👮‍♂️ Government

QRCS, Unicef provide WASH services at Mosul IDP camp

«الهلال القطري» يدعم النازحين بالموصل

DOHA: Qatar Red Crescent Society (QRCS) continues to provide basic humanitarian needs for the internally displaced people (IDPs) in Mosul, Iraq.

In cooperation with the United Nations Children’s Fund (Unicef), a project is in progress to provide water, sanitation, and hygiene (WASH) services for the inhabitants of the Al Salamiya IDP Camp.

The project involves the distribution of drinking water, maintenance of sanitation facilities, removal of wastewater, and collection of garbage.

According to reports, the project’s team has so far delivered 164,241sqm of potable water, installed 300 main containers at each block, deployed garbage trucks around the camp, drained wastewater, distributed 40,000 hygiene kits, and repaired water and sewerage systems.

These efforts have greatly helped to alleviate the suffering of the camp’s 23,700 population, making it a livable place despite the mass displacement and poor living conditions. The early recovery process is going on until the IDPs can return to their home towns.

“We have benefited a lot from the activities executed by QRCS here,” said Abo Gamal, an IDP from western Mosul who inhabits the Al Salamiya IDP Camp. “QRCS has professional personnel who work effectively to provide the inhabitants with drinking water, as well as continuously taking away wastewater, thus creating a clean and healthy environment at the overpopulated camp”.

Eng. Mostafa, a camp official, commended QRCS’s good management of the WASH project. “We work together at times of emergency. They also offer public health education, a well-designed mechanism of water supply, and regular checks and maintenance of the water tanks,” he stated.

واصل الهلال الأحمر القطري تقديم الخدمات الإنسانية الأساسية للنازحين العراقيين داخل مخيمات الإيواء في محيط مدينة الموصل، من خلال توزيع المياه الصالحة للشرب، وصيانة المجموعات الصحية، وسحب المياه الثقيلة، والقيام بأعمال البلدية، وجمع النفايات داخل مخيم السلامية جنوب شرق الموصل.

يخدم هذا المشروع حوالي 4740 عائلة، تضم حوالي 23700 نازح من قاطني المخيم، ويتم بتمويل مشترك من الهلال الأحمر القطري، ومنظمة الأمم المتحدة للطفولة «يونيسف»، حيث يتولى الأول أعمال التنفيذ بالكامل، بهدف توفير احتياجات النازحين من مياه الشرب وخدمات الصرف الصحي ومواد النظافة، التي يعاني المخيم من وجود نقص حاد فيها، بالإضافة إلى تراجع مستوى النظافة العامة داخل المخيم.

وكان لهذا الجهد أكبر الأثر في التخفيف من معاناة النازحين جراء الأحداث الأخيرة، وتحويل المخيم إلى بيئة صالحة للمعيشة، في ظل زيادة أعداد النازحين، والظروف المأساوية التي يعيشونها، وذلك حتى استكمال مرحلة التعافي المبكر؛ تمهيداً لعودة النازحين إلى منازلهم مرة أخرى.

وبحسب تقارير سير العمل في المشروع، فقد جرى حتى الآن توزيع 164.241 متراً مكعباً من المياه الصالحة للشرب، ووضع 300 حاوية رئيسية لكل قاطع، وتسيير سيارات لجمع القمامة، وسحب المياه الثقيلة، وتوزيع 40000 حصة نظافة، مع صيانة خدمات المياه والمجاري في المخيم.

وقال السيد أبو جمال، نازح من غرب الموصل يعيش حالياً في مخيم السلامية: «إن الهلال الأحمر القطري يمتلك كوادر جيدة تعمل بشكل فعال على توزيع المياه الصالحة للشرب على سكان المخيم، فضلاً عن أعمال البلدية، وسحب المياه الثقيلة بشكل دائم».

وأضاف أن هذه المساعدات تساهم في توفير بيئة صحية نظيفة خالية من الأمراض، في ظل الزخم السكاني الذي يعانيه المخيم، وقد استفدنا كثيراً من مبادرات ونشاطات الهلال الأحمر القطري داخل المخيم».

من جانبه، أشاد المهندس مصطفى -من إدارة المخيم- بالدور الذي يقوم به الهلال الأحمر القطري، من خلال الإدارة الجيدة لمشروع المياه والإصحاح، والتعاون البناء مع إدارة المخيم، لا سيما في فترة الأزمات وحالات الطوارئ، ومن خلال نشاطات التوعية الصحية لسكان المخيم، وآلية توزيع المياه، والصيانة والتفقد المستمرين لخزانات المياه.;

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
Close
Close
X