💉 Health🇶🇦 DOHA

HMC offers free glaucoma screenings
“حمد الطبية” تعلن عن مبادرة توفير الفحص المجاني لمرضى “الجلوكوما”

HMC offers free glaucoma screenings

“حمد الطبية” تعلن عن مبادرة توفير الفحص المجاني لمرضى “الجلوكوما”

Doha: To mark this year’s World Glaucoma Week HMC will hold free glaucoma screenings and public awareness sessions at Doha Festival City. Staff from the Ophthalmology Department will provide free eye examinations and educate the public about glaucoma.
An awareness booth will operate from10am to 8pm daily from March 15 to 17, 2018. As part of its annual screening campaign in 2017, more than 500 individuals were screened and three new cases of glaucoma were diagnosed.
An official from Hamad Medical Corporation (HMC) says early detection is the key to slowing the progression of glaucoma, a group of diseases that is a leading cause of vision loss and blindness in Qatar.

According to Dr Zakia Mohamed Al Ansari, Glaucoma Consultant at HMC’s Ophthalmology Department, more than 175 patients receive treatment for glaucoma at HMC’s Ophthalmology Department each month.
She highlighted that risk factors for the disease include being over the age of 40, having a family member with glaucoma, being of African or Hispanic heritage, having diabetes, having high eye pressure, having a history of elevated intraocular pressure, being farsighted or nearsighted, having poor circulation, or having other health problems that affect the whole body.

“Glaucoma is an eye disorder which results in progressive damage to the optic nerve, the part of the eye that carries visual information from the retina to the brain. The condition has no known cause but is often associated with a buildup of pressure inside the eye. Glaucoma first affects the peripheral or side vision and then progresses to the central vision. People with glaucoma require lifelong treatment to maintain their vision and if left untreated, the disorder can lead to complete blindness,” she explained.

Each March, HMC holds free glaucoma screenings and conducts public awareness sessions to highlight World Glaucoma Week, being held this year from 11 to 17 March. According to Dr. Al Ansari, the week provides an opportunity to draw attention to a disease that often has no obvious warning signs and to encourage people to undergo a comprehensive eye examination.

“Regular screening for the early detection of glaucoma is important as the disease usually causes no visible symptoms. In most cases, an individual is unaware they have the condition until it has caused irreversible damage, which is why we are emphasizing the importance of regular eye exams. The frequency of screenings required should be determined based on age and the presence of risk factors,” she noted.

Glaucoma is a leading cause of blindness for people over 60 years old, but blindness caused by glaucoma can often be prevented with early diagnosis and treatment. According to Dr. Al Ansari, some individuals have a higher than normal risk of getting glaucoma, but the elimination of blindness caused by the common eye condition is possible with regular eye examinations.

“A timely diagnosis and appropriate treatment are key to preventing blindness or a significant loss of vision due to glaucoma. We recommend that individuals with an increased risk of developing glaucoma be tested every year or two years after the age of 35. Glaucoma medication, or surgical treatment when necessary, can prevent damage to the optic nerve by slowing the progression of the disease through reducing the elevated eye pressure often present in glaucoma. However, in rare cases, even patients who have what is considered to be within the normal range of eye pressure can develop the disease. This means many people could be slowly losing their eyesight without being aware they have glaucoma,” Dr. Al Ansari emphasized.

أعلنت مؤسسة حمد الطبية عن مبادرة لتوفير الفحص المجاني لمرض الجلوكوما “المياه الزرقاء”، وذلك في إطار الاحتفال بالأسبوع العالمي للجلوكوما المقام خلال الفترة من 11 إلى 17 مارس الجاري.

وقالت الدكتورة زكية محمد الأنصاري استشاري الجلوكوما بقسم العيون بمؤسسة حمد الطبية “إن الكشف المبكر عن مرض الجلوكوما يعد أحد العوامل الرئيسية المساعدة على الحد من تطور الإصابة بهذا المرض وتدهور قوة الإبصار”.

وأوضحت في مؤتمر صحفي عقدته اليوم أن قسم العيون بمؤسسة حمد الطبية يقدم العلاج حاليا لما يزيد عن 175 من مرضى الجلوكوما شهريا، حيث يعد المرض من المسببات الرئيسية لحالات ضعف الإبصار والإصابة بالعمى في قطر.

وأشارت الدكتورة زكية إلى أن عوامل الخطورة التي تزيد من فرص الإصابة بالجلوكوما تتضمن تجاوز عمر الشخص 40 عاما، ووجود إصابة بالمرض في تاريخ العائلة أو الإصابة بداء السكري أو بارتفاع ضغط العين أو مقلة العين أو الإصابة بقصر النظر أو طول النظر أو بمشاكل في الدورة الدموية للنساء أو بعض المشاكل الصحية الأخرى التي تؤثر على الجسم بأكمله.

وحذرت من أن الجلوكوما مرض يؤدي إلى التلف التدريجي للعصب البصري وهو الجزء المسؤول في العين عن نقل الصور من الشبكية إلى الدماغ حيث يؤثر أولا على الرؤية المحيطية (أي القدرة على رؤية الأشياء دون التركيز عليها مباشرة) ثم يتمدد وينتشر ليؤثر على الرؤية المركزية ولذلك يتطلب الأمر للمحافظة على البصر، العلاج المستمر طوال الحياة خاصة وأن إهمال العلاج قد يؤدي للعمى التام.

ودعت الدكتورة زكية الأنصاري إلى إجراء الفحص الدوري المنتظم للكشف المبكر عن مرض الجلوكوما حيث إنه في معظم الحالات لا يدرك الشخص أنه مصاب بالمرض مما يسبب له ضررا وتلفا غير قابل للعلاج.

وكشفت أن مؤسسة حمد الطبية تقوم بإجراء مسح يستمر ثلاث سنوات على كل عائلات المرضى الذين يعانون من الجلوكوما للتعرف على عدد من يصابون بالمرض عن طريق الوراثة وذلك لاكتشاف المرض بصورة مبكرة، في حين يستهدف برنامج الكشف المبكر عن العيون، طلاب المدارس والمواليد الجدد للتأكد من عدم إصابتهم بالجلوكوما أو أي مشكلات أخرى في العين.

ويعد مرض الجلوكوما أحد الأسباب الرئيسية المؤدية إلى الإصابة بالعمى بين الأشخاص فوق عمر الـ 60 عاما إلا أنه من الممكن تجنب إصابة مريض الجلوكوما بالعمى في حال تم تشخيص المرض وتقديم العلاج مبكرا وذلك من خلال التشخيص المنتظم والعلاج المناسب حيث ينصح بإجراء فحص دوري مرة واحدة في السنة أو مرة كل سنتين بعد بلوغ عمر 35 عاما.

وتوفر مؤسسة حمد الطبية فحصا مجانيا لمرض الجلوكوما وتعقد جلسات ولقاءات توعوية للجمهور وذلك ضمن فعالياتها بمناسبة الأسبوع العالمي للجلوكوما حيث تتواجد كوادر من قسم العيون بالمؤسسة لتقديم الكشف المجاني وتوعية الجمهور حول المرض في أحد المجمعات التجارية.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Email Format
X