💉 Health

PHCC launches awareness campaign for school students

الرعاية تطلق حملة «أصحاء من أجل قطر» بالمدارس

QNA/Doha

Primary Health Care Corporation (PHCC), in co-operation with the Ministry of Education and Higher Education, will start on Monday its awareness campaign to highlight to school students the importance of maintaining health and leading a healthy lifestyle.

The campaign will be carried out by a comprehensive medical team comprised of nutritionists, health educators, family doctors, dentists, nursing supervisors as well as school health programmes and services.

Executive Director of Corporate Communication Department at PHCC Huda al-Wahidi highlighted the importance of carrying out health campaigns at the beginning of the new academic year to spread the health culture and raise the level of health awareness among students, all part of the awareness and educational plan stemming from the National Health Strategy to promote school health through prevention.

She added that the two-week campaign is one of the most important programmes for PHCC to implement the National Health Strategy which aims to consolidate the concepts and patterns of a healthy lifestyle.

The strategy also aims to emphasise the health steps to reduce the spread of infectious diseases among school students and the importance of choosing proper school meals and its reflection on student achievements. The campaign also focuses on the basics of cleanliness such as nail trimming, hand washing and dental hygiene, in addition to the basic elements of maintaining the students’ physical and psychological health and the importance of the school nurse’s role.

For his part, Director of Health and Safety Department at the Ministry of Education and Higher Education Dr. Abdulaziz Ali al-Saadi said his department aims to provide a healthy and safe environment to students in order to maintain their physical, psychological and social health and safety. This takes place through implementing preventative health initiatives, programmes and awareness campaigns to instil a healthy lifestyle, spread guidelines and basic health rules within schools and ensure its implementation.

تطلق مؤسسة الرعاية الصحية الأولية اليوم الاثنين، ولمدة أسبوعين، حملة «أصحاء من أجل قطر» تماشياً مع الخطة التوعوية والتثقيفية المنبثقة من الخطة الاستراتيجية الوطنية لتعزيز الصحة المدرسية الهادفة إلى ترسيخ الوقاية باعتبارها من الأهداف السامية.

تأتي الحملة بالتزامن مع بداية العام الدراسي الجديد، وتستهدف طلاب وطالبات المراحل الدراسية الثلاث بالدولة، بالتنسيق مع وزارة التعليم والتعليم العالي، وتشمل الحملة كادراً طبياً متكاملاً مكوناً من أخصائي التغذية والتثقيف الصحي وأطباء الأسرة وأطباء الأسنان وفريق مشرفي تمريض برنامج وخدمات الصحة المدرسية.

وأشارت هدى الواحدي المدير التنفيذي لإدارة الاتصال المؤسسي بمؤسسة الرعاية الصحية الأولية، إلى مدى أهمية الحملات الصحية مع بداية العام الدراسي لنشر الثقافة الصحية ورفع مستوى الوعي الصحي لدى الطلاب والطالبات.

وأضاف: يأتي ضمن أهم برامج المؤسسة تطبيق الاستراتيجية الهادفة إلى ترسيخ مفاهيم وأنماط الحياة الصحية السليمة، وأهم الخطوات الصحية لتقليل حالات الإصابة بالأمراض المعدية بين طلاب المدارس، وأهمية الاختيار السليم للوجبة المدرسية وانعكاسها على درجة تحصيل الطلاب والتركيز على أساسيات النظافة من تقليم الأظافر وغسيل الأيدي بالماء والعناية بنظافة الأسنان، والتطرق إلى العناصر الأساسية للحفاظ على صحة الطالب الجسدية والنفسية ومدى أهمية دور الممرض بالصحة المدرسية.

وأكدت الواحدي ضرورة الاستفادة من الحملات التوعوية والفعاليات الصحية التي تنشر عبر مواقع التواصل الاجتماعي من خلال البطاقات التوعوية إضافة إلى المحاضرات التي سوف تقدم من خلال الكادر الطبي والتثقيف الصحي لتعزيز الحياة الصحية بالمدارس.

ونوهت الدكتورة هبه أبو حلاوة رئيس التوعية الصحية بمؤسسة الرعاية الصحية الأولية، بأن الهدف من اختيار اسم الحملة «أصحاء من أجل قطر» جاء من أجل تعزيز ومدى أهمية الحياة الصحية في خلق جيل صحي، وتوفير بيئة صحية ملائمة تساهم في رفع النهضة التنموية التي تأملها قطر وفقاً للمعايير العالمية، مما يحقق رفع مستوى وعي الطلاب خلال هذه المرحلة بأهمية اتباع انماط حياة صحية وتعزيز القدرات مما سينعكس على التحصيل العلمي لديهم.

وقال الدكتور عبد العزيز السعدي – مدير إدارة الصحة والسلامة بوزارة التعليم والتعليم العالي: «يسعدنا مشاركة ودعم مؤسسة الرعاية الصحية الأولية في رفع مستوى الوعي الثقافي والصحي لدى الطلاب، وخاصة أنهم شركاء رئيسيون في تحقيق رؤية الوزارة المنبثقة من رؤية قطر 2030، من خلال إنشاء إدارة الصحة والسلامة للمحافظة على صحة وسلامة الطلاب ومنتسبي المنشآت التعليمية، لافتاً إلى أن هذه الرؤية تتحقق من خلال مشاركة جميع قطاعات الدولة ذات العلاقة والمشاركات المجتمعية وأولياء الأمور، وتنفيذ السياسات والبرامج والأنشطة التي تم التخطيط لها من قبل المختصين في القطاعات ذات العلاقة، والتنسيق المتكامل معهم لتحقيق الهدف المنشود.

ونوه السعدي بأن رؤية إدارة الصحة والسلامة تتمثل في توفير بيئة صحية واَمنه وسليمة للطلاب من أجل المحافظة على صحتهم وسلامتهم الجسدية والنفسية والاجتماعية، عبر تطبيق المبادرات والبرامج والحملات التوعوية الصحية الوقائية الهادفة إلى غرس نمط الحياة الصحي، ونشر الإرشادات والتعليمات والقواعد الصحية في بيئة المدارس والإشراف على تطبيقها.;

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format