💰 Business

QP completes distribution of first incentive shares to MPHC shareholders

قطر للبترول تعلن إتمام المنح الأول للأسهم التشجيعية المجانية لمساهمي شركة مسيعيد للبتروكيماويات القابضة

Doha: Qatar Petroleum announced that it has completed the distribution of the first tranche of free incentive shares to eligible shareholders of Mesaieed Petrochemical Holding Company (MPHC) who have fulfilled eligibility conditions as at the close of trading in Qatar Stock Exchange on Monday (December 31, 2018).

The distributed shares are equivalent to 50 percent of those allotted to shareholders at the time of the MPHC initial public offering (IPO). It comes in accordance with the mechanisms set forth in the MPHC IPO Prospectus, and in line with Qatar Petroleum’s announcement when the shares of MPHC were issued for subscription in December 2013.

The free shares’ dividends declared for 2018 will be distributed to the registered shareholders on the day of convening the company’s ordinary general assembly meeting, which will approve the dividend distribution.

Qatar Petroleum wishes to remind MPHC’s shareholders that distribution of the second set of free incentive shares will take place on December 31, 2023. The shares will be distributed to eligible shareholders who meet the distribution conditions of keeping 50% of the allotted shares at the time of the IPO and according to the mechanisms set forth in the Company’s IPO Prospectus.

The free incentive shares are ordinary shares that have equal rights with capital shares. This distribution will not add to or change the share capital of the Company as of the distribution has decreased Qatar Petroleum’s shareholding in MPHC by 8.7 percent from 74.2 percent to 65.5 percent.

The distribution of the free incentive shares comes as part of Qatar Petroleum’s commitment to ensure its alignment with the values of Qatar National Vision 2030 and its efforts to strengthen the principles of investment and long-term savings culture for Qatari nationals.

It also comes in support of Qatar Petroleum’s efforts to ensure the participation of Qatari nationals in its successful projects, as well as to support Qatar Stock Exchange which, in turn, reflects on Qatar’s economy.

تعلن قطر للبترول عن إتمام المنح الأول لتوزيع الأسهم التشجيعية المجانية لمساهمي شركة مسيعيد للبتروكيماويات القابضة المؤهلين والذين استوفوا شرط الاستحقاق كما في اغلاق تداول يوم الاثنين الموافق 31 ديسمبر 2018 في بورصة قطر، وذلك بواقع 50% من الأسهم المخصصة لهم عند الاكتتاب. وقد جاء هذا التوزيع وفقا للآليات المنصوص عليها بنشرة الطرح العام للشركة، ولما أعلنت عنه قطر للبترول عند طرح أسهم شركة مسيعيد للبتروكيماويات القابضة للاكتتاب في ديسمبر 2013.

أما بالنسبة للأرباح المستحقة للأسهم التشجيعية المجانية عن عام 2018، فسيتم توزيعها على حملة الأسهم المسجلين في جداول الشركة كما في يوم انعقاد الجمعية العامة العادية للشركة التي ستقرّ توزيع الأرباح.

وترغب قطر للبترول أن تذكّر مساهمي شركة مسيعيد للبتروكيماويات القابضة الكرام بأنه سيتم توزيع الدفعة الثانية من الأسهم التشجيعية المجانية في تاريخ المنح الثاني الموافق 31 ديسمبر 2023. وسيتم توزيع هذه الأسهم للمساهمين المؤهلين والذين استوفوا شرط الاستحقاق، وذلك بواقع 50% من الأسهم المخصصة لهم عند الاكتتاب ووفقا للآليات المنصوص عليه بنشرة الطرح العام للشركة.

يذكر أن الاسهم التشجيعية هي أسهم عادية ومتساوية في الحقوق مع أسهم رأس المال في كافة النواحي، وأن هذا التوزيع لن يترتب عليه أي زيادة أو تغيير في رأس مال الشركة حيث تم تخصيصه من حصة قطر للبترول والتي انخفضت جرّاءه من 74,2% إلى 65,5% أي بواقع 8,7%.

ويأتي هذا المنح في إطار حرص قطر للبترول على ضمان التوافق مع مبادئ رؤية قطر الوطنية 2030 من خلال تدعيم أسس ثقافة الاستثمار والادخار طويل الاجل وتعميقها لدى المواطنين القطريين. كما يأتي تأكيدا لجهود قطر للبترول في ضمان مشاركة المواطنين القطريين في المشروعات الناجحة لها، وفي تدعيم السوق المالي القطري والذي ينعكس بدوره على الاقتصاد القطري.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X