💰 Business

Masraf Al Rayan’s net profit grows to QR2.13bn

٢١٣٠ مليون ريال أرباح «الريان» ٢٠١٨

DOHA: Masraf Al Rayan delivered a net profit of QR2.13bn for the full-year 2018, up 5.04 percent over the same period last year. The Board of Directors, at a meeting held yesterday, recommended a cash dividend distribution of QR 2 per share, representing 20 percent of the paid-up capital. The recommendation is subject to the approval of the shareholders, in a General Assembly Meeting which is scheduled to be held on 25th February 2019, after obtaining the approval from Qatar Central Bank.

Announcing the financial results, Dr Hussain Al Abdulla, the Chairman and Managing Director of Masraf Al Rayan, said: “The results achieved are considered satisfactory in light of the current situation in the region and the recent declines in energy prices, especially as these results represent growth of Masraf Al Rayan on more than one level, which the Board of Directors, in collaboration with the Executive Management and employees of the Bank, seeks to achieve year after year. The growth is moreover in line with the overall growth achieved by the State of Qatar, thanks to the policies set by the Qatari leadership.

Dr Al Abdulla expressed his satisfaction with the figures highlighted by the financial indicators, which placed Masraf Al Rayan among the leading banks in the State of Qatar, especially in terms of operational efficiency and the low ratio of non-performing financing. This was reflected in the profitability and earning per share which maintained its stability throughout the year.

Adel Mustafawi, Group Chief Executive Officer, said the results achieved were decent, with the increase in net profit. Masraf Al Rayan’s operating income increased by 12.15 percent over the same period last year.

The bank’s total assets reached QR97.29bn compared to QR102.9bn as of 31 December 2017. Financing activities reached QR72.16bn from QR72.09bn, up 0.1 percent from a year ago. Investments reached QR19.53bn compared to QR23.9bn in 2017. Customers’ deposits touched QR61.56bn. Shareholders’ equity before distribution is at QR13.27bn, up 0.7 percent.

Masraf Al Rayan’s return on average assets continues to be one of the highest in the market at 2.13 percent. Return on average shareholders’ equity of the bank, before distribution, is 16.10 percent. Earnings per share for the year reached QR2.841, compared to QR 2.704 for 2017. Book value per share, before distribution, is at QR 17.70, compared to QR 17.59 on 31 December 2017. Capital adequacy ratio reached 19.23 percent from 19.32 percent.

The bank’s operational efficiency ratio (cost to income ratio) is at 24.06 percent and continues to be one of the best in the region. Non-performing Financing (NPF), analogous to non-performing loans, ratio of 0.83 percent continues to be one of the lowest in the banking industry, reflecting a very strong and prudent credit risk management policies and procedures

With regard to the rating of Masraf Al Rayan, Moody’s Global Investors Services reaffirmed the outlook for Masraf Al Rayan to “stable” and therefore the current rating of Masraf Al Rayan is A1 / Prime-1 with a stable outlook. This rating reflects the bank’s strong government-linked position in the State of Qatar, its ability to diversify sources of income, stability in asset quality and a low NPF ratio.

Masraf Al Rayan pays great attention to improving its products and providing integrated Sharia compliant financing solutions to retail and corporate customers alike. Masraf Al Rayan continues to provide financing solutions to retail customers to meet their diverse needs.

حقق مصرف الريان صافي ربح قدره 2130 مليون ريال خلال العام الماضي، بنمو نسبته 5.04% مقارنة بالسنة السابقة. وأوصى مجلس إدارة «الريان» المنعقد أمس، بتوزيع أرباح نقدية على المساهمين بواقع ريالين للسهم، أي بنسبة 20% من رأس المال المدفوع، وطلب المجلس رفع هذه التوصية إلى الجمعية العامة العادية للموافقة عليها، بعد الحصول على موافقة مصرف قطر المركزي. كما حدد المجلس يوم 25 فبراير 2019 موعداً لاجتماع الجمعية العامة العادية لمصرف الريان. وقد علق سعادة د. حسين العبد الله رئيس مجلس الإدارة والعضو المنتدب على النتائج بقوله: «إن النتائج المحققة تعتبر مرضية في ظل الأوضاع التي تشهدها المنطقة، وفي ظل الانخفاضات الأخيرة في أسعار الطاقة، خاصة أن تلك النتائج تمثل نمواً لمصرف الريان على أكثر من صعيد، وهو ما يسعى مجلس الإدارة، بالتعاون مع الإدارة التنفيذية والعاملين في البنك، إلى تحقيقه عاماً بعد عام، ليأتي متماشياً مع النمو الشامل الذي تحققه دولة قطر، بفضل السياسات التي وضعتها قيادتها الرشيدة».

