😎 LifeStyle

The Majlis-Cultures In Dialogue expo gets wide acclaim

«المجلس – حوار الثقافات» تجسيد واقعي لتعايش الحضارات

Doha: In the midst of its educational activities at Unesco Paris headquarters, The Majlis- Cultures In Dialogue exhibition, an initiative by the Sheikh Faisal Bin Qassim Museum to enhance the role of museums in cultural dialogue and knowledge sharing, welcomed Professor Jean-Baptiste Brenet, Professor of philosophy at the Sorbonne University in Paris along with a group of his students.

They were welcomed by Dr. Nasser AlHenzab, Legal Counsel of the State of Qatar to Unesco.

Through a guided tour around the exhibition, Professor Jean-Baptiste Brenet and his students viewed the astonishing and exceptional collection that bear witness to hundreds of years of intercultural dialogue and interaction of civilisations, which included objects of great beauty and deep fascination such as Chinese Holy Qurans, mosque lamps made in Vienna, Persian carpets with Russian texts featuring the Virgin Mary, and mystic artefacts shared from Africa across the Arab world to India, triggering a diversification of thoughts and emotions.

During his visit to The Majlis- Cultures In Dialogue, Professor John-Baptiste Brenet gave a lecture to his students titled, “Intercultural Relations between Arab and Western Civilisations.”

The lecture focused on the work of the very well-known Muslim Andalusian philosopher and writer Ibn Rushd, which represented one of the prominent highlights that linked the Arab and Western civilisations through scientific and philosophical exploits, which formed the beginning of Western civilization and influenced human civilization as a whole.

Commenting on this occasion, Professor Jean-Baptiste Brenet, said: “My visit to The Majlis- Cultures In Dialogue was a wonderful and rich exploration in all possible ways. We have witnessed a real representation of intercultural co-existence and the interaction of civilizations reflected through a unique assembly of artefacts which encourages the importance of intercultural dialogue, bridging cultural understanding, promoting peaceful co-existence and tolerance, accepting others and their cultures as well as achieving prosperity for all.

“ I would like to thank the organisers for taking such a pioneering step in creating channels for peaceful dialogue, discussions and building bridges of communication between different cultures.”

On his part, Dr. Nasser AlHenzab, Legal Counsel of the State of Qatar to UNESCO, said: “The Majlis- Cultures In Dialogue has been a remarkable and tremendous success, providing an original perspective to promote meaningful and enriching dialogue, mutual understanding and tolerance while fostering a spirit of understanding, harmony, prosperity and peace among cultures and civilizations.

“This exhibition highlights Qatar’s role in showing great interest in cultural diversity, as well as in intercultural and interfaith dialogue. Qatar strongly believes in the power of diversity to bring people closer together, and to promote values of tolerance, peace, security and coexistence in the world.”

The Majlis- Cultures In Dialogue has received an astonishing response from visitors in Paris, a vast coverage from international media and great acclaim and appreciation from the public and intellectuals.

The Majlis Cultures In Dialogue will continue its European tour at Institut Du Monde Arabe in Paris from January 8 until March 17th 2019, featuring a collection of the Sheikh Faisal bin Qassim Al Thani Museum – a unique assembly of artefacts reflecting the interaction of civilizations in the past while encouraging dialogue in the present.

Moreover, the exhibition will host several panel discussions and educational activities, encouraging visitors to respond to what they see and to share their own stories, creating dialogue between East and West, between young and old, between the past and the future at the centre of the majlis.

شهد معرض «المجلس – حوار الثقافات» – مبادرة من متحف الشيخ فيصل بن قاسم، لتعزيز دور المتاحف في نشر المعرفة والتبادل الثقافي، زيارة البروفيسور «جون باتيست برونيه» أستاذ الفلسفة بجامعة السوربون في باريس ومعه نخبة من طلابه، حيث كان في استقبالهم الدكتور ناصر الحنزاب، المستشار القانوني لمندوبية دولة قطر لدى اليونسكو.

جاءت الزيارة في إطار فعاليات المعرض المقامة حالياً في مقر اليونيسكو بالعاصمة الفرنسية باريس.

وعن هذه الزيارة قال البروفيسور برونيه: «قمت بها رفقة طلابي إلى معرض «المجلس – حوار الحضارات»، وكانت تجربة رائعة وثرية بكل المعايير، حيث شاهدنا تجسيداً واقعياً لتلاقي وتمازج الحضارات والثقافات عبر التاريخ، من خلال المقتنيات والتحف الأثرية المختلفة».

وأضاف: إن هذه التجربة تدفعنا للتأكيد مجدداً على ضرورة فتح مسارات جديدة للحوار والتفاهم، من أجل تعزيز الجسور التي تربط بين الثقافات والحضارات، وصولاً إلى واقع يؤسس لمزيد من التعايش والتسامح وقبول الآخر واحترام ثقافته وبناء عالم يسوده السلم والنماء.

توجه برونيه بالشكر للقائمين على المعرض باعتباره خطوة رائدة في سياق فتح قنوات الحوار ومد جسور التواصل بين مختلف الثقافات.

وكان البروفيسور برونيه قد قام برفقة طلابه بجولة في أرجاء المعرض واطلعوا على المجموعة الاستثنائية من معروضاته، والتي تجسد قروناً من الحوار بين الحضارات والثقافات، وشاهدوا مقتنيات في غاية السحر والجمال، تضم مصاحف صينية، ومصابيح مساجد مصنوعة في فيينا، وسجاد فارسي بنصوص روسية تتحدث عن السيدة مريم العذراء، وقطع أثرية من إفريقيا والعالم العربي والهند، تثير جميعها أحاسيس ومشاعر مختلفة لدى كل ضيف.

قدم برونيه خلال الزيارة لطلابه محاضرة بعنوان «المشتركات الثقافية بين الحضارتين العربية والغربية»، والتي كان محورها العالم والأديب والفيلسوف العربي «ابن رشد» الذي مثّل أحد العناوين البارزة التي ربطت بين الحضارتين العربية والغربية، من خلال مآثره العلمية والفلسفية التي شكّلت أحد منطلقات الحضارة الغربية وأثرت الحضارة الإنسانية ككل.

ومن جانبه، قال الدكتور ناصر الحنزاب، المستشار القانوني لمندوبية دولة قطر لدى اليونسكو:

«نجح معرض «المجلس – حوار الثقافات» نجاحاً لافتاً من خلال توفيره منصة لفتح آفاق جديدة للحوار والتفاهم، وطرح طريقة مبتكرة لتعزيز الأمن والسلم الدوليين وتحقيق الازدهار، كما أكد على دور قطر – التي اشتهرت بتنوعها الثقافي – في دعم الحوار بين الثقافات والأديان، وتكريس كل جهودها من أجل التقريب بين الشعوب، وتعزيز قيم التسامح والسلام والأمن في العالم، إلى جانب إبراز التزام الدولة نحو التواصل، الانفتاح والتكامل».

وكان المعرض قد شهد تفاعلاً وإقبالاً منقطع النظير من الزوار في باريس، كما حظي بتغطية إعلامية واسعة وإشادة كبيرة من قبل النخب المثقفة والجمهور على حد سواء.;

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X