👮‍♂️ Government

Amir, Father Amir attend National Day Parade

صاحب السمو والأمير الوالد يشهدان عرض المسير الوطني

QNA
Doha: The Amir H H Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani attended the 11th National Day Parade 2018, which was held on Tuesday afternoon on Doha Corniche.

The Father Amir H H Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani also attended the National Parade.

The parade was also attended by H E Sheikh Abdulaziz bin Khalifa Al-Thani; Personal Representative of H H the Amir H H Sheikh Jassim bin Hamad Al-Thani; H H Sheikh Abdullah bin Khalifa Al-Thani; H H Sheikh Mohammed bin Khalifa Al-Thani; HE Sheikh Jassim bin Khalifa Al-Thani.

The parade was also attended by Speaker of the Shura Council H E Ahmed bin Abdullah Al Mahmoud, a number of sheikhs, ministers, guests of the State including Minister of National Defense of Tunisia Abdelkrim Zbidi, Minister of National Defense of Turkey Hulusi Akar, Chief of Army Staff of Pakistan General Qamar Javed Bajwa, US Air Forces Central Command at Al Udeid Base Lieutenant General Joseph Guastella, Deputy Chief of Staff of the Army of Kuwait General Sheikh Abdullah Al Nawaf Al Sabah, Commander in Chief of Carabinieri Forces Brigadier General Giovanni Nistri, UK Deputy Commander of Operations of the Royal Air Force Air Marshal Stuart Atha, Commander of the First Military Region of the People’s Democratic Republic of Algeria Major General Sidan Ali, Colonel Jido Abu Zeid from the Royal Moroccan Army and Commandant of Sandhurst Royal Military Academy General Arthur Denaro.

Members of Shura Council, members of Central Municipal Council, heads of diplomatic missions accredited to the State and number of senior officers of the Armed Forces and the Ministry of the Interior, as well as dignitaries and scores of citizens and residents.

The show began with the national anthem, then verses from the Holy Quran were read. Eighteen artillery rounds were then launched to mark the national day of the State.

The parade began with aerial displays of various types of warplanes, combat, helicopters, air transports, cargo aircrafts, performing aircrafts, followed by an entrance by armed forces’ armoured vehicles, tanks, missile defense systems, military police equipment, anti-terrorism equipment, military communications. The Parade also included a maritime show featuring the Amiri Naval Forces’ striking boats and modern naval vessels.

The Amiri Land Forces also participated along with the Amiri Air Forces and Naval Forces, afterwards teams from the Ministry of Interior and Civil Defense took part in the parade as Internal Security Forces “Lekhwiya” paratroopers descended from the air, in addition to a show of modern armored vehicles and military equipment.

شهد حضرة صاحب السمو الشيخ تميم بن حمد آل ثاني أمير البلاد المفدى، عرض مسير اليوم الوطني الحادي عشر للدولة 2018، الذي أقيم عصر أمس، على كورنيش الدوحة. كما شهد العرض صاحب السمو الأمير الوالد الشيخ حمد بن خليفة آل ثاني. وشهد العرض أيضاً سعادة الشيخ عبدالعزيز بن خليفة آل ثاني، وسمو الشيخ جاسم بن حمد آل ثاني الممثل الشخصي للأمير، وسمو الشيخ عبدالله بن خليفة آل ثاني، وسمو الشيخ محمد بن خليفة آل ثاني، وسعادة الشيخ جاسم بن خليفة آل ثاني.

كما شهد العرض سعادة السيد أحمد بن عبدالله بن زيد آل محمود رئيس مجلس الشورى، وعدد من أصحاب السعادة الشيوخ والوزراء، وعدد من أصحاب المعالي والسعادة ضيوف البلاد، منهم سعادة السيد عبدالكريم الزبيدي وزير الدفاع الوطني بالجمهورية التونسية، وسعادة السيد خلوصي آكار وزير الدفاع بالجمهورية التركية، وسعادة الفريق أول قمر جاويد باجوا رئيس أركان الجيش بجمهورية باكستان الإسلامية، وسعادة الفريق أول جوزيف جاستيلا قائد القوات الجوية المركزية الأميركية بقاعدة العديد، وسعادة الفريق الركن الشيخ عبدالله النواف الصباح نائب رئيس الأركان العامة بدولة الكويت، وسعادة الفريق جيوفاني نيستري القائد العام لسلاح الشرطة العسكرية الإيطالية، وسعادة الفريق جو ستيورات اثا نائب قائد سلاح الجو الملكي البريطاني (العمليات)، وسعادة اللواء سيدان علي قائد الناحية الأولى بالجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية، وسعادة العقيد جدو ابو زايد من الحرس الملكي المغربي، وسعادة الجنرال آرثر دينارو قائد كلية ساندهيرست العسكرية الملكية.

وشهد العرض أيضاً أصحاب السعادة أعضاء مجلس الشورى، وأعضاء المجلس البلدي، ورؤساء البعثات الدبلوماسية المعتمدون لدى الدولة، وعدد من كبار ضباط القوات المسلحة ووزارة الداخلية، إضافة إلى الأعيان، وجمهور غفير من المواطنين والمقيمين.

وقد بدأ العرض بعزف النشيد الوطني، ثم تليت آيات من الذكر الحكيم، بعدها تم إطلاق ثماني عشرة طلقة مدفعية، احتفاء باليوم الوطني للدولة.

وبدأ عرض المسير الوطني بالعرض الجوي بأنواع متعددة من الطائرات الحربية المقاتلة والعمودية والنقل الجوي وطائرات الشحن والطائرات الاستعراضية، ثم دخلت آليات القوات المسلحة من المدرعات والدبابات، ومنظومات الدفاع الجوي، وآليات الشرطة العسكرية، وآليات مكافحة الإرهاب، ومنظومات الاتصالات العسكرية، والحرب الإلكترونية، من ثم بدأ العرض البحري من زوارق البحث والإنقاذ، والقطع البحرية السريعة التابعة للقوات البحرية الأميرية القطرية، والسفن والزوارق القتالية المجهزة بأحدث المنظومات الدفاعية والهجومية، مع نزول المظليين حاملين علم الدولة، يليه مباشرة دخول مشاة القوات المسلحة يتقدمهم طابور حملة العلم من ثم طابور القوات البرية وطابور القوات الجوية، وطابور القوات البحرية، وآليات حاملة الجنود، واستعراض مشاة، وهرولة القوات الخاصة المشتركة، والشرطة العسكرية، وقوة الإسناد العامة، والحرس الأميري، مع دخول الآليات والمدرعات، بعدها بدأت فرق وزارة الداخلية والدفاع المدني باستعراضها مع الآليات من طابور أمن المنشآت، وطابور الشرطة النسائية، والشرطة العسكرية، وقوات الفزعة، تزامناً مع نزول المظليين التابعين لقوة الأمن الداخلي (لخويا)، ثم دخول استعراض قوة الأمن الداخلي مع الآليات والفصائل العسكرية المختلفة، واختتم العرض بدخول مجموعة من الأطفال جنود المستقبل بالزي العسكري، ومجموعة الخيالة والهجانة.

وقد شاركت في العرض جميع وحدات القوات المسلحة البرية والجوية والبحرية، إضافة إلى منتسبي وزارة الداخلية من قوة الدفاع المدني، وأمن السواحل والحدود، والمرور، وعناصر كلية الشرطة، ومجندي الخدمة الوطنية، ومجموعة من طلاب المدارس.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X