👩🏽‍💻 Projects

Ashghal signs contracts worth QR679m

«أشغال» توقّع 6 عقود بقيمة 679 مليون ريال

The Public Works Authority ‘Ashghal’ yesterday announced the signing of four contracts for road improvement projects at a total value of about QR59m. Ashghal also signed two contracts for drainage projects worth more than QR620m.

It is part of Ashghal’s keenness to provide a suitable environment for the growth of Qatari companies and in line with the objectives of the “ Qualification of Small-Scale Contractors” initiative launched in January this year.

Dr. Eng. Saad bin Ahmad Al Muhannadi, Ashghal President, signed the contracts with the representatives of the implementing companies during a press conference held in the presence of a number of department directors and heads of sections, as well as the representatives of the implementing companies.

Al Muhannadi pointed out that a new initiative will be launched in 2019 to qualify new contractors, and that project tenders worth QR50m will be opened for local contractors.

“The period between July 2017 and October 2018 witnessed pumping over QR2bn through the purchase of local products from 33 local manufacturers,” he said.

Ashghal launched the “Qualification of Small-Scale Contractors” initiative in January this year. The initiative aims to develop and support the local Qatari companies and encourage them to participate in roads projects, even if they have no previous experience in this field.

Eng. Ali Al Kaabi from the Roads Projects Department, gave a presentation about Ashghal’s plan for Road Improvement Projects, as well as the scope of work and implementation schedule for these projects. He also shed light on Ashghal’s 2019 plan for new and existing citizens’ sub-divisions projects.

The plan includes awarding 20 contracts covering the areas of Smaisma South, Rawdat Al Jahhaniya, Ain Khalid North, Al Kheesa, Al Khor West, and Al Egda. This is in addition to Al Ebb and Leabib, Kharaitiyat and Izghawa, Al Mashaf South, Umm Slal Mohammed, Al Mearad, Muaither South West, Jeryan Nejaima, Duhail South, Umm Lekbha, and Mubaireek. These project will commence soon and will serve more than 12,970 land plot.

The first contract signed within the “Qualification of Small-Scale Contractors” initiative includes the Road Improvement Works in VariousAreas of Greater Doha – Phase 6A.

The contract was awarded to “Ramco Trading & Contracting” at a value of QR 14.2 million. The second contract includes Road Improvement Works in Al Rayyan Areas – Phase 5B, which was awarded to “Castle Infrastructure Contracting” at a value of QR14.8m.

The third contract includes the Road Improvement Works in Northern Areas in Al Shamal, Al Khor, & Al Thakhira Municipality – Phase 3A, which was awarded to “Al Madar Contracting” at a value of QR14.9m. The fourth contracts was awarded to “City Square Contracting & Trading” to implement the Road Improvement Works in South of Greater Doha – Phase 6A, at a value of QR14.9m. The new projects are planned to commence in Q1, 2019, and will be implemented within a period of 365 days. The projects’ scope includes grading works, road pavement, construction of pedestrian lanes, installation of street lighting.

The first contract signed was the Design & Build Contract for Industrial Area Sewage Treatment Works – Phase 3A, which aims to increase the plant’s capacity from 60,000 cubic metres per day to 90,000 cubic metres per day, in order to accommodate the increasing population in Doha Industrial Area. The contract has been signed with “Larsen &Toubro Limited” for QR351.85m.

The second contract included the Rehabilitation of Doha South Sewage Treatment Works (Nuaija plant), which aims to rehabilitate the treatment plant to operate efficiently and safely until 2030. The plant includes wastewater treatment, control of odors, and sludge treatment. The contract has been signed with “VA Tech Wabag Ltd.” for QR275.2m.

By Sidi Mohamed I The Peninsula

وقّعت هيئة الأشغال العامة «أشغال» أمس، 4 عقود لمشاريع أعمال تحسين الطرق، بقيمة إجمالية تُقدّر بحوالي 59 مليون ريال، وعقدين لمشاريع الصرف الصحي، بقيمة تتجاوز 620 مليون ريال. جاءت هذه الخطوة في إطار حرص الهيئة على توفير بيئة مناسبة تكفل نمو الشركات القطرية، وتماشياً مع أهداف مبادرة «تأهيل صغار المقاولين» التي تم إطلاقها في يناير من العام الحالي.

