from some of the most influential and significant figures in Russian art history.

The exhibition traces the connections between the revolutionary pioneers of the early 20th century, including Vladimir Tatlin, Alexander Rodchenko and Mikhail Matyushin, with the creations of the artists of the second avant-garde wave, such as Vyacheslav Koleichuk, Francisco Infante-Arana, Rimma Zanevskaya-Sapgir, and Mikhail Roginsky amongst others.

“Russian artists left a mark on the global narrative of art,” said Reem Al Thani, Director of Exhibitions at Qatar Museums. “These avant-garde pioneers broke new ground and challenged tradition to create radical forms of expression. We were very proud to collaborate with the State Tretyakov Gallery to present audiences in Qatar with an in-depth examination of a key period in Russia’s history. I invite all art and history enthusiasts in Qatar to make use of this opportunity to visit the exhibition ahead of its closing next week.”

The exhibition was part of the rich programme organised for Qatar Russia 2018 Year of Culture. The Year, which was sponsored by Qatar Airways, was planned in collaboration with leading institutions in Qatar and Russia, including the Embassy of Qatar in Moscow, the Embassy of the Russian Federation in Doha, the Ministry of Culture of the Russian Federation, Qatar’s Ministry of Culture and Sport and the State Museum and Exhibition Center (ROSIZO.RU).

دعت متاحف قطر محبي الفنون والتاريخ في قطر لزيارة معرض “الفن الروسي التجريبي.. بين الرواد وحاملي الشعلة” الذي يستضيفه كراج جاليري في “مطافئ: مقر الفنانين” قبيل اختتامه في الثالث من فبراير المقبل.

ويضم المعرض 81 قطعة فنية لعدد من أبرز الشخصيات الروسية وأكثرها تأثيرًا في تاريخ الفن الروسي. ويستكشف المعرض أوجه الشبه بين أعمال روَّاد الفن الروسي في مطلع القرن العشرين من أمثال فلاديمير تاتلين وألكسندر رودشينكو وميخائيل ماتيوشين وأعمال أبناء الجيل الثاني من الفن الطليعي مثل فياتشيسلاف كوليشوك، وفرانسيسكو إنفانتي-أرانا، وريما زانيفسكايا-سافير، وميخائيل روغنسكي وغيرهم من الفنانين.

ويُقام المعرض بالتعاون مع المتحف الوطني الروسي للفنون التشكيلية “تريتياكوف” برعاية شركة روسنفت الروسية للنفط تحت إشراف إيرينا جورلوفا، رئيس قسم الفن المعاصر بمتحف تريتياكوف، وهو من أبرز محطات العام الثقافي الماضي بين قطر وروسيا.

وقالت الشيخة ريم آل ثاني، مديرة قسم المعارض في متاحف قطر: “الفن الروسيّ له بصمة واضحة في تاريخ الفن العالمي، وروّادُه من أبناء الفن الطليعي كان لهم السبق في التمرد على السياقات الفنية المألوفة والتعبير عن فنهم بأساليب مبتكرة، نفتخر بتعاوننا مع متحف تريتياكوف لمنح الجمهور القطري رؤية عميقة عن واحدة من أهم الفترات الرئيسية في تاريخ الفن الروسي، وأدعو جميع محبي الفنون والتاريخ في قطر لاغتنام هذه الفرصة وزيارة المعرض قبيل اختتامه الأسبوع المقبل”.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X