كذلك، أعرب د. العبد الله عن ارتياحه للأرقام التي أبرزتها المؤشرات المالية، والتي وضعت مصرف الريان في المراكز الطليعية بين البنوك في دولة قطر، وخاصة فيما يتعلق بالكفاءة التشغيلية، والنسبة المنخفضة للديون المتعثرة، والتي تنعكس على الربحية والعائد على السهم الذي حافظ على استقراره في السوق على مدى العام.

وقد جاء رأي السيد عادل مصطفوي الرئيس التنفيذي للمجموعة متوافقاً مع ما أورده د. العبد الله، حيث اعتبر النتائج المحققة جيدة، مع الزيادة التي شهدتها الأرباح، حيث بلغ صافي أرباح مصرف الريان لعام 2018 ما قيمته 2.130 مليون ريال، بنمو نسبته 5.04% مقارنة مع أرباح عام 2017، بينما زادت أرباح مصرف الريان المحققة من أعماله التشغيلية البنكية بنسبة 512.1% عن مثيلها المحقق خلال العام الذي سبقه.

كذلك أعرب السيد مصطفوي عن سروره لتحقيق نسب متميزة للمؤشرات المالية، أوضحها كالآتي، البيانات الرئيسية: بلغ مجموع الموجودات 97,294 مليون ريال مقارنة بـ 102,949 مليون ريال، كما في 31 ديسمبر 2017، وبلغت ذمم الأنشطة التمويلية 72,164 مليون ريال مقارنة بـ 72,097 مليون ريال كما في 31 ديسمبر 2017، وبلغت قيمة الاستثمارات 19,531 مليون ريال مقارنة بـ 23,944 مليون ريال كما في 31 ديسمبر 2017، وبلغ مجموع ودائع العملاء 61,569 مليون ريال مقارنة بـ 62,531 مليون ريال كما في 31 ديسمبر 2017، ووصل مجموع حقوق المساهمين -قبل التوزيع- إلى 13,277 مليون ريال مقارنة مع 13,191 مليون ريال في نهاية 2017.

المؤشرات المالية

حافظت نسبة العائد على متوسط الموجودات على مركز متقدم في السوق المالي، حيث بلغت النسبة 2.13%، ووصلت نسبة العائد على متوسط حقوق مساهمي البنك إلى 16.10%، وبلغ العائد على السهم 2.841 ريال، مقارنة مع 2.704 ريال في نهاية عام 2017، وبلغت القيمة الدفترية للسهم قبل التوزيع 17.70 ريال مقارنة بـ 17.59 ريال كما في 31 ديسمبر 2017، وبلغت نسبة كفاية رأس المال نسبة 19.23% حسب معايير «بازل 3» مقارنة بنسبة 19.32% كما في نهاية عام 2017، وبلغت نسبة كفاءة التشغيل (المصروفات إلى الإيرادات) 24.06% لتبقى واحدة من أفضل النسب على مستوى المنطقة، وتعتبر نسبة القروض المتعثرة (NPF) البالغة 0.83% الأدنى في قطاع البنوك، مما يعكس أداء قوياً لإدارة مخاطر الائتمان والسياسات والإجراءات المتبعة.

وفيما يخص تصنيف مصرف الريان، فقد أعادت وكالة موديز التأكيد على تصنيف النظرة المستقبلية لمصرف الريان إلى «مستقرة»، وبالتالي فإن تصنيف إصدارات مصرف الريان الحالي هو A1/Prime-1 ذات نظرة مستقرة.

وقد تحسّن تصنيف إصدارات مصرف الريان (طويل الأجل) أربع درجات من Baa2 كتصنيف أساسي إلى A1 نتيجة الدعم السيادي الذي تحصل عليه البنوك القطرية. ويعكس هذا التصنيف (تقييم الائتمان الأساس) وضع مصرف الريان القوي المرتبط بالحكومة في دولة قطر، وقدرته على تنويع مصادر الدخل، وثبات جودة الأصول، وانخفاض نسبة الديون المعدومة لديه.;

Masraf Al Rayan’s net profit grows to QR2.13bn

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X