وقام سعادة الدكتور المهندس سعد بن أحمد المهندي، رئيس هيئة الأشغال العامة «أشغال»، بتوقيع عقود المشاريع مع ممثلي الشركات المنفذة خلال مؤتمر صحافي، عقد أمس، بحضور عدد من مديري الإدارات، ورؤساء الأقسام المعنية بالهيئة، وممثلي الشركات المنفذة.

وقال سعادته إن توقيع العقود الجديدة يعد استكمالاً لمبادرة «تأهيل صغار المقاولين» التي طرحتها «أشغال» هذا العام، بهدف إتاحة الفرصة للمستثمرين القطريين المحليين في قطاع المقاولات، لتنفيذ مشاريع صغيرة، تؤهلهم للعمل مستقبلاً بالمشاريع الاستراتيجية بالدولة، والمشاركة الفاعلة في الاقتصاد المحلي، لافتاً إلى أنه سوف يجري طرح مبادرة جديدة في 2019 لتأهيل مقاولين محليين جدد، كما سيتم طرح مناقصات بقيمة 50 مليون ريال لمشاريع للمقاولين المحليين.

وأضاف سعادته أن هذه المشاريع سوف تساهم في تطوير ودعم الشركات القطرية، من خلال تنفيذ أعمال تحسين الطرق في العديد من المناطق بالدولة، منوهاً بأن الفترة من يوليو 2017 حتى أكتوبر 2018 شهدت ضخ أكثر من ملياري ريال، من خلال شراء المنتجات المحلية من 33 مصنعاً محلياً.

كانت «أشغال» قد أطلقت مبادرة «تأهيل صغار المقاولين» في شهر يناير من العام الحالي، وتهدف إلى تطوير ودعم الشركات القطرية المحلية، وتشجيعها للمشاركة بمشاريع الطرق، وإن لم يكن لديها خبرة سابقة في العمل في هذا المجال، حيث فتحت الآفاق لهؤلاء المقاولين لتطوير شركاتهم، وتأهيلهم للمنافسة في السوق المحلي، ومستقبلاً بالأسواق العالمية.

كما تهدف المبادرة إلى توفير الدعم للمقاولين الجدد، من خلال تدريب وتعريف الشركات على أفضل أساليب العمل بالمشاريع.

وقدم المهندس علي الكعبي من إدارة مشروعات الطرق في «أشغال» عرضاً تقديمياً حول خطة «أشغال» لمشاريع تحسين الطرق، ونطاق أعمال هذه المشاريع، والجدول الزمني لتنفيذها، كما ألقى الضوء على خطة الهيئة لمشاريع البنية التحتية لأراضي المواطنين الجديدة، والقائمة والخاصة بعام 2019.

وتشتمل الخطة على ترسية 20 عقداً، تغطي مناطق جنوب سميسمة، وروضة الجهانية، وشمال عين خالد، والخيسة، وغرب الخور، والعقدة، بالإضافة إلى العب ولعبيب، والخريطيات، وإزغوى، وجنوب المشاف، وأم صلال محمد، والمعراض، وجنوب غرب المعيذر، وجريان نجمة، وجنوب الدحيل، وأم لخبا، ومبييرك. وسيتم البدء فيها في القريب العاجل، وسوف تخدم هذه المشاريع أكثر من 12970 قسيمة سكنية.

انطلاق المشروعات الجديدة في الربع الأول من 2019

يشمل العقد الأول الذي تم توقيعه ضمن مبادرة تأهيل صغار المقاولين القطريين، أعمال تحسين الطرق في عدة مناطق من الدوحة الكبرى – المرحلة السادسة (أ)، وقد تم توقيعه مع شركة رامكو للمقاولات والتجارة بقيمة 14.2 مليون ريال.

ويشمل العقد الثاني مشروع أعمال تحسين الطرق في عدة مناطق ببلدية الريان -المرحلة الخامسة (ب)، وقد تم توقيع العقد مع شركة كاسل لمقاولات البنية التحتية بقيمة 14.8 مليون ريال.

