👩🏽‍💻 Projects

Ashghal to open new highways on Tuesday

«أشغال» تفتتح عدداً من مشروعات الطرق السريعة

The Public Works Authority (Ashghal) on Sunday announced that it will open sections of Al Wakra Main Road and a strategic link road between Doha Expressway, the southern part of Doha Express Highway, E Ring Road, F Ring Road and G Ring Road as well as most parts of Al Watiyyat Interchange on F Ring Road, on Tuesday to coincide with Qatar National Day.

Highway Project Department assistant manager Bader Darweesh said that the opening of 3.5km of main carriageway will make for three lanes in each direction and a 126m underpass with two lanes in each direction, extending from Barwa Village east Airport Interchange on G Ring Road to the existing Pearl Roundabout.

The delivery of the upgraded road will provide free-flow traffic movement between Mesaieed and Al Wakra City and Doha (via Airport Interchange), seamless travel along the main carriageway and easy access to local destinations via efficient traffic movements at the junctions.

In May, Ashghal launched construction works to upgrade 9km of Al Wakra Main Road. The project will deliver three lanes in each direction including an underpass that will span between Al Wakra City and Doha. As with many other projects on Ashghal’s Expressway programme, the project will also deliver 6.1km of pedestrian and cycle paths to encourage healthy lifestyles and wellbeing.

Upon completion of the project in the second quarter of 2020, Ashghal anticipates that the upgraded 9km road that will connect Al Wakra to Doha via Airport Interchange (G Ring Road), will significantly enhance the travel experience of road users in the area.

Travel time from Al Matar Street up to Pearl Roundabout will be reduced by approximately 50% due to increased lane capacity to accommodate up to 600 vehicles per hour and free-flow traffic movements. The replacement of existing roundabouts with signalised junctions will contribute towards increasing road safety and improving efficiency of traffic movements.

The opening of the five eastbound lanes of main carriageway will provide road users with a 3km free-flow stretch linking Doha Expressway, Industrial Area Road, Rawdat Al Khail Street and E Ring Road to Al Watiyyat Interchange where they can get on F Ring Road to reach Hamad International Airport and Abu Hamour Area or continue straight towards Al Wakra or Mesaieed Area without passing through Al wakra via the southern part of Doha Express Highway.

Meanwhile, Ashghal will continue to work on the under-construction westbound lanes to facilitate the access of road users coming from Al Wakra and Al Wukair towards Doha via the newly-availed road.

The other section of Al Watiyyat Interchange that will be open for public use is a 1.25km ramp bridge that will accommodate traffic coming north of Al Watiyyat Interchange and heading towards the Hamad International Airport through eastbound carriageway of F Ring Road.

أعلنت هيئة الأشغال العامة «أشغال»، أمس الأحد، عن افتتاح أجزاء من طريق الوكرة الرئيسي والطريق الرابط بين الجزء الجنوبي من طريق الدوحة السريع والطريق الدائري الخامس مروراً بالطريق الطريق الدائري السابع والطريق الدائري السادس إلى جانب فتح معظم تقاطع الوطيات بالطريق الدائري السادس.

حضر الافتتاح الذي تزامن مع احتفالات اليوم الوطني، كل من المهندس بدر درويش، مساعد مدير إدارة مشروعات الطرق السريعة، والمهندس حمد عيسى مدير إدارة أصول الطرق بوزارة المواصلات والاتصالات، والسيد منصور البوعينين مدير بلدية الوكرة، والسيد منصور الخاطر عضو المجلس البلدي المركزي، والملازم أول المهندس يوسف البدر من الإدارة العامة للمرور، وعدد من مسؤولي الهيئة، ومهندسي المشروعين.

ومن المقرر أن تفتتح «أشغال» بشكل جزئي طريق الوكرة الرئيسي، ونفق على امتداد 3.5 كيلومتر من شرق تقاطع المطار، حتى ما قبل دوار الصدفة، اعتباراً من غد الثلاثاء، حيث أكد المهندس بدر درويش، مساعد مدير إدارة مشروعات الطرق السريعة، أن هذا الافتتاح هو أول إنجازات مشروع طريق الوكرة الرئيسي، حيث تتألف الأجزاء الجديدة من الطريق الرئيسي من 3 مسارات في كل اتجاه، في حين يتكون النفق من مسارين في كل اتجاه بطول 126 متراً، وأضاف أن الافتتاح الجديد سيحقق انسيابية مرورية كبيرة في المنطقة، خصوصاً بين شارع المطار إلى ما قبل دوار الصدفة، حيث سيتم إلغاء التحويلات المرورية، ما سيعمل على اختصار زمن الرحلات إلى أكثر من 50%، وتم التخطيط لزيادة الطاقة الاستيعابية ومسارات الطريق لتستوعب 6000 مركبة في الساعة، مما سيساهم في تحسين الحكة المرورية من جهة وتعزيز السلامة المرورية من جهة أخرى.

ومن المقرر الانتهاء من أعمال المشروع في الربع الثالث من عام 2020، وسيتم إنجازه على 3 مراحل، حيث تمتد المرحلة الأولى لمشروع تطوير طريق الوكرة من قرية بروة، الواقعة عند تقاطع المطار شمالاً، وحتى طريق الوكرة ومحطة راس بو فنطاس، وتمتد أعمال الإنشاء على مدى 1.8 كيلومتر، وذلك على اتساع 3 مسارات في كلا اتجاهي طريق الوكرة الرئيسي، كما تشمل المرحلة الأولى أعمال طرق فرعية على امتداد 840 متراً شمالي طريق الوكرة الرئيسي.

وتمتد المرحلة الثانية للمشروع من دوار الوكرة سابقاً وحتى ما قبل دوار الصدفة، وتتضمن القيام بأعمال طرق تمتد على مسافة 1.9 كيلو متر تقريباً، كما تشمل الأعمال 3 مسارات في كل اتجاه، ويحتوي المشروع على نفق يمتد بطول حوالي 160 متراً، ويقع أسفل محطة قطر ريل الوكرة الرئيسية.

ويجري العمل على تنفيذ المرحلة الثالثة من طريق الوكرة الرئيسي، والتي تبدأ بحوالي 1 كيلو متر قبل دوار الصدفة، وتمتد حتى محطة الوقود الواقعة باتجاه طريق مدينة مسيعيد، وتتضمن أعمال الإنشاءات تطوير الطريق بامتداد 5.5 كلم تقريباً من طريق الوكرة الرئيسي، وتحويل 3 دوارات رئيسية، هي: دوار الصدفة، ودوار أوريدو، ودوار عفجا، في منطقة الجبل إلى تقاطعات بإشارات ضوئية، بالإضافة إلى إنشاء تقاطع مروري في شارع الرازي.

يخدم الطريق عدداً كبيراً من الأحياء والمجمعات السكنية والتجارية في مناطق الوكرة والوكير، ويعد أحد أهم مشروعات المنطقة الجنوبية، كونه سيسهل حركة مرور سكان مدينة الوكرة مباشرة باتجاه مدينة الدوحة شمالاً، وإلى مدينة مسيعيد من الناحية الجنوبية.;

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X