بينما شمل العقد الثالث مشروع أعمال تحسين الطرق في المناطق الشمالية ببلدية الشمال والخور والذخيرة – المرحلة الثالثة (أ)، وجرى توقيع العقد مع شركة المدار المقاولات بقيمة 14.9 مليون ريال

وجرى توقيع العقد الرابع مع شركة سيتي سكوير للمقاولات والتجارة، لتنفيذ مشروع أعمال تحسين الطرق في جنوب منطقة الدوحة الكبرى – المرحلة السادسة (أ) بقيمة 14.9 مليون ريال.

ومن المقرر أن يبدأ تنفيذ هذه المشاريع الجديدة في الربع الأول من 2019، على أن يتم التنفيذ خلال 365 يوماً.

ويشمل نطاق عمل المشاريع أعمال تمهيد وتسوية الطرق، وبناء الأرصفة وممرات المشاة، وأعمال الرصف بالإسفلت وإنارة الشوارع، بالإضافة لبعض الأعمال التي تعزز السلامة المرورية كتركيب اللوحات الإرشادية والمرورية والعلامات الأرضية.

من جانبه، توجّه المهندس حيدر عبدالرضا المشهدي -المدير التنفيذي لشركة المدار للمقاولات- بالشكر إلى هيئة الأشغال العامة على مبادرتها الطيبة لإشراك المقاولين المحليين في تنفيذ مشاريع البنية التحتية، والتي تساعدهم في تطوير أنفسهم ليكونوا قادرين على تنفيذ مشاريع صغيرة وكبيرة.

إنشاء شبكة بنية تحتية مستدامة

أكد سعادة الدكتور مهندس سعد بن أحمد المهندي، رئيس هيئة الأشغال العامة «أشغال»، أن قيمة عقدي مشاريع الصرف الصحي تتجاوز 620 مليون ريال، وأضاف أن «أشغال» تقوم بتطوير شبكات الصرف الصحي الحالية لتتمكن من مواكبة النمو السكاني المتزايد والمتوقع في الأعوام المقبلة، كما تقوم الهيئة بإعادة تأهيل شبكات الصرف والصرف الصحي للحدّ من الآثار البيئية والفيضانات التي يسببها الضغط الهيدروليكي المتزايد عليها، وزيادة قدرتها الاستيعابية، وإنشاء بنية تحتية مستدامة للصرف والصرف الصحي في المناطق الجديدة، وإنشاء محطات معالجة بكفاءة عالية ومواصفات عالمية وقدرة استيعابية كبيرة.

مشروعا الصرف الصحي يواكبان

الزيادة السكانية

يشمل العقد الأول من مشاريع الصرف الصحي الموقّعة، مشروع تصميم وإنشاء توسعة محطة معالجة الصناعية – المرحلة الثالثة (أ)، ويهدف إلى زيادة قدرة المحطة الاستيعابية من 60.000 متر مكعب يومياً إلى 90.000 متر مكعب يومياً، لمواكبة الزيادة السكانية بالمنطقة الصناعية، والتي شهدت نمواً غير مسبوق في عدد السكان. وقد تم توقيعه مع شركة لارسن وتوبرو المحدودة بقيمة 351.85 مليون ريال.

ويتضمن العقد الثاني مشروع إعادة تأهيل محطة المعالجة بمنطقة جنوب الدوحة (محطة النعيجة)، ويهدف إلى إعادة تأهيل المحطة لتعمل بكفاءة وأمان حتى عام 2030، وتقوم المحطة بمعالجة مياه الصرف الصحي والتحكم في الروائح النفاذة ومعالجة الحمأة. وقد تم توقيعه مع شركة في «أيه تيك واباج» المحدودة بقيمة 275.2 مليون ريال قطري.

وقدّم المهندس وليد الغول -من إدارة مشروعات الصرف الصحي- عرضاً تقديمياً يتضمن نبذة عامة عن مشاريع الصرف الصحي التي تنفذها الهيئة ومزايا هذه المشاريع، كما قام بشرح المشروعين الجديدين والهدف من تنفيذهما.;